Dr. Natalia Marcenco, chirurg estetician: „MD Codes sunt standardul de aur al injectărilor cu acid hialuronic”

MD Codes ajută la refacerea volumetriei faciale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Natalia Marcenco, chirurg estetician:

Injectările cu acid hialuronic au trecut recent la un nou nivel: volumetria facială sau MD Codes, adică injectarea în anumite puncte bine stabilite de o hartă a chipului. Dr. Natalia Marcenco, chirurg estetician și plastician, ne-a răspuns mai multor întrebări despre ce este volumetria facială.

 

Ce presupun MD Codes?

 

Ce se întâmplă doctore: În ce constă conceptul de volumetrie facială?

Dr. Natalia Marcenco: Volumetria facială se referă la tratamentul de lifting și de conturare a feței, care are ca scop rejuvenarea facială și armonizarea trăsăturilor. De ce este nevoie de volumetrie facială?

Procesul de îmbătrânire al pielii este însoțit de o dispariție treptată a țesutului adipos subcutanat, precum și a cartilajului, și a țesutului osos de pe față. În același timp, scade și volumul și elasticitatea țesutului muscular. Toate aceste modificări se traduc prin ascuțirea și asprirea trăsăturilor, pierderea conturului oval al feței și un aspect îmbătrânit, de față “căzută”, în formă de U.

Tehnica de volumizare a feței este una inovatoare care redă tinerețea pierdută, obținând un efect de lifting fără bisturiu, doar cu ajutorul fillerelor dermice, pe bază de acid hialuronic. Procedura se bazează pe ani de cercetare, învățare și experiență în estetica facială, dar și pe o înțelegere avansată a procesului de îmbătrânire.

Mai exact, se reconstruiește ovalul feței, prin mărirea sau suplimentarea volumului acelor zone ale feței pe care se reflectă cel mai mult trecerea timpului. Obiectivul procedurii este de a restabili volumul facial pierdut într-un mod „lite-touch”, pentru a se reuși o întinerire facială care pare complet naturală, fără timp de recuperare, fără durere, fără tehnici chirurgicale agresive.

Conceptul de volumetrie facială minim-invazivă este strâns legat de tehnica MD Codes. Spre deosebire de o abordare a unui rid sau a unei probleme singulare care deranjează pacientul, precum pierderea volumul de la nivelul buzelor sau a pomeților, MD Codes privește modificările legate de vârstă ca un întreg și reușește să le contracareze excelent.

C.S.Î.D.: Ce presupune sistemul MD Codes?

Dr. N.M.: MD Codes sau Medical Codes reprezintă un sistem dezvoltat de medicul chirurg plastician Mauricio de Maio, care oferă un ghid complet privind modul de injectare a filierelor cu acid hialuronic. MD Codes specifică locația precisă de injectare, stratul abordat, instrumentul folosit, modul în care se execută injectarea, dar și informații despre volumul necesar de acid hialuronic care urmează să fie utilizat, pentru a obține rezultate optime, indiferent de vârsta, sexul sau etnia pacientului.

Tehnica inițială cuprindea 8 puncte strategice de injectare pentru a ridica pielea lăsată și pentru a restabili volumul feței. În timp, cele 8 puncte s-au transformat în mai mult de 20 de zone din jurul feței superioare, medii și inferioare, având rolul de a restabili elasticitatea pielii, a compensa pierderea de grăsime subcutanată și de colagen.

Sistemul MD Codes este format 75 de coduri diferite ce conțin litere, cifre, forme și culori, reprezentând puncte anatomice precise. De exemplu, anumite coduri marcate cu roșu reamintesc medicului că zona este mai sensibilă la durere și în aceste zone este indicată folosirea canalelor atraumatice.

În prezent, acest sistem reprezintă standardul de aur la nivel mondial în ceea ce privește tratamentele estetice și de injectare și este folosit doar de către medicii specializați în această tehnică.

Prin restabilirea volumetriei faciale în anumite zone, obiectivul este de a crea un rezultat natural, dar și unul care să arate atractiv, prin modificări subtile ale proporțiilor faciale. De aceea, această abordare holistică ține foarte mult și de ochiul artistic al medicului care efectuează procedura și bineînțeles, și de cunoștințele și de experiența sa practică.

 

Volumetria facială: beneficii

 

C.S.Î.D.: Care sunt beneficiile?

Dr. N.M.: Folosind MD Codes, medicul lucrează ca un sculptor, conform unui plan de tratament precis și 100% personalizat, care este elaborat după o examinare atentă, respectând nevoile și dorințele fiecărui pacient.

MD Codes înseamnă în primul rând tratarea cauzelor, nu a consecințelor. De exemplu, tratamentul singular al șanțurilor nazogeniene poate să nu fie suficient, când pomeții sunt scufundați, iar conturul mandibular este căzut.

Injecțiile cu acid hialuronic sunt, prin urmare, efectuate mai întâi în cele două treimi superioare ale feței pentru a recrea un frumos triunghi oval sau inversat care este sinonim cu tinerețea. Întâi se restabilește baza necesară pentru rejuvenare facială și abia apoi se lucrează la conturul și rafinarea rezultatelor.

În al doilea rând, sistemul MD Codes ține cont de evaluarea expresiilor faciale dinamice, care se schimbă odată cu vârsta. Tehnica ține cont atât de caracteristicile, dar și de proporțiile faciale unice ale pacientului, oferind o modalitate de a aborda personalizat expresiile faciale care determină un aspect mai bătrânicios, mai obosit, mai trist sau mai apatic.

Sistemul MD Codes promite și obține un efect de lifting facial cu un aspect natural și discret, care nu afectează expresivitatea naturală a feței, simetria și armonia trăsăturilor. Pacientul arată imediat mai tânăr și mai odihnit fără să vadă că a făcut ceva în acest sens, fără durere și fără multe zile de recuperare.

C.S.Î.D.: Care sunt pașii atunci când o pacientă își dorește să i se facă această volumetrie facială?

Dr. N. M.: În primul rând, trebuie ales cu foarte mare atenție medicul care urmează să facă procedura. Când vine vorba despre injectări, doar medicii chirurgi plasticieni ar trebui să le facă, deoarece numai în cadrul acestei specializări se studiază modificarea și armonizarea anatomiei faciale.

Mai mult decât atât, volumetria facială ține și de ochiul medicului, care trebuie să vadă cu 2-3 pași înainte efectul obținut cu ajutorul filierelor dermice.

Așadar, primul pas este alegerea medicului și a clinicii unde se va efectua procedura, urmat de evaluare sau de consultație. În clinica noastră, această evaluare inițială este gratuită și neangajantă, tocmai pentru că se discută în amănunt despre ce este nevoie, cum se poate obține ceea ce își dorește pacientul și ce presupune acest lucru.

Eu cred într-o comunicare onestă între medic și pacient, care trebuie să știe ce se poate obține acum și ce se poate obține mai târziu, care sunt lucrurile pe care și le dorește versus de ce are cu adevărat nevoie. Până la urmă, doar prin comunicare, transparență și respect față de dorințele pacientului împletite cu magia adusă de tehnica MD Codes se pot obține cele mai frumoase și mai satisfăcătoare rezultate!

C.S.Î.D.: Cum se injectează acidul hialuronic?

Dr. N.M.: Există zone și puncte în anatomia facială care necesită abordări diferite. Zona perioculară, de sub ochi sau buzele se injectează cu canula traumatică, pentru că aceasta reduce riscul de edem (umflare) sau învinețire.

Canula este mai lungă și mai flexibilă, însă un ac mic permite deseori mai mult control și o precizie superioară. De exemplu, tratamentul ridurilor peri-orale, cunoscute ca și ridurile fumătorului este mult mai eficient cu un ac mic față de o canulă.

În concluzie, alegerea este dată de sensibilitatea zonei, de dorințele pacientului și de alegerile personale ale medicului, care știe ce de ce are nevoie pentru a livra rezultatele promise.

 C.S.Î.D.: În câte ședințe se obține efectul dorit?

Dr. N.M.: În ceea ce privește redarea volumetriei faciale, efectele se pot obține într-o singură ședință de tratament prin injectarea a 10 până la 20 ml sau chiar mai mult, în funcție de vârstă, de caracteristicile individuale, de cât de bine s-a întreținut chipul respectiv în timp.

După două săptămâni, se instalează rezultatul final, și de aceea, în 10-14 zile ne chemăm pacienții pentru control și eventualele retușuri gratuite, ca să rafinăm efectul obținut.

C.S.Î.D.: Cât durează acest efect?

Dr. N.M.: În medie, rezultatele se mențin între 12 și 24 de luni, în funcție de vârstă, de tipul de acid hialuronic folosit și de cât de rapid se metabolizează acidul hialuronic de către organism.

Bineînțeles că pentru o persoană 50+, fumătoare, care nu se hidratează suficient și care nu s-a îngrijit până acum, efectele nu vor avea aceeași remanență ca o persoană de aceeași vârstă, care a avut un stil de viață sănătos și care a acordat atenție îngrijirii tenului.

Din fericire, efectul se menține din ce în ce mai mult pe măsură ce se repetă procedura, iar cantitatea de substanță necesară pentru a obține rezultatele dorite scade semnificativ.

C.S.Î.D.: Care sunt contraindicațiile?

Dr. N.M.: Contraindicațiile sunt aceleași ca în cazul oricărei proceduri care presupune injectarea de acid hialuronic: alergii la substanțele folosite, herpes facial sau oral, infecții prezente în zona tratat, diabet, probleme de coagulare, sarcina sau alăptarea. Există și câteva recomandări importante pre și post tratament pe care medicul la va oferi pacientului în cadrul evaluării inițiale.

C.S.Î.D.: E nevoie de recuperare?

Dr. N.M.: Tehnica MD Codes și injectările cu acid hialuronic au luat avânt tocmai pentru că nu necesită timp de recuperare, nu dor, nu lasă urme și nu prezintă riscurile unei intervenții chirurgicale de lifting clasic. Pacientul vine, iar după 30-45 de minute pleacă din clinică arătând mai bine, mai tânăr și mai fericit.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân