De ce să renunţi la manichiura cu gel şi cum să ai unghii sănătoase

Cu toate că manichiura cu gel şi cu ojă semipermanentă este frumoasă şi de lungă durată, aceasta poate genera multe probleme de sănătate.
  • Publicat:
De ce să renunţi la manichiura cu gel şi cum să ai unghii sănătoase

Cu toate că manichiura cu gel şi cu ojă semipermanentă este frumoasă şi de lungă durată, lacul de unghii de tip gel cât şi oja semipermanentă pot fi foarte agresive cu unghiile tale, generând multe probleme de sănătate.

Manichiura de acest gen poate duce la fragilitatea unghiei, exfolierea şi ruperea ei, iar utilizarea repetată poate creşte riscul de cancer de piele şi îmbătrânirea prematură a pielii de pe mâini (datorită expunerii repetate la ultraviolete în timpul procedurii).

Pentru a păstra unghiile sănătoase înaintea, în timpul şi după manichiura cu gel sau cu ojă semipermanentă, dermatologi recomandă următoarele:

  • Fii atentă la manichiurista ta: Întreabă dacă instrumente sunt sterilizate, şi uită-te în jurul tău pentru a te asigura că păstrează curăţenia şi dezinfectează instrumentele după fiecare client.
     
  • Nu accepta să-ţi taie cuticula, deoarece acest lucru ar putea duce ulterior la inflamaţii şi infecţii.
     
  • Ar trebui să iei în considerare oja de unghii clasică în loc de gel: Acest lucru este deosebit de important dacă te confrunţi cu problem recurente  ale unghiilor sau eşti sensibilă la acetonă, deoarece acetona este necesară pentru a elimina oja de tip gel.
     
  • Protecţie solară pentru pielea expusă la ultraviolete: Înainte de a începe realizarea manichiurii  aplică o cremă de protecţie solară cu spectru larg, cu un SPF de 30 sau chiar 50 pentru a vă proteja mâinile, a preveni  cancerul de piele şi îmbătrânirea prematură a pielii. Acest lucru va ajuta la protejarea pielii împotriva radiaţiilor ultraviolete utilizate pentru a sigila gelul sau oja pe unghii.
     
  • Nu coji lacul de pe unghii: Când începe să se desprindă de pe unghii, nu încerca să-l cojeşti pentru a curăţa unghiile sau nu încerca să-l cureţi folosind pentru raşchetare diverse instrumente din trusa de unghii. Mai bine faci o programare la manichiuristă pentru a-ţi îndepărtata lacul de unghii.
     
  • Impregnează numai vârful degetelor în acetonă: Când se scoate oja de pe unghii, se înmoaie numai vârful degetelor în acetonă, cât să acopere unghia, nu jumătate din deget, pentru a proteja pielea din jur.
    Cea mai bună variantă este de a folosi bile de vată / bumbac pentru a elimina oja. Se înmoaie bilele de vată în acetonă şi să le aplică exact pe unghie prin înfăşurarea unor bucăţi mici de folie de aluminiu în jurul degetelor. Acest lucru va asigura că numai unghiile vin în contact cu acetona. După 15 minute lacul de unghii ar trebui să fie deja desprins.

Pentru a avea grijă de sănătatea unghiilor între două manichiuri consecutive realizate cu gel dar şi cu ojă semipermanentă, dermatologi recomandă:

  • Fă o pauză între manichiuri: Încearcă să nu porţi unghiile date cu lac pentru măcar una sau două săptămâni. Acest lucru va permite unghiilor să se repare în timp.
     
  • Nu purta gelul sau oja mai mult de două săptămâni.
     
  • Rehidratează unghiile: Între două manichiuri aplică un produs hidratant pe unghii şi cuticule, de mai multe ori pe zi. Acest lucru va minimiza riscul fragilităţii unghiei şi de a ajuta la prevenirea ruperii de aşchii din unghii.

Aşa cum este cazul cu cele mai multe lucruri, moderaţia este cheia atunci când vine vorba de manichiura de acest gen. Ar fi recomandat să iei în considerare realizarea ei doar pentru ocazii speciale şi evident să mergi la un dermatolog dacă observi orice modificări neobişnuite sau o problemă persistentă la unghii.

Sursa: Academia Americana de Dermatologie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”