Cât de repede crește părul? Ce să faci dacă procesul de creștere încetinește

Cât de repede crește părul și ce soluții sunt la îndemână pentru accelerarea procesului, aflăm împreună.
  • Publicat:
Cât de repede crește părul? Ce să faci dacă procesul de creștere încetinește
Foto: shutterstock

Probabil ți s-a întâmplat să ai impresia că părul îți crește foarte greu dintr-un anumit punct încolo. Știm, poate fi frustrant, mai ales când îți dorești un păr foarte lung și sănătos, dar există câțiva factori care afectează creșterea părului, iar printre aceștia se numără vârsta, geneticul, tipul de păr și sănătatea generală. Cât de repede crește părul și ce soluții sunt la îndemână pentru accelerarea procesului, aflăm împreună.

Cât de repede crește părul?

În medie, părul crește undeva la 1cm pe lună, dar ciclul de creștere al părului este alcătuit din trei faze diferite: anagen, catagen și telogen. Faza de creșterea, adică anagen, durează în medie între 3 și 5 ani, iar părul crește cam 1cm pe lună în această perioadă. La finalul fazei anagene, părul intră în faza catagenă, o fază scurtă, de tranziție, care durează aproximativ 10 zile înainte ca părul să intre în faza telogenă care presupune etapa de odihnă în care părul pică, iar foliculii rămân inactivi timp de 3 luni. Ulterior, după cele 3 luni, procesul se repetă.

Când începe încetinirea procesului de creștere?

Odată cu înaintarea în vârstă creșterea părului începe să încetinească, iar asta din cauza schimbărilor hormonale și pentru că anumiți foliculi nu mai funcționează, motiv pentru care vei observa anumite zone de pe scalp fără păr. Cel mai repede părul crește în perioada 15-30 de ani, iar apoi începe treptat procesul de creștere să încetinească. Din nou, viteza de creștere a părului depinde de alți factori, inclusiv factorii generici, sănătatea generală sau dacă există vreun deficit de nutrienți, dar și fluctuații hormonale.

Pe lângă înaintarea în vârstă, părul începe să crescă greu și din cauza unei diete nepotrivite, din cauza stresului, dezechilibrului hormonal, anumite medicamente sau utilizarea în exces a surselor de căldură. Dacă observi schimbări la nivelul părului încearcă să faci modificări în stilul de viață și să implementezi o dietă echilibrată sau să găsești modalități prin care să reduci stresul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”