Serotonina serica

Informatii generale

Serotonina (5-hidroxi-triptamina) este o monoamina derivata din aminoacidul esential triptofan, sintetizata atat in neuronii serotoninergici din sistemul nervos central, cat si de catre celulele enterocromafine (Kulchitschy) distribuite la nivelul mucoasei tractului gastrointestinal. In SNC functioneaza ca neurotransmitator, influenteaza dispozitia si participa la ciclul somn-veghe.

Serotonina este metabolizata in ficat, iar principalul sau metabolit – acidul 5-hidroxiindolacetic – este excretat in urina4.

Cea mai mare parte a serotoninei din sange este concentrata in trombocite, de unde este eliberata in cursul procesului de coagulare.

Principala utilitate a determinarii serotoninei in ser este diagnosticul sindromului carcinoid3.

Recoltarea

Pregatire pacient – Pacientul va intrerupe medicamentele din categoria inhibitorilor de monoaminoxidaza cu 1 saptamana inaintea recoltarii, deoarece acestea tind sa creasca nivelul de serotonina2;3.

Specimen recoltat – sange venos2;3.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare; se lucrează serul proaspăt în maxim 2 ore; dacă acest lucru nu este posibil, serul se păstrează la -20°C sau la -70°C2.

Volum proba – minim 2 mL ser2.

Cauze de respingere a probei

• specimen hemolizat;

• specimen expus la temperatura ridicata;

• specimen contaminat bacterian2.

Stabilitate probă – serul separat este stabil 3 luni la -20°C sau la -70°C. Nu decongelaţi/recongelaţi2.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – cromatografie de lichide sub inalta presiune (HPLC)2.

Valori de referinţă1 – 80-400 μg/L2.

Interpretarea rezultatelor

Valori ale serotoninei serice >400 μg/L se asociaza de obicei cu tumori carcinoide abdominale metastazante. Cresteri usoare pot fi intalnite si in alte conditii clinice cum ar fi: ocluzia intestinala, infarctul miocardic acut, sindroamul dumping, fibroza chistica si sprue non-tropical1.

Datele din literatura indica faptul ca niveluri de serotonina <100 μg/L se pot asocia cu sindroame depresive2.

Limite si interferente

Alimentele care contin serotonina nu influenteaza semnificativ testul.

• Medicamentele care pot afecta concentratia de serotonina sunt: inhibitorii de monoamin-oxidaza, preparatele cu litiu, metildopa, morfina si rezerpina1.

Bibliografie

1. ARUP Laboratories. Laboratory Test Directory: Serotonin, Serum. www.aruplab.com. 2010. Ref Type: Internet Communication.

2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Serotonin, Serum. www.labcorp.com 2008. Ref Type: Internet Communication.

4. www.labtestsonline.org. Serotonin. Ref Type: Internet Communication.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica