Dr. Elena Martin: ”În ptoza palpebrală, blefaroplastia are și indicație medicală, nu doar scop estetic”

Ptoza palpebrală este o coborâre uni sau bilaterală a pleoapei superioare (pleoapă căzută) ca urmare a unei leziuni congenitale sau dobândite a musculaturii sau inervației sale.
  • Publicat:
Dr. Elena Martin: ”În ptoza palpebrală, blefaroplastia are și indicație medicală, nu doar scop estetic”
Dr. Elena Martin: ”În ptoza palpebrală, blefaroplastia are și indicație medicală, nu doar scop estetic”, foto arhivă

Despre blefaroplastie – operația de ridicare a pleoapelor – se vorbește des și mai ales în scop estetic. Însă blefaroplastia se poate indica și persoanelor care suferă de ptoză palpebrală. Am întrebat-o detalii pe dr. Elena Martin, chirurg estetician.

CSÎD: Ce este blefaroplastia?

Dr. Elena Martin: Operația de blefaroplastie sau “ridicarea pleoapelor”, este o procedură prin care se elimină pielea în exces din zona ochilor, pentru a se crea o privire mai deschisă, mai luminoasă și mai tinerească.

CSÎD: Când ar putea blefaroplastia să aibă și indicație medicală nu doar scop estetic?
Dr. Elena Martin: În cazul pacienților cu ptoza palpebrală.

Ptoza palpebrală – definiție

CSÎD: Ce este ptoza palpebrală? 

Dr. Elena Martin: Ptoza palpebrală este o coborâre uni sau bilaterală a pleoapei superioare (pleoapă căzută) ca urmare a unei leziuni congenitale sau dobândite a musculaturii sau inervației sale, care are drept rezultat îngustarea fantei palpebrale (spațiul dintre cele doua pleoape, inferioară și superioară) cu micșorarea câmpului vizual, având consecințe atât estetice cât și funcționale pentru pacient.

Ptoza palpebrală – tratament

CSÎD: Cum se tratează ptoza palpebrală?

Dr. Elena Martin:  Tratamentul ptozelor palpebrale (pleoape căzute) este eminamente chirurgical, cele congenitale se operează de regulă (cu unele excepții) în jurul vârstei de 3 ani, iar cele dobândite la aproximativ 6 luni de la debutul lor.

CSÎD: Cât de des se întâlnește ptoza congenitală?
Dr. Elena Martin: Ptoza congenitală reprezintă 75% din totalul ptozelor palpebrale. Ea poate fi simplă (izolată), sau asociată cu alte afecțiuni.
Cea mai frecventă este ptoza palpebrală simplă.

Din ce cauze apare ptoza palpebrală?

CSÎD: Ce cauze are ptoza palpebrală?

Dr. Elena Martin: Cauza este o tulburare (distrofie) primitivă a mușchiului ridicător al pleoapei. În trei din patru cazuri este unilaterală (la un singur ochi). Ptoza palpebrală poate fi prezentă de la naştere şi în afecţiuni complexe: paralizia congenitală a nervului III, sindrom Horner, sindrom Marcus-Gunn, tumori orbitare, paralizia de nerv oculomotor comun etc. şi, uneori, poate fi cauzată de trauma obstetricală. În unele cazuri este nevoie de reintervenție pentru a obține un rezultat foarte bun. E o discuție foarte amplă aici.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân