5 sfaturi esențiale pentru îngrijirea părului creț

Ai părul ondulat sau creț natural? Atunci știi deja că acesta poate fi o binecuvântare, dar deseori, acesta este o provocare! Altfel spus, pe cât de frumos este acest tip de păr, pe atât poate fi dificil de întreținut în fiecare zi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 sfaturi esențiale pentru îngrijirea părului creț
sfaturi par cret

De fapt, părul creț are caracteristici diferite de alte tipuri de păr, printre care:

  • este mai des și gros – persoanele cu păr creț au adesea mult volum;
  • forma părului creț este diferită de cea a altor tipuri de păr: în secțiune firul de păr nu este cu adevărat rotund, ci mai plat și oval;
  • crește diferit, firele nu cad neapărat pe scalp sau ca alte tipuri de păr.

De fapt, ce înseamnă un păr creț natural?

Foliculii sunt parțial responsabili pentru bucle, deoarece determină atât forma părului, cât și direcția de creștere: un folicul asimetric (curbat sau prins ca litera „J”) provoacă o curbură, iar părul tinde să crească oval la un unghi mai ascuțit, devenind creț. Când foliculul este simetric, părul crește neted și rotunjit. Dar foliculii nu sunt singurii responsabili: distribuția unui anumit tip de keratină afectează, de asemenea, forma părului.

Keratina este proteina din care este compus în mare parte părul. În părul creț există un tip de keratină ușor neregulată, creând astfel curba părului. Deși aceștia sunt principalii factori care determină formarea părului creț, ei nu sunt singurii. De asemenea, este posibil să se formeze bucle temporare ca urmare a umidității, schimbărilor hormonale și anumitor tipuri de medicamente.

În plus, sebumul, produs în cantități mai mici, se extinde cu dificultate pe lungimea părului. Ca urmare, filmul hidrolipidic, format în parte de sebum, nu își mai joacă rolul de barieră împotriva agresiunilor externe și a deshidratării. Acest lucru explică uscăciunea și lipsa de nutriție care caracterizează părul creț.

Și iată cum, chiar și cele mai frumoase bucle își pierd treptat din elasticitate. Îți amintești ce onduleuri flexibile, suple și pline de viață aveai în copilărie? Poate că te întrebi unde au dispărut și, mai ales, de ce? Ei bine, odată cu trecerea timpului nu mai au aceeași formă și textură.

Pierderea efectului de ondulare poate fi recentă, sau mai veche, însă, oricare ar fi situația cu care te confrunți, este important să știi că există modalități prin care poți redobândi elasticitatea pierdută printr-o rutină zilnică corectă de îngrijire. Secretul este să afli mai întâi cauza problemei tale, apoi să îți îmbogățești ritualul de îngrijire cu formule care să redea buclelor tale aspectul natural de odinioară.

De ce părul meu ondulat natural nu se mai încrețește?

Există soluții și pentru această problemă, află de la hairstiliști care sunt cele 5 motive de bază pentru care nu te mai bucuri de acele bucle jucăușe și apoi urmează pașii de mai jos ale recomandărilor experților stiliști:

1.Părul tău este uscat și deteriorat: oferă-i hidratarea după care tânjește

Deteriorarea părului și uscăciunea acestuia sunt două dintre cauzele principale ale buclelor lipsite de formă.

Deoarece scalpul este deosebit de uscat și nu produce mult sebum, este important să ai grijă să nu-l speli prea des, pentru a evita uscarea și mai mult. Spălarea părului creț și uscat trebuie făcută o dată pe săptămână. Când sunt deshidratate, buclele încep să fie moi și plate, un aspect foarte îndepărtat de cel al buclelor jucăușe de odinioară. În plus, dacă deshidratarea duce la electrizare, acest lucru generează, de asemenea, pierderea buclelor frumos definite. Între timp, o suprafață neuniformă și cuticulele deschise (cauzate de tratamentele chimice sau de mediul înconjurător) pot face șuvițele să se încurce. Prin urmare, ferește-te de un păr aspru, care se electrizează!, atrage atenția Lucian Busuioc, International Ambassador Wella Professionals.

În plus, pentru a repara părul creț și a reda frumusețea și sănătatea buclelor, hidratează puternic părul uscat cu produse de îngrijire speciale, dedicate (șampoane, conditionere și măști). Folosește șamponul și balsamul din aceeași gamă, apoi și o mască pentru hrănirea în profunzime a părului  o dată pe săptămână. De asemenea, dacă te confrunți cu un păr foarte poros, care se deshidratează foarte repede, este musai să încerci Wonder Balm. Acesta este un conditioner-styler, leave-in, care pătrunde în firul de păr și menține nivelul de hidratare.

