Ce tulburări hormonale pot declanșa acneea și care sunt cele mai eficiente tratamente disponibile (P)

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce tulburări hormonale pot declanșa acneea și care sunt cele mai eficiente tratamente disponibile (P)

Acneea afectează din ce în ce mai multe femei adulte, având un impact negativ asupra calității vieții, în special la nivel psihologic și social. Este adesea asociată cu depresie, anxietate, scăderea încrederii în sine. Poate reprezenta o prelungire a acneei din adolescență sau o primă manifestare la un pacient care nu a avut istoric de acnee. Se crede că factori genetici și hormonali contribuie la apariția acestui tip de acnee cu evoluție cronică.

Acneea hormonală apare cel mai frecvent la vârsta adultă, după 20 de ani, putând să persiste uneori chiar după vârsta de 40 de ani.

Detaliem această temă împreună cu Dr. Nectara Mitroi, medic primar dermatovenerologie.

Dezechilibrele hormonale și acneea

Hormonii sunt mesageri-cheie ai organismului uman și pot fi implicați în apariția leziunilor acneice mai ales în anumite perioade – în timpul pubertății, în timpul ciclului menstrual la femei, în sarcină sau la menopauză.

La femeia adultă, acneea hormonală este cauzată de dezechilibrul hormonal, ce presupune fluctuații ale hormonilor androgeni, precum testosteronul. Aceste fluctuații sunt responsabile de secreția în exces de sebum și apariția leziunilor acneice.

Spre deosebire de acneea din adolescență care afectează mai mult zona centrală a feței, acneea hormonală tinde să se localizeze în jumătatea inferioară a feței (zona U): mandibulă, bărbie, cu extensie la nivelul gâtului.

Leziunile pot fi de tip inflamator (coșuri roșii sau noduli dureroși în piele) sau de tip retențional (comedoane închise și deschise, adică puncte albe și negre). De multe ori, agravarea leziunilor la femei este ritmată de ciclul menstrual.

Cea mai frecventă cauză a acneei hormonale o reprezintă sindromul de ovare micropolichistice, care, pe lângă acnee, asociază tulburări ale ciclului menstrual, pilozitate excesivă sau tendință de creștere în greutate.

Alte afecțiuni endocrinologice care sunt asociate cu acneea sunt diabetul, rezistența la insulină sau obezitatea.  

Diagnosticul acneei hormonale și stabilirea unui tratament corect necesită analize de sânge și o ecografie ovariană/transvaginală.

Cum se tratează acneea hormonală

Tratamentul poate fi necesar pentru perioade îndelungate, uneori pe parcursul mai multor ani. Variantele locale de tratament nu diferă de cele folosite în mod obișnuit în acnee.

Benzoil peroxidul, retinoizii, antibioticele sau combinațiile acestor substanțe ajută la reducerea secreției de sebum, exfoliază, reduc înmulțirea bacteriană locală, având ca efect vindecarea mai rapidă a leziunilor și prevenirea apariției de leziuni noi.

Contraceptivele orale pot fi un tratament eficient în cazul acneei hormonale prin reglarea producției de hormoni androgeni. Utili sunt și agenții anti-androgeni care au rolul de a limita/bloca efectele hormonilor androgeni la nivelul glandelor sebacee.

Rutina corectă de îngrijire a tenului acneic

Pe lângă tratamentele medicamentoase, e important să aveți un stil de viață sănătos, să evitați excesul de sare iodată, dulciuri sau grăsimi, să faceți sport în mod constant (ajută la reducerea nivelului de stres și a cortizolului, hormonul asociat stresului, care poate induce și el o secreție crescută de sebum) și bineînțeles să mențineți o rutină corectă de îngrijire zilnică a tenului acneic, cu produse adecvate, care să nu aibă o textură grasă și să fie noncomedogenice.

Rutina de îngrijire trebuie să fie simplă, dar să respecte anumiți pași bine definiți.

Pașii corecți în îngrijirea tenului cu tendință acneică sunt: curățarea, exfolierea, hidratarea și fotoprotecția.

Curățarea tenului trebuie făcută de 2 ori pe zi, folosind geluri de curățare sau soluții micelare, care ajută la îndepărtarea excesului de sebum, a particulelor poluante și celulelor moarte care îngustează porii și favorizează reținerea sebumului în piele.

Folosirea unei creme de îngrijire zilnică pe bază de alfa sau betahidroxiacizi (acid glicolic, salicilic) va ajuta la exfolierea pielii, diminuarea sebumului, vindecarea mai rapidă a leziunilor inflamatorii și a semnelor postacneice, prevenind în același timp apariția de noi leziuni.

Hidratarea tenului acneic este esențială în contextul utilizării produselor exfoliante, pentru a evita disconfortul creat de senzația de uscăciune și a calma pielea. Este de evitat folosirea unei creme grase, care determină ocluzia porilor. Textura cremei hidratante trebuie să fie una lejeră, fluidă.

Expunerea la soare poate favoriza apariția puseelor de acnee, prin urmare evitarea expunerii și folosirea de metode de fotoprotecție adecvate sunt extrem de importante. Produsele de fotoprotecție trebuie să respecte aceleași reguli ca și celelalte dermatocosmetice folosite în acnee: să fie hipoalergenice, non-comedogenice și să aibă un SPF de 30-50.

Gama Normaderm de la Vichy oferă o serie de produse potrivite tenului gras cu tendință acneică ce ajută la reducerea imperfecțiunilor tenului, hidratatând și protejând pielea.

Protocolul Normaderm, format din Curățare cu Gelul de curățare purificator, Exfoliere cu Serumul Probio-BHA și Hidratare și Corectare a leziunilor cu Crema dublu-corectoare, ajută la refacerea unui aspect sănătos al tenului.

Tratamentul acneei hormonale poate necesita uneori colaborarea dintre medicul dermatolog, endocrinolog și ginecolog. Întotdeauna apelați la medic pentru stabilirea unui diagnostic corect și găsirea soluției optime de tratament.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân