Ai pielea uscată? Iată ce poți face – cele mai eficiente soluții!

Când pielea ta este uscată, care sunt cauzele și care sunt cele mai eficiente soluții la îndemână pentru tine? Descoperă acum:
  • Publicat:
Ai pielea uscată? Iată ce poți face - cele mai eficiente soluții!
Envato

Cu atât mai mult când se apropie finalul sezonului rece, este foarte posibil să simți că pielea ta este uscată. Cel puțin asta mi se întâmplă mie, în fiecare an. Mai precis, în luna februarie pielea și părul meu devin uscate și au un aspect nesănătos. De parcă strigă după ajutor!

Înainte să enumăr cele mai eficiente soluții descoperite și testate de mine, dar și de alte numeroase persoane, cel mai bine ar fi să vezi dacă bifezi semnele și simptomele care îți confirmă că pielea ta chiar este uscată și nu ai nevoie de teste medicale suplimentare.

Când pielea ta este uscată?

Simți o stare de disconfort la nivelul pielii: pielea are un aspect dur, ai mâncărimi, culoarea devine gri-cenușiu sau oricum palidă. Este posibil să prezinți la nivelul pielii pete de roșeață sau fisuri uneori atât de adânci încât pot sângera.

După ce faci duș sau baie, sau după ce ai înotat în bazin simți că „pielea ți se/ te strânge”.

Bineînțeles că există numeroase cauze ale uscăciunii pielii, iar tratamentul corect este determinat de factorul cauzal care se aplică în fiecare situație.

Posibile cauze

Voi enumera cele mai întâlnite și importante cauze ce duc la deteriorarea aspectului pielii. Încearcă să vezi în ce categorie te încadrezi pentru a corela soluțiile cele mai potrivite:

Vârsta

Poți avea pielea uscată la orice vârstă, dar dacă ai peste 50 de ani sau mai mult, motivele ar putea fi diferite. Pe măsură ce îmbătrânești, glandele care se ocupă cu producerea uleiului care îți hidratează pielea în mod natural devin tot mai puține, și produc o cantitate tot mai mică.

Adulții în vârstă sunt, de asemenea, mai susceptibili în fața afecțiunilor medicale precum diabetul sau bolile renale strâns legate de pielea uscată.

Dermatită atopică

Cea mai frecventă formă de eczemă, dermatita atopică se manifestă prin uscăciune la nivelul pielii și mâncărimi. Este posibil, însă, să te confrunți și cu erupții în interiorul coatelor, în spatele genunchilor și pe față, mâini sau picioare.

Deramtita atopică este cel mai adesea cauzată de o reacție alergică și, de obicei, poate fi gestionată dacă îți hidratezi pielea și stai departe de ceea ce a declanșat-o – detergent, parfum sau fum de țigară, de exemplu.

Job-ul tău (da, chiar job-ul tău!)

Ești mai predispus să suferi de piele uscată sau afecțiuni cronice ale pielii dacă lucrezi într-un domeniu în care ești expus la materiale sau substanțe chimice și biologice sau în medii cu temperaturi extreme.

Exemple de locuri de muncă care te pot pune în pericol: industria alimentară, cosmetologie, asistență medicală, agricultură, servicii de curățare, pictură, mecanică, imprimare și construcții.

Utilizează echipamente de protecție și limitează cât de mult poți expunerea directă la materiale toxice, mai ales dacă începi să observi simptome ale pielii uscate sau ale dermatitei atopice.

Apa

Oricât de plăcută este o baie lungă sau un duș revigorant, cu cât petreci mai mult timp sub apă, cu atât mai mult te expui riscului de a suferi de piele uscată. Cu cât apa este mai fierbinte, cu atât pielea devine și mai sensibilă.

Piscinele și căzile cu hidromasaj care au foarte mult clor în ele pot fi, de asemenea, dăunătoare, deoarece substanțele chimice precum clorul îți usucă pielea.

Când faci duș sau baie în cadă, menține temperatura apei mai degrabă spre rece, decât spre fierbinte. Așa vei avea o piele mai sănătoasă, și o factură mai convenabilă.

Fumatul

Nu numai că provoacă riduri și îngreunează fluxul sanguin către straturile externe ale pielii, dar îngroașă pielea și o usucă.

Săpunul tău

Multe săpunuri populare sau produse precum șampoanele curăță pielea îndepărtând sebumul necesar pentru hidratarea pielii. Ceea ce poate duce la uscarea pielii sau poate creea locul perfect pentru un focar de infecții.

Medicul sau farmacistul îți pot sugera produse de curățare speciale care nu îți vor usca pielea.

Vremea

Pe perioada iernii pielea tinde să se usuce mult mai mult decât de-a lungul altor anotimpuri, deoarece umiditatea din aer este de obicei mult mai mică.

De asemenea, sistemele de încălzire din interior usucă aerul și dăunează pielii.

În sezonul rece, încearcă să ai grijă de pielea ta în mod special: protejează-o prin mănuși, fular, hidrateaz-o cât mai des și evită materialele care declanșează reacții alergice.

Boala solzilor de pește

Ihtioza vulgara sau arlechin, popular boala solzilor de pește este o afecțiune ereditară care se manifestă la nivelul pielii prin cruste groase și dure.

Apar de obicei pe piele în copilăria timpurie și pot fi greu de gestionat, atât fizic, cât și emoțional. Nu există tratament curativ, dar există tratamente care pot ajuta la controlul simptomelor.

Ce poți face tu

Gestionarea pielii uscate începe prin identificarea cauzei, apoi totul devine ceva mai ușor.

Dacă ai pielea uscată destul de des, fii atent la ce faci, ce obiceiuri ai în perioada respectivă, apoi schimbă-ți obiceiurile măcar pentru câteva zile ca să vezi dacă ele îți cauzează probleme la nivelul pielii. Folosește o cremă hidratantă special pentru piele uscată, poartă mănuși sau orice formă de protecție când revii la vechile obiceiuri.

Hidratare

Uleiurile, loțiunile și cremele îți pot netezi și înmuia pielea și pot diminua durerea și reduce senzația de mâncărime.

Dacă ai pielea foarte uscată, o cremă cu acid lactic sau uree poate funcționa cel mai bine, deoarece ajută pielea să rețină apă. Dar, dacă o folosești pe pielea crăpată, s-ar putea să îți provoace alte daune.  Cel mai bine, întrebă-ți medicul dermatolog ce este cel mai potrivit pentru tipul tău de piele.

Acid hialuronic

O substanță pe care corpul tău o are în interiorul pielii, ochilor și articulațiilor, acidul hialuronic (HA) este un foarte bun conservator al umidității.

De obicei, produsele pe bază de HA nu afectează pielea sensibilă în niciun fel și sunt sigure de utilizat și în cazurile în care ești însărcinată sau alăptezi.

Glicerină

Poți găsi acest lichid incolor în produse care variază de la geluri pentru dureri musculare la produse de îngrijire a bebelușilor.

Glicerina (cunoscută și sub numele de glicerol), asemenea acidului hialuronic este excelent pentru păstrarea apei în organism.

În produsele de îngrijire a pielii, te ajută să atragi mai multă umiditate în pielea ta și să o păstrezi acolo. De asemenea, poate fi o barieră invizibilă pentru piele când vremea de afară este uscată, rece sau bate vântul.

Ulei de Squalane

Squalane este un ulei pe care îl produc celulele pielii, dar poate proveni și din surse vegetale sau animale. Îți poate calma și înmuia pielea, fără să ți-o îngrașe sau să îți astupe porii, mai mult nu are miros neplăcut.

Acest ulei este deseori recomandat ca parte din tratamentele pentru persoanele cu probleme severe ale pielii precum dermatita și psoriazisul.

Ceramide

Pielea ta conține grăsimi speciale numite ceramide. Ceramidele îți ajută pielea să își păstreze umiditatea, păstrând departe toxinele care ar putea să inflameze sau să usuce pielea. Ceea ce oferă pielii tale o șansă în plus de vindecare.

Petrolatum

Aprobat de Food and Drug Administration, petrolatum este un ingredient pe care îl poți achiziționa fără prescripție medicală, fiind foarte popular în rândul cremelor și loțiunilor de hidratare.

Funcționează cel mai bine aplicat pe pielea umedă.

Medicamente

Dacă pielea ta este foarte uscată, mai există o variantă de vindecare – medicul tău dermatolog îți poate prescrie medicamente care pot ameliora mâncărimea, roșeața și inflamația la nivelul pielii. Cu o singură precizare, dacă le iei prea des, e posibil să nu mai funcționeze după o perioadă.

Când mergi la doctor?

De obicei, poți gestiona pielea uscată prin schimbări ale stilului de viață, remedii la domiciliu și săpunuri adecvate și hidratante.

Dacă nimic din toate astea nu te ajută, consultă medicul dermatolog, mai ales dacă uscăciunea și mâncărimea se încurcă cu somnul sau aveți răni deschise sau zone mari de peeling pielii.

Cum previi?

Poți face și câteva lucruri pentru a-ți păstra pielea hidratată și sănătoasă:

  • cremă hidratantă imediat după duș/baie;
  • umidificator atunci când aerul din casă este uscat;
  • haine din materiale naturale cum ar fi bumbacul și mătasea, pentru a-i permite pielii să respire. (Lâna, deși este naturală, uneori îți poate irita pielea.);
  • folosește detergenți fără coloranți sau parfumuri;
  • acoperă-ți corpul când aerul este urcat pentru a păstra umiditatea de la nivelul pielii.

Citește și: Piele uscată şi crăpată: cauze, tratament, remedii pentru acasă

Sursă: webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân