Căderea părului la adolescenți: cauze și tratamente

20.10.2022
Căderea părului la adolescenți: cauze și tratamente

Căderea și subțierea firului de păr sunt de cele mai multe ori două probleme asociate înaintării în vârstă, dar se întâmplă ca și adolescenții pot fi afectați de aceste neplăceri, chiar mai mult decât ne-am fi imaginat.

Căderea părului în perioada adolescenței poate fi cauzată chiar și de stres, atât în cazul femeile tinere, dar și la băieți, mai ales dacă aceștia se confruntă cu probleme de încredere în privința fizicului lor.

În majoritatea cazurilor, căderea părului poate fi oprită la timp, dar înainte de toate, este nevoie ca un specialist să identifice afecțiunea din spatele problemei.

Căderea părului la adolescenți: cauze și metode de tratament

Probleme hormonale

În perioada adolescenței, nivelul hormonal se schimbă semnificativ și afectează chiar și creșterea părului. Aceste schimbări apar atât în rândul fetelor, cât și al băieților și se ajunge atât la subțierea firului de păr, dar și la căderea lui.

Căderea părului asociată problemelor hormonale trebuie investigată de un medic pentru a prescrie cel mai bun tratament, din moment ce în anumite situații aceasta ar putea reprezenta un simptom al unor probleme de sănătate, precum sindromul ovarelor polichistice la adolescente sau o problemă legată de glanda tiroidă. Fetele tinere care încep să ia anticoncepționale ar putea observa și ele o cădere a părului, dar acest lucru se poate remedia verificând cu medicul și schimbând pilulele contraceptive.

O dietă săracă în nutrienți

Nutriția joacă și ea un rol important în sănătatea părului. ”Adolescenții care au o dietă lipsită de vitamine și minerale benefice părului, precum biotina, fierul, zincul și vitamina A se vor confrunta cu subțierea sau chiar căderea părului”, ne explică hairstilista Alina Rău, Lead Trainer Nioxin România. Chiar și dietele extreme pot avea astfel de efecte. Reducerea consumului de alimente procesate și de tip fast food, reducerea consumului de zahăr rafinat și eliminarea băuturilor carbogazoase din comerț în schimbul unui consum mai mare de vegetale și alimente preparate sănătos este primul pas către o dietă sănătoasă.

Alopecia de tracțiune

Acest tip de alopecie apare de cele mai multe ori atunci când firul de păr este supus unui stres continuu precum prinderea lui prea strânsă în cozi, cocuri sau în urma folosirii extensiilor. Acest efect este reversibil în timp.

Alopecia Areata

Alopecia este o afecțiune medicală care produce căderea părului și se manifestă sub diferite forme. Una dintre cele mai comune este alopecia areata, o afecțiune autoimună care de cele mai multe ori afectează adolecenții și tinerii adulți. De cele mai multe ori, se crede că această afecțiune implică afectarea sistemul imunitar, atacând foliculii de păr și suprimând creșterea lor. Afecțiunea poate fi ereditară și apare cel mai frecvent la persoanele care au în istoricul familiei rude cu boli autoimune precum artrită reumatoidă, boală celiacă sau diabet de tip 1.

Metode de tratament pentru alopecia areata:

  • cremele pe bază de steroizi, tabletele sau injecțiile
  • lumina ultravioletă
  • loțiunile cu minoxidil
  • crema cu dithranol
  • tabletele imunosupresoare

Toate aceste remedii și tratamente au nevoie de prescripție medicală de la medicul specialist.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: totul despre longevitate și îngrijirea de calitate a persoanelor vârstnice