Ce este uleiul squalane și de ce ar trebui introdus în rutina de îngrijire?

Cunoscut pentru capacitățile sale intense de hidratare, uleiul squalane este de mare ajutor în momentele în care pielea noastră nu menține hidratarea naturală.
  • Publicat:
Ce este uleiul squalane și de ce ar trebui introdus în rutina de îngrijire?
Ce este uleiul squalane și de ce ar trebui introdus în rutina de îngrijire? sursa foto: Shutterstock

Uleiul de squalane este un ingredient natural, derivat din squalene. Este cea mai comună lipidă produsă de propriile noastre celule și reprezintă o parte importanță din sebumul secretat. Acest ingredient ocupă un procent de 14-16% din întreaga concentrație de sebum produsă de pielea noastră.

Ce este și ce rol are uleiul squalane?

Uleiul squalane este derivat din squalene și are o viață mai lungă decât squalenele, pentru că nu se supune procedului de oxidare. De asemenea, este un ingredient foarte des utilizat în rutinele de skincare, fiind potrivit mai ales pentru persoanele cu tenul gras și predispus la acnee. Mai mult de atât, acest ingredient este de mare ajutor în reducerea și tratarea liniilor fine și a petelor uscate de pe suprafața tenului.

Beneficiile oferite pielii

Cu cât tenul este mai hidratat, cu atât acesta prezintă un aspect mai sănătos. Aplicat corespunzător, uleiul squalane are diverse beneficii pentru piele. Antioxidanții întâlniți în uleiul de squalane luptă împotriva radicalilor liberi și deteriorărilor de pe suprafața pielii, iar acest lucru accelerează procesul anti-îmbătrânire. De asemenea, acest ingredient poate fi folosit pentru stimularea producției de colagen.

Beneficiile oferite părului

Uleiul de sqalane nu aduce beneficii doar pielii. Acesta poate fi utilizat și pentru îngrijirea părului. Hidratarea părului este asociată cu o mai bună elasticitate acestuia și cu combaterea aspectul de păr deteriorat. Înainte de spălare, pune câteva picături din acest ulei în palme, aplică pe păr și masează.

Uleiul de squalane pentru tenul gras și acneic

În cazul în care te confrunți cu acneea, folosirea unor produse necorespunzătoare tenului tău poate crea neplăceri grave. Uleiul de squalane poate fi folosit pe orice tip de piele și este o alternativă bună a produselor care sunt  prea grase pentru ten. Ușor și non-comedogenic, acest ingredient nu blochează porii, ceea ce înseamnă că riscurile apariției unor noi erupții se vor diminua. Proprietățiile sale antiinflamatoare contribuie la reducerea roșeții și a umflăturilor. Chiar dacă uleiul squalane nu blochează porii feței, alte uleiuri produse natural de piele, bacteriile sau celulele moarte o pot face. Astfel, se recomandă ca tenul să fie spălat cu o soluție specială pentru a curăța porii, iar pentru a elimina celulele moarte ale pielii, se recomandă exfolierea o dată sau de două ori pe săptămână.

Uleiul de squalane mai este benefic și pentru a combate:

∙ Eczeme

∙ Psoriazis

∙ Rozacee

∙ Dermatite

Riscuri în utilizarea uleiului squalane

Cu toate că acest ingredient este sigur pentru ten, poate provoca, în situații extreme, iritații sau reacții alergice. În cazul în care folosești acest ingredient pentru prima oară, este recomandat să nu îl aplici pe toată suprafața dorită. Testează-l pe o suprafață mică de piele pentru a te asigura că nu ești alergic. Semnele în cazul unor alergii includ:

∙ Mâncărime

∙ Roșeață

∙ Umflături

Surse: Healthline, Byrdie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân