Cum să îți îngrijești pielea iarna? Dr. Amalia Anghel: “Prevenția este cea mai sănătoasă formă de a evita orice afecțiune a pielii”

Sezonul rece vine cu răcirea accentuată a vremii, dar și cu schimbări neplăcute ale pielii. Combinația dintre frig, umiditatea atmosferică scăzută, vânt și încălzirea artificială din interioare cauzează o uscăciune exagerată a pielii, deoarece toți acești factori accelerează pierderea apei din piele.

Despre îngrijirea pielii potrivită acestui anotimp, ne vorbește Dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatovenerologie & Estetică.

CSID: Ce putem face eficient în această perioadă pentru a ne proteja pielea? 

Dr. Amalia Anghel: Uscăciunea pielii poate varia de la forme ușoare cu piele ternă, piele deshidratată și senzație neplăcută de piele strânsă, care ține, până la forme severe cu piele fisurată, descuamată, înroșită (eczema) și senzația de mâncărime (prurit).

Cea mai avansată metodă, din punct de vedere tehnologic, pentru depistarea tenului cu probleme cauzate de frigul de afară este FotoFinder Adonia. Acesta este un sistem care combină documentarea profesională pentru tratament cu un instrument sofisticat de scanare a tenului. Practic, el conține o cameră foto, controlată de software, care îi ajuta pe medici să facă mai multe fotografii faciale rapid și ușor. Adonia vizualizează porii, petele pigmentare inclusiv arsurile, ridurile, roșeața și leziunile vasculare precum și uniformitatea pielii.

Rezultatele obținute sunt comparate cu cele ale unor persoane de aceeași vârstă, gen și cu același tip de piele. Disponibil în doar câteva clinici de specialitate, acest sistem stă la baza recomandărilor făcute de către medicii dermatologi.

CSID: Este prevenția prima recomandare în acest anotimp?

Dr. Amalia Anghel: Prevenția este cea mai sănătoasă formă de a evita orice boală, afecțiune. Așa cum se știe, e mai ușor să prevenim decât să tratăm. Iar atunci când vorbim despre prevenția specifică sezonului rece, ne gândim automat la evitarea dușurilor/băilor cu apă fierbinte, deoarece apa fierbinte îndepărtează filmul lipidic, hidratant al pielii. De asemenea, e bine să ne obișnuim să folosim mănuși, eșarfe/fulare, șosete groase din fibre naturale care acoperă și ne protejează de frig. Sistemele de încălzire din interioare usucă aerul grăbind pierderea apei din piele, deci putem folosi umidificator în case, mai ales în dormitorul unde dormim, pentru a reface umiditatea din aer și pentru a preveni uscarea pielii.

În goana noastră după confortul termic, e bine să evităm materiale iritative (lâna) și substanțe chimice iritative (detergenți puternici, parfumați sau care conțin substanțe antibacteriene) pentru că pot accentua uscarea pielii mai ales la persoane cu dermatită atopică, dermatită xerotică, psoriazis. Iarna le putem înlocui cu detergenți și produse casnice mai blânde, concepute pentru pielea sensibilă.

CSID: Cât de important este să nu uităm de hidratare?

Dr. Amalia Anghel: Iarna avem tendința de a bea mai puțină apă în favoarea băuturilor calde (ceai, cacao, cafea), dar nu uitați că pielea are nevoie de apă și din interior. Dar, hidratarea pielii înseamnă și tratarea ei, aceasta fiind cea mai bună metodă de a preveni uscarea ei. Pentru aceasta, alegeți cu atenție produse foarte hidratante, de tip ulei în apă (balsam, cremă) și aplicați produsele de hidratare imediat după spălare, pe pielea umedă, pentru a reține cât mai mult din apa în piele.

De asemenea, aplicați produsele de hidratare înainte de culcare pe zonele foarte uscate (mâini, picioare), folosind eventual mănuși și șosete speciale pentru a menține hidratarea. Alegeți produse speciale pentru zonele foarte uscate, create să corespundă necesităților pielii deshidratate: crema de mâini, crema de picioare, produse de hidratare pentru buze. Folosiți spray de hidratare pentru față de fiecare dată când simțiți nevoia pe parcursul zilei.

Citește și: Acidul hialuronic care face minuni la nivelul feței, gâtului, decolteului și al mâinilor

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Amalia Anghel - Medic primar Dermatovenerologie
Dr. Amalia Anghel este Medic Primar Dermatovenerologie, Doctor în științe medicale, Expert Terpii injectabile / Terapii laser / Dermatoscopie & Dermato-oncologie și Trainer Juvederm România & Alma Laser in cadrul clinicii SKINMED. Titulaturi și funcții dermatologie, dermatoscopie, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân