Celulita- mituri demontate de dermatolog

Atât femeile, cât şi bărbaţii se confruntă cu celulita, iar de-a lungul anilor au apărut numeroase mituri.
  • Publicat:
Celulita- mituri demontate de dermatolog
FOTO: 123rf.com / Celulita- mituri demontate de dermatolog

Una dintre cele mai mari probleme estetice cu care se confruntă peste 90% dintre femei este celulita, cunoscută şi drept coajă de portocală ca rumare a aspectului pe care îl conferă pielii. Deşi în special pentru femei reprezintă o reală problemă, celulita este des întâlnită şi în rândul bărbaţilor însă aceste diferenţe apar din cauza distribuţiei diferită a straturilor de grăsime, muşchi şi ţesut conjunctiv.

De-a lungul anilor au circulat numeroase păreri mai mult sau mai puţin adevărate cu privire la cauzele care duc la apariţia celulitei, dar mai ales a metodelor de tratament. Doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, a explicat care dintre ele sunt susţinute şi de dovezi ştiinţifice şi merită luate în considerare. Nu se cunoaşte exact cauza principală care duce la apariţia celulitei, dar se pare că rezultă dintr-o interacţiune între ţesutul conjunctiv de la suprafaţa pielii şi stratul de grăsime care se află chiar sub el.

“La femei, ţesutul adipos şi ţesutul conjunctiv sunt dispuse pe verticală, iar dacă celulele grase ies prin stratul de piele, acest lucru conferă aspectul de celulită. La bărbaţi, ţesutul are o structură încrucişată, ceea ce poate explica de ce sunt mai puţin susceptibili decât femeile să prezinte celulită”, explică specialistul dermatolog.

Mituri şi adevăruri despre celulită

Celulita este cauzată de toxinele din corp- MIT. Unele produse anticelulitice promit să ajute la ameliorarea celulitei prin eliminarea impurităţilor şi toxinelor din organism, însă eficienţa lor nu este susţinută de dovezi ştiinţifice.

“Celulita apare atunci când depunerile de grăsime subiacente încep să se împingă prin straturi de fibre de colagen, sau ţesut conjunctiv, cel mai adesea în zona feselor şi a coapselor, dar şi pe braţe sau abdomen. Ţesutul conjunctiv poate fi slăbit ca urmare a unui dezechilibru hormonal, în lipsă de exerciţii fizice şi tonus muscular, din cauza excesului de grăsime şi a circulaţiei slabe, dar siguranţă nu din cauza prezenţei toxinelor în organism”, explică doctor Laurenţiu Vlădău.

Odată cu vârsta, celulita se agravează- ADEVĂR. Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, corpul lor produce mai puţin estrogen – un hormon care ajută la menţinerea unei bune circulaţii a vaselor de sânge.

“Mai puţin estrogen înseamnă o circulaţie mai slabă, ceea ce poate însemna şi o scădere a producţiei de colagen şi descompunerea ţesutului conjunctiv vechi, factori care favorizează apariţia celulitei”, spune specialistul dermatolog.

Persoanele slabe nu au celulită- MIT. Cu cât stratul adipos este mai mare, cu atât este mai probabil aspectul de coajă de portocală a pielii. Însă celulita este o problemă cu care se confruntă femeile de toate formele şi dimensiunile, chiar şi cele foarte slabe, care fac mişcare şi au o alimentaţie foarte sănătoasă.

Celulita poate fi redusă cu ajutorul exerciţiilor fizice- ADEVĂR. Din păcate, nici măcar exerciţiile fizice nu vor îndepărta celulita definitiv – dar în multe cazuri mişcarea poate ajuta la prevenirea sau îmbunătăţirea aspectului acesteia. Celulita apare atunci când fibrele conjunctive aflate sub piele îşi pierd elasticitatea, dar întinderea şi întărirea lor, pe lângă eliminarea excesului de grăsimi, poate fi de ajutor.

„Consolidarea şi tonifierea muşchilor din zonele predispuse la apariţia celulitei va ajuta la crearea unui aspect mai neted al pielii, dând iluzia că celulita este mai puţin vizibilă. Exerciţiile care vizează fundul şi coapsele sunt indicate, precum şi antrenamentele de forţă, care construiesc muşchii şi stimulează circulaţia”, recomandă specialistul dermatolog.

Cremele, eficiente în tratarea celulitei- Parţial adevărat. Studiile au descoperit că produsele care conţin retinoizi pot aduce anumite efecte temporare în tratamentul celulitei, la fel ca şi cremele sau scruburile cu ingrediente stimulante, cum ar fi cofeina, ghimbirul şi ceaiul verde sau negru, cu efect benefic în îmbunătăţirea circulaţiei şi descompunerea depozitelor de celule grase.

Procedurile non-invazive, eficiente în tratarea celulitei- ADEVĂR. Tratamentele laser, radiofrecvenţa şi masajul anticelulitic au fost folosite de câţiva ani pentru a reduce aspectul de coajă de portocală a pielii şi deşi rezultatele lor nu sunt permanente, aceste proceduri noninvazive sunt eficiente pe termen scurt.

„În general, aceste tratamente vor funcţiona mai bine decât produsele de îngrijire care promit aceleaşi efecte, dacă se efectuează numărul necesar de şedinţe şi tratamentele lunare de întreţinere”, spune specialistul dermatolog.

Fumatul, un factor care afectează aspectul celulitei- ADEVĂR. Există dovezi ştiinţifice care susţin faptul că fumatul îngreunează circulaţia vaselor de sânge, ceea ce va avea efecte şi asupra aspectului pielii.

“Fumatul poate afecta formarea fibrelor de colagen, ceea ce favorizează întinderea şi deteriorarea mai rapidă a ţesutului conjunctiv al pielii, permiţând ca grăsimile subiacente să devină vizibile. În plus, efectele dăunătoare ale fumatul asupra frumuseţii nu se opresc aici: acest obicei favorizează apariţia ridurilor şi a îmbătrânirii premature, lasă pielea uscată şi ternă şi este un factor important în apariţia de vergeturi”, spune doctor Laurenţiu Vlădău.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân