Serotonina serica

Informatii generale

Serotonina (5-hidroxi-triptamina) este o monoamina derivata din aminoacidul esential triptofan, sintetizata atat in neuronii serotoninergici din sistemul nervos central, cat si de catre celulele enterocromafine (Kulchitschy) distribuite la nivelul mucoasei tractului gastrointestinal. In SNC functioneaza ca neurotransmitator, influenteaza dispozitia si participa la ciclul somn-veghe.

Serotonina este metabolizata in ficat, iar principalul sau metabolit – acidul 5-hidroxiindolacetic – este excretat in urina4.

Cea mai mare parte a serotoninei din sange este concentrata in trombocite, de unde este eliberata in cursul procesului de coagulare.

Principala utilitate a determinarii serotoninei in ser este diagnosticul sindromului carcinoid3.

Recoltarea

Pregatire pacient – Pacientul va intrerupe medicamentele din categoria inhibitorilor de monoaminoxidaza cu 1 saptamana inaintea recoltarii, deoarece acestea tind sa creasca nivelul de serotonina2;3.

Specimen recoltat – sange venos2;3.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare; se lucrează serul proaspăt în maxim 2 ore; dacă acest lucru nu este posibil, serul se păstrează la -20°C sau la -70°C2.

Volum proba – minim 2 mL ser2.

Cauze de respingere a probei

• specimen hemolizat;

• specimen expus la temperatura ridicata;

• specimen contaminat bacterian2.

Stabilitate probă – serul separat este stabil 3 luni la -20°C sau la -70°C. Nu decongelaţi/recongelaţi2.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – cromatografie de lichide sub inalta presiune (HPLC)2.

Valori de referinţă1 – 80-400 μg/L2.

Interpretarea rezultatelor

Valori ale serotoninei serice >400 μg/L se asociaza de obicei cu tumori carcinoide abdominale metastazante. Cresteri usoare pot fi intalnite si in alte conditii clinice cum ar fi: ocluzia intestinala, infarctul miocardic acut, sindroamul dumping, fibroza chistica si sprue non-tropical1.

Datele din literatura indica faptul ca niveluri de serotonina <100 μg/L se pot asocia cu sindroame depresive2.

Limite si interferente

Alimentele care contin serotonina nu influenteaza semnificativ testul.

• Medicamentele care pot afecta concentratia de serotonina sunt: inhibitorii de monoamin-oxidaza, preparatele cu litiu, metildopa, morfina si rezerpina1.

Bibliografie

1. ARUP Laboratories. Laboratory Test Directory: Serotonin, Serum. www.aruplab.com. 2010. Ref Type: Internet Communication.

2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Serotonin, Serum. www.labcorp.com 2008. Ref Type: Internet Communication.

4. www.labtestsonline.org. Serotonin. Ref Type: Internet Communication.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal