Beneficiile parfumurilor asupra stării de sănătate mintale. 5 motive să le folosești zilnic

Te-ai întrebat vreodată de ce te dai cu parfumul preferat, dincolo de faptul că îți place aroma acestuia?
  • Publicat:
Beneficiile parfumurilor asupra stării de sănătate mintale. 5 motive să le folosești zilnic
Sursa foto: Freepik

Te-ai întrebat vreodată de ce te dai cu parfumul preferat, dincolo de faptul că îți place aroma acestuia? Răspunsul se află în creierul tău, mai exact în sistemul limbic, responsabil de memorie și de procesarea emoțiilor. Aici, bulbul olfactiv traduce rapid mirosurile pe care le percepi în emoții, amintiri sau dorințe, cu ajutorul celulelor din nas, aflate în conexiune cu cele din creier.

Unii ar spune că parfumul este doar un moft, alții că este o plăcere. Un lucru e cert: putem trăi și fără el, însă prezența lui ne face viața mai frumoasă, atât din punct de vedere olfactiv, cât și spiritual.

De ce ne creează plăcere parfumurile și care sunt motivele pentru care le alegem pe unele, în detrimentul altora? Descoperă mai jos cu ce beneficii vin aromele lor pentru sănătatea noastră mintală:

Ne evocă amintiri plăcute

Conform studiilor de specialitate, realizate de către cercetători, avem o preferință genetică pentru anumite mirosuri și suntem atrași de cele care ne declanșează amintiri sau emoții pozitive, bazate pe conexiuni neurologice construite de experiențele vieții. Gândește-te doar o clipă: de câte ori ți s-a întâmplat să simți un miros în aer și să te trimită instant la prăjitura pe care o făcea bunica, la Ajunul Crăciunului sau la acel parfum de 50 ml intr-o sticla rafinata in forma de rubin? Mintea ta reține orice detaliu, atunci când îi sunt declanșate amintiri cu o puternică semnificație.

Îți îmbunătățește starea de spirit

Deseori, alegem parfumurile în funcție de starea noastră de spirit sau de cum dorim să ne simțim, în momentul în care îl purtăm. Într-o zi de vară, optăm deseori pentru arome ușoare, cu note de citrice sau florale, care ne ajută să ne simțim mai fresh. În sezonul rece, când temperaturile sunt scăzute, folosim parfumuri mai grele, cu note lemnoase, care ne lasă impresia că emană căldură. Starea de spirit se îmbunătățește instant, mai ales când folosim parfumuri care conțin notele noastre preferate.

Crește încrederea în sine

Ales bine și în acord cu personalitatea noastră, un parfum ne face să ne simțim mai atractivi, mai încrezători și mai conectați cu punctele noastre forte. Fie că preferi o colectie de parfumuri fondate in Milano, Paris sau New York, important e ca acestea să ți se potrivească și să îți crească încrederea în tine, chiar și dacă este a o suta oară când îl aplici.

Acționează ca un afrodisiac

Anumite parfumuri acționează pentru cei din jur ca un afrodisiac, în timp ce altele conțin feromoni, o substanță similară hormonilor, ceea ce le dovedește acest efect. Acesta este un alt motiv pentru care te simți atras de o persoană, datorită parfumului pe care îl poartă.

Ajută la eliberarea stresului

Atunci când creierul nostru percepe arome care ne provoacă plăcere, automat, nivelul hormonilor fericirii crește și ne simțim mai relaxați. În același timp, nivelul de cortizol, hormonul stresului, scade și ajutăm organismul să își regleze starea de spirit. Pe acest principiu funcționează și aromaterapia, recomandată de mulți dintre specialiștii în tratamente holistice.

Prin urmare, de fiecare dată când îți dorești să te simți mai încrezătoare sau să-ți îmbunătățești rapid starea de spirit, aplică un parfum în cele mai puternic vascularizate zone ale corpului: la încheieturile mâinilor, pe gât, în spatele genunchilor, pe glezne sau pe decolteu. Și, cel mai important, alege aroma care îți reflectă cel mai mult personalitatea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân