Acidul pantotenic, ingredientul cu care poți preveni acneea

Acidul pantotenic face parte din familia vitaminelor B, fiind cunoscut și ca vitamina B5. Din fericire, acesta nu doar previne acneea, dar o poate și trata.
  • Publicat:
Acidul pantotenic, ingredientul cu care poți preveni acneea
Foto: shutterstock / Acidul pantotenic, ingredientul cu care poți preveni acneea

Atunci când te gândești la tratarea acneei, primele ingrediente care-ți vin în minte sunt cu siguranță acidul salicilic și peroxidul de benzoil. Află că încă un ingredient minune își face apariția în lumina reflectoarelor și promite să lupte împotriva acneei. Este vorba de acidul pantotenic, cunoscut și ca vitamina B5, care este cunoscut pentru proprietățile sale hidratante și antiinflamatorii. Din fericire, beneficiile sunt susținute și de studii, care sugerează că acest acid poate reduce acneea.

Ce este acidul pantotenic și ce beneficii are?

Acidul pantotenic este o vitamină solubilă din familia vitaminelor B, iar consumată în exces poate fi îndepărtată prin urină. Acest acid se regăsește în mod natural în celule și țesuturi și este prezent în special în coenzima A, un compus care joacă rolul de a regla bariera protectoare a pielii. Mai exact, hidratează și ține la distanță elementele dăunătoare precum patogenii.

Intern, acidul pantotenic are rolul de a diviza grăsimea din organism, așadar cercetătorii au studiat potențialul suplimentelor cu acid pantotenic în reducerea nivelului colesterolului în cazul pacienților cu uncolesterol crescut, notează Institutul Național de Sănătate (NIH). Aceste suplimente ar putea fi totodată folosite și în alte scopuri, inclusiv pentru prevenirea artritei și alergiilor, însă Clinica Mayo susține că în acest sens mai sunt necesare studii care să întărească legătura dintre aceste beneficii.

În frumusețe, studiile sugerează că rolul acidului pantotenic este acela de a oferi un aspect catifelat și hidratat, mai ales datorită proprietăților antiinflamatorii. De foarte multe ori, acest ingrediente se regăsește în formulele produselor pentru păr și unghii, menite să prevină uscarea, despicarea vârfurilor sau chiar exfolierea unghiilor. Un alt aspect demn de notat este faptul că luptă împotriva acneei. Un studiu clinic realizat în 2014 arată că suplimentele administrate pe cale orală, care conțin acid pantotenic, au reduc participanților acneea după 12 săptămâni în care le-au consumat de două ori pe zi.

Chiar dacă nu te confrunți cu acneea, acest acid poate îmbunătăți aspectul pielii din alte privințe. De exemplu, se poate menține elasticitatea pielii și se pot trata eczemele, iritațiile sau mâncărimile.

Cum acționează asupra acneei?

Experții susțin că acidul pantotenic este potrivit pentru prevenție, nu neapărat pentru tratare. Acidul salicilic în schimb poate fi mult mai eficient în privința tratării acneei, mai ales că poate fi aplicat direct pe piele. Administrarea orală a acidului pantotenic permite absorbția sistemică a vitaminei care îmbunătățește nu doar pielea, dar și calitatea părului și a ochilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân