Testosteron liber

Informatii generale

Testosteronul constituie cel mai potent androgen sintetizat fiziologic in organism. La barbati, dupa pubertate, principala sursa de testosteron o constituie testiculele si doar o mica parte din acest hormon deriva din conversia periferica a androstendionului. La femeile adulte s-a estimat ca mai mult de 50% din testosteronul seric rezulta din conversia periferica a androstendionului sintetizat in corticosuprarenale si ovare, restul fiind secretat direct de catre aceste glande.

In mod normal, aproximativ 60% din testosteronul circulant este legat cu o afinitate inalta de globulina de legare a hormonilor sexuali (SHBG=sex hormone binding globulin). Restul cantitatii, cu exceptia unui procent de 1-2% (fractiunea libera), este slab legata de albumina (la nivel tisular, testosteronul disociaza de albumina si difuzeaza rapid in tesuturi).  Procentul de testosteron legat de SHBG este mai scazut la barbati. Atat fractiunea libera cat si cea legata de albumina sunt disponibile la nivel tisular (suma lor constituie testosteronul biodisponibil), in timp ce SHBG inhiba efectiv actiunea testosteronului.

Determinarea cantitativa a fractiunii libere a testosteronului seric constituie un mijloc de estimare a hormonului biologic activ.

La barbati valorile testosteronului liber sunt scazute in hipogonadism.

La femei nivelurile de testosteron liber sunt crescute in caz de hirsutism, in prezenta sau absenta bolii ovarelor polichistice1;2;3.

Recomandari pentru determinarea testosteronului liber

La barbati: evaluarea functiei testiculare in conditiile clinice asociate cu alterari ale proteinelor transportoare (obezitate, ciroza, afectiuni tiroidiene).

La femei:  hirsutism sau virilizare3.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)2.

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C2.

Volum proba – minim 0.5 mL ser2.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat2.

Stabilitate proba – 7 zile la 2°C-8°C; 6 luni la -20°C; nu decongelati/recongelati2.

Metoda

Metoda – ELISA2.

Valori de referinta – sunt dependente de varsta si sex2:

Adulti:
– barbati: 0.019-0.145 nmol/L;
– femei in perioada fertila: <0.014 nmol/L;
– contraceptive orale: 0.001-0.0069 nmol/L;
– postmenopauza: 0.0003-0.0058 nmol/L.

La copii valorile obtinute se raporteaza la testosteronul total.

Factori de conversie: nmol/L x 0.288 = ng/mL; ng/mL x 3.47 = nmolLl; ng/mL x 100 = ng/dL.

Limita de detectie – 0.06pg/mL1.

Limite si interferente

Valori scazute ale testosteronului liber pot fi intalnite la barbatii varstnici3.

Rezultatele sunt neconcludente daca pacientul a fost tratat cu preparate cortizonice sau steroizi naturali/de sinteza1.

Bibliografie

1. Frances Fischbach. Chemistry studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 407-409.

2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?