Troponina T

Informatii generale

Troponina T (TnT) este o proteina cu greutatea moleculara de 39.7 kDa care intervine in mecanismul de reglare a contractiei muschiului cardiac si isi are originea exclusiv in miocard.

Interactiunea dintre miozina si actina mediata de calciu, care conduce la contractia si relaxarea  muschiului striat, este reglata de un complex de proteine cunoscute sub denumirea de „troponine”, complex cu trei subunitati:

troponina C – care se leaga de calciu;
troponina I – care inhiba interactiunile dintre actina si miozina;
troponina T – care ataseaza complexul troponinic la filamentele subtiri prin legarea la tropomiozina.

In timp ce in muschiul cardiac si in cel scheletic exista troponina C cu structura identica, secventa de aminoacizi a troponinei I si T din muschiul cardiac difera de secventa respectiva din muschiul scheletic; aceasta diferenta a permis sinteza anticorpilor monoclonali indreptati impotriva troponinelor cardiace, cu reactivitate scazuta fata de izoformele corespondente din muschiul scheletic.

Determinarea prin tehnici cantitative a  troponinelor T si I este aprobata in prezent de FDA (Food and Drug Administration) pentru utilizarea in clinica. Nu este necesar sa se testeze concomitent ambele proteine.

Troponinele I si T sunt eliberate in circulatie in situatiile in care este pierduta integritatea membranei celulare sau atunci cand apare necroza miocitelor, indiferent de cauza.

TnT, desi are o greutate moleculara mai mare (39.7 kDa) fata de TnI (23.5 kDa), in IMA este eliberata mai precoce, respectiv la o ora, cu valori elocvente la 3-4 ore de la aparitia simptomelor clinice si cu persistenta valorilor ridicate timp de 6-8 zile, eventual pana la 14 zile. Persistenta valorilor ridicate pe o perioada lunga de timp este posibila datorita eliberarii lente a complexului troponinic din aparatul contractil al miocitelor si este folosita in diagnosticul IMA mai vechi de 48 ore, dar pana la 14 zile. Este important de mentionat faptul ca persistenta cresterii TnT nu este influentata de tratamentul trombolitic1;3.

Recomandari pentru determinarea TnT-STAT

• detectarea necrozei cardiace: cresterea valorilor TnT implica existenta unui grad de necroza miocardica (indiferent de cauza), chiar in absenta unor modificari EKG;
• diagnosticul IMA perioperator, cand valoarea  CK-MB este crescuta datorita leziunilor muschilor scheletici;
• determinarile seriate sunt utile pentru stabilirea momentului reperfuziei dupa initierea tratamentului trombolitic; valoarea varfului

TnT dupa producerea reperfuziei depinde de dimensiunile zonei de infarct;
• marker de prognostic la pacientii cu sindrom coronarian acut; observatiile clinice pe termen lung au aratat o mortalitate mai mare si evenimente coronariene postinfarct mai frecvente la pacientii care prezinta o crestere precoce a TnT, acestia fiind etichetati ca „pacienti cu risc crescut”; in general, cu cat nivelul seric al troponinei este mai mare, cu atat riscul este mai mare;
• determinarile in dinamica pot fi utilizate ca indicatori ai rejetului allogrefei cardiace1;2;3;
• estimarea riscului cardiac la pacientii cu insuficienta renala cronica; studii recente au aratat ca prezenta unor niveluri crescute de TnT la aceasta categorie de pacienti indica patologie cardiaca, corelata cu un risc crescut de mortalitate2.

Recoltarea

Pregatire pacient – recoltarea probei de sange se face in orice moment al zilei cand se  suspecteaza un SCAI (Sindrom Coronarian Acut Ischemic)2.

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa rapid serul prin centrifugare2.

Volum proba – minim 0.5 mL ser2.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat2.

Stabilitate proba – 24 ore la 2-8ºC; 12 luni la –20ºC2.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)2.

Valori de referinta

Cut-off clinic pentru infarctul miocardic acut: 0.1 ng/mL (μg/L)2.

Limita de detectie – 0.01 ng/mL (μg/L)2.

Interpretarea rezultatelor

In IMA cresterea valorilor TnT in primele 48 ore are o semnificatie apropiata de cea a CK-MB, dar cu o specificitate mai mare: 97.37% fata 89.5%. Dupa producerea IM sensibilitatea este: 33% in primele 2 ore, 50% intre a 2-a si a 4-a ora, 75% intre a 4-a si a 8-a ora si se apropie de 100% la 8 ore de la debutul durerii. Sensibilitatea TnT se mentine ridicata timp de 6 zile.

Cresteri ale TnT fara modificarea CK-MB conduc la diagnosticul de angina pectorala instabila1.

Limite si interferente

Cresteri moderate ale TnT pot sa apara si in afectiuni de natura non-ischemica:
-traumatisme (contuzii cardiace), cardioversie, biopsie endomiocardica, interventii chirurgicale pe cord;
-insuficienta cardiaca sau renala (acute sau cronice) decompensate;
-hipotensiune, HTA, diferite aritmii cardiace, miocardite, pericardite severe;
-embolie pulmonara;
-accidente vasculare cerebrale acute.

Interferente analitice
Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:
-tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de

la ultima administrare;
-titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu2.

 

Bibliografie

1. Jacques Wallach. Afectiuni cardiovasculare. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, 7 Ed., 2001, 166-168.

2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

3. www.monografias.com/trabajos12/troponini/troponini.shtml 2006. Ref Type: Internet Communication.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.