2.Părul creț și vopsit are nevoie de tratamente de întărire

Pe lângă problema deshidratării, pierderea formei și structurii buclelor poate fi generată de ruperea legăturii dintre firele de păr în timpul unui proces chimic. De aceea, este cazul să intervii și să împiedici deteriorările ulterioare prin aplicarea de tratamente specializate de îngrijire, pe care le poți face atât acasă, cât și în salon.

În ce constă procesul de reparare? Ei bine, acesta poate avea loc chiar la prima programare în salon.

Dacă ai părul vopsit, roagă hairstilistul tău să adauge un tratament stabilizator profesional WellaPlex în nuanța ta favorită de vopsea. Conține PLEX, ingredientul secret pentru întărirea părului, care reface firul în timpul colorării. Poate fi amestecat cu orice culoare, chiar și în decolorant. De fapt, decolorantul BlondorPlex conține deja formula amestecată. Astfel, poți lua Stabilizatorul acasă cu tine și să-l folosești săptămânal. Vei ajuta buclele să se păstreze puternice, netede și frumos ondulate., te sfătuiește specialistul Lucian Busuioc.

3. Redă-i părului structura naturală: alege cu grijă formula produsului de îngrijire

Când vine vorba de stilizarea părului ondulat, există multe moduri prin care poți face acest lucru: de la creme de ondulare la geluri și loțiuni de netezire. Cu toate acestea, dacă nu îl detoxifiezi regulat, produsele de regenerare nu își vor mai face efectul cu aceeași intensitate. Rezultatul? Acest lucru poate duce la întinderea părului și la o pierdere de formă și textură. Și asta nu e totul, alte semne pot fi și îngrășarea acestuia, aspectul tern sau subțierea.

„Dacă simți că problema părului tău pleacă de la rădăcină, e timpul să adaugi rutinei tale de îngrijire și un șampon purificator. Acesta curăță și purifică părul și scalpul, îndepărtând eficient impuritățile acumulate (exces de sebum, mătreață, particule de praf, produse de styling etc), fără să usuce pielea sau fibra capilară. Îți va oferi acea senzație de prospețime și curat, fără să îndepărteze și nutrienții necesari. De asemenea, înlocuiește și produsele de styling cu unele mai ușoare precum NutriCurls Milky Waves. Acest spray leave-in de îngrijire îți revigorează și rehidratează buclele, le face mult mai ușoare și mai flexibile.”, punctează Lucian Busuioc.

4. E timpul să dai o formă buclelor tale

Știai că o tunsoare nepotrivită poate afecta forma naturală a buclelor? Explicația: Cu cât sunt mai lungi șuvițele, cu atât părul îți va sta mai întins. În plus, vârfurile se despică și devin mai firave, ceea ce schimbă, de asemenea, felul în care îți vor arata onduleurile.

Ia măsuri și rezolvă de îndată problema: asigură-te că te programezi la un hairstilist priceput, care să știe cum să dea onduleurilor tale, prin tunsoare, acel look natural.

„Dacă ți-e teamă să nu pierzi prea mult din lungime, sugerează-i o tehnică numită , care permite până și vârfurilor să se onduleze, fără a scurta din lungimea părului. Vei vedea că, până și un mic retuș poate da viață buclelor tale naturale.”, adaugă hairstilistul Lucian Busuioc.

5. Asigură-te că folosești produse de styling potrivite, cu protecție termică

Ești preocupată să ai mereu părul aranjat? Atunci când folosești foehnuri, plăci de întins părul sau stylerele pentru păr creț, toate acestea pot duce în timp la deteriorarea podoabei capilare. Astfel, treptat, buclele tale devin niște plete uscate și terne. Cu toate că stylerele de ultimă generație sunt create pentru a avea un impact cât mai mic cu putință asupra părului, dacă nu folosești protecția termică potrivită, părul se poate deteriora.

De aceea, dacă încă nu poți renunța la stylerele cu căldură, asigură-te, cel puțin, că folosești produse potrivite cu protecție termică. Fiecare tip de păr are nevoi speciale de îngrijire, prin urmare este foarte important ce produse alegi pentru a nu schimba aspectul natural al buclelor.

„Pentru onduleuri sănătoase, dar predispuse la deteriorare, folosește EIMI Thermal Image. Este un boost ușor de strălucire care îți protejează firul până la 220 grade Celsius. Între timp, buclele uscate cu nevoie mare de hidratare pot beneficia de îngrijire suplimentară cu ajutorul Elements Renewing Leave-in Spray. Este un produs hidratant care formează un scut ce protejează părul de deshidratarea creată de stylerele cu căldură.”, este o altă recomandare făcută de cunoscutul stilist Lucian Busuioc.

Pe ansamblu nu e greu să-ți îngrijești părul așa cum trebuie, ține cont de aceste sfaturi și pune-l în aplicare pe cel care ți se potrivește cel mai bine! Astfel, te vei putea bucura din nou de bucle elastice, pline de viață.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being