Exfolierea chimică în funcție de tipul de ten. Ce acizi să folosești pentru pielea normală, uscată sau cu acnee

Trebuie să ținem cont și de faptul că exfolierea este de două tipuri: exfolierea chimică și fizică sau mecanică.
  • Publicat:
Exfolierea chimică în funcție de tipul de ten. Ce acizi să folosești pentru pielea normală, uscată sau cu acnee
Foto: shutterstock

Când vine vorba de îngrijirea pielii, protecția solară și hidratarea sunt două elemente esențiale. Dar există și un al treilea element peste care ar trebui să nu treci niciodată dacă îți dorești să ai o piele sănătoasă și strălucitoare: exfolierea. Exfolierea îndepărtează celulele moarte de la nivelul pielii și permite dezvoltarea altora noi prin deblocarea porilor și reducerea apariției acneei. De asemenea, acest proces netezește pielea și scade riscul de apariție a liniilor și ridurilor fine, îmbunătățind textura pielii. În timp, exfolierea făcută regulat stimulează producția de colagen. Trebuie să ținem cont și de faptul că exfolierea este de două tipuri: exfolierea chimică și fizică sau mecanică.

Cea fizică, adică mecanică, implică folosirea unor suprafețe abrazive pentru a îndepărta celulele moarte, în timp ce exfolierea chimică presupune folosirea acizilor. Acești acizi se aleg la rândul lor în funcție de tipul de ten.

Exfolierea chimică pentru pielea normală și uscată: acizi AHA

În primul rând, acizii AHA, adică alfahidroxi sunt acizi care se dizolvă în apă, iar formulele lor sunt derivate din alimente precum lapte, migdale sau trestia de zahăr. Printre cei mai cunoscuți acizi AHA se numără acidul lactic, glicolic și mandelic, care sunt ideali pentru textura neuniformă și hiperpigmentare.

Exfolianți chimici pentru acnee: acizi BHA

Pe lângă acizii AHA, cu siguranță ai auzit și de acizii BHA. Probabil te întrebi care este diferența dintre cele două. Dacă acizii AHA sunt solubili și acționează la suprafața pielii, acizii BHA sunt acizi uleioși care pot penetra porii. Acidul salicilic este unul dintre cei mai cunoscuți acizi beta-hidroxi și poate usca pielea, motiv pentru care se folosește dacă te confrunți cu tenul gras sau predispus la acnee sau pori blocați. Acești acizi ajută la reducerea punctelor negre, albe, miliei și coșurilor.

Acizi pentru pielea sensibilă: acizi polihidroxi

Acizii polihidroxi, cunoscuți și ca acizi PHA sunt ideali pentru tenul sensibil pentru că nu produc iritații și acționează similar acizilor AHA. Printre aceștia se numără galactoza și acidul lactobionic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”