SHBG (Sex Hormone Binding Globuline)

Informatii generale

SHBG (sex hormone binding globulin) este o proteina plasmatica ce leaga specific androgenii si estradiolul circulant. Este sintetizata de celulele hepatice si eliberata in circuitul sangvin, unde are un timp de injumatatire de cca. 7 zile. Secretia sa este controlata de nivelurile circulante de androgeni si estradiol.

Concentratia SHBG influenteaza atat biodisponibilitatea tisulara a steroizilor sexuali, cat si balanta estro-androgenica.

Nivelurile crescute de androgeni si progestin androgenic inhiba sinteza SHBG, in timp ce nivelurile crescute de estradiol si hormoni tiroidieni stimuleaza sinteza SHBG.

Astfel, concentratii scazute de SHBG sunt intalnite in urmatoarele situatii: hirsutism (femei), virilizare (femei), acnee vulgara (femei), sindromul ovarelor polichistice, hiperandrogenism (femei), obezitate, hipotiroidie (femei), acromegalie, sindrom Cushing, hiperprolactinemie, tumori ovariene secretante de androgeni.

Pe de alta parte, concentratii crescute de SHBG apar in: hipogonadism (barbati), ginecomastie (barbati), deficit de androgeni (barbati), rezistenta la androgeni (barbati), hipertiroidie, ciroza hepatica, anorexie nervoasa (femei)2.

Recomandari pentru determinarea SHBG – interpretarea corecta a concentratiilor de testosteron si estradiol, investigarea balantei estro-androgenice in disfunctiile gonadele si sexuale, evaluarea efectelor tisulare ale hormonilor care regleaza concentratia de SHBG, evaluarea rezistentei la insulina si a riscului cardiovascular2.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)1.

Specimen recoltat – sange venos1.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat1.

Stabilitate proba – 7 zile la 2-8°C; 2 luni la -20°C; nu decongelati/recongelati1.

Metoda

Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)1.

Valori de referinta1

Varsta si sex

Valori SHBG (nmol/L)

Barbati (17-65 ani)

14.5-48.4

Femei 17-50 ani (care nu sunt gravide)

26.1-110

Femei postmenopauza (fara tratament hormonal)

14.1-68.9

 In sarcina (trimestrul III) valorile SHBG sunt crescute.

Factori de conversie: nmol/L x 0.095 = μg/mL (mg/L);  μg/m L(mg/L) x 10.53 = nmol/L.  

Limita de detectie – 0.35 nmol/L (0,033 μg/mL)1.                         

Limite si interferente

Valori crescute ale SHBG pot fi intalnite la barbatii varstnici.

• Medicamente
 

Cresteri: corticoterapie, tratament cu hormon de crestere.
Scaderi: contraceptive orale, anticonvulsivante, terapie hormonala de substitutie.

• Interferente analitice

Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:
-tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;
-titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu1.

Bibliografie

1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

2. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Sex Hormone binding Globulin, Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?