Dovleacul: cum îmbunătățește calitatea pielii în sezonul rece

Dovleacul este incredibil în rutina de îngrijire aplicat ca mască pe ten și promite să exfolieze delicat tenul și să ofere strălucire pielii.
  • Publicat:
Dovleacul: cum îmbunătățește calitatea pielii în sezonul rece
Foto: shutterstock

În sezonul rece, ingredientul vedetă este dovleacul și, din fericire, nu doar în rețetele pentru preparatele de sărbători, ci și pentru îngrijirea pielii. Datorită nivelului concentrat de antioxidanți și enzime care accelerează producția de colagen, dovleacul este incredibil în rutina de îngrijire aplicat ca mască pe ten și promite să exfolieze delicat tenul și să ofere strălucire pielii. Unde pui că este ingredientul ideal pentru tenul uscat?

Dovleacul și efectele asupra pielii

Enzimele de dovleac au beneficii numeroase pentru piele. În primul rând, conțin un nivel crescut de antioxidanți sau molecule care luptă împotriva radicalilor liberi precum beta-carotenul și vitaminele C și E. Vitamina C folosită cu regularitate ajută la oferirea luminozității pielii și ameliorează hiperpigmentarea, în timp ce vitaminele C și E previn deteriorarea produsă de expunerea la soare.

Pe lângă antioxidanți, enzimele de dovleac au acizi alfahidroxi (AHA) care funcționeaz ca exfolianți chimici și îndepărtează celulele moarte. Mai mult, semințele acestui fruct sunt bogate în acizi grași esențiali precum omega-3 și omega-6 care îmbunătățesc bariera hidrtantă a pielii și stimulează producția de colagen pentru un aspect radiant și întinerit. Cercetătorii au descoperit că aplicarea acestor acizi grași esențiali direct pe piele este mai eficientă decât ingerarea lor.

Mai mult, o cercetare publicată în The Journal of Microscopy and Ultrastructure arată că extractul de dovleac are potențialul de a ameliora dermatita de contact, o afecțiune de piele inflamatorie care se prezintă prin mâncărimi, umflături și vezicule.

Cum funcționează masca cu dovleac?

Măștile de față cu dovleac sunt de cele mai multe ori făcute din piure de dovleac sau ulei din semințe de dovleac care acționează ca exfolianți și care au grijă de pielea uscată. Alte ingrediente precum mierea, aloe sau acizii AHA pot fi adăugați pentru a ameliora alte probleme de piele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân