S100

Informatii generale

Proteinele S100 regleaza procese intracelulare cum ar fi cresterea si motilitatea celulara, ciclul celular, transcriptia si diferentierea. Fac parte din familia proteinelor care leaga Ca2+.

Recent proteinele S100 au dobandit semnificatie datorita asocierii stranse cu anumite afectiuni: cardiomiopatii, boli neurodegenerative si cancer2.

Determinarea in ser a proteinei S100 are doua indicatii majore:

•  management-ul pacientilor cu melanom malign;
•  monitorizarea pacientilor cu traumatisme cerebrale si accidente vasculare cerebrale in corelatie cu datele clinice si imagistice.

Referitor la prima indicatie, trebuie mentionat ca acest marker nu trebuie utilizat in scop de screening sau diagnostic pentru melanomul malign. S100 se coreleaza cu volumul tumoral, astfel ca la pacientii cu melanom malign aflati in stadiile II, III si IV nivelurile serice crescute indica progresia bolii.

In melanomul cutanat este un marker de boala metastatica, fiind util in identificarea pacientilor cu metastaze la distanta. De asemenea S100 are importanta in monitorizarea raspunsului la tratamentul oncologic precum si in detectarea precoce a recaderilor tumorale4.

Referitor la domeniul neurologic, S100 constituie un parametru util de monitorizare a pacientilor cu AVC in ceea ce priveste statusul neurovascular. Marker-ul se coreleaza semnificativ cu severitatea deficitului neurologic si cu marimea zonei de infarct cerebral. Valorile serice crescute la 48 ore dupa AVC se asociaza cu un status functional precar la 3 luni dupa accident. In traumatismele cerebrale S100 se coreleaza cu severitatea leziunii. Marker-ul are o inalta valoare predictiva negativa in sensul ca depistarea unei valori normale la scurt timp dupa un traumatism cranio-cerebral exclude o leziune cerebrala severa1.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial3.

Specimen recoltat – sange venos3.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator3.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat in maxim 8 ore; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C3.

Volum proba – minim 0.5 mL ser3.

Cauze de respingere a probei

• specimen hemolizat;

• specimen expus la temperatura ridicata;

• specimen contaminat bacterian3.

Stabilitate proba – serul este stabil 8 ore la temperatura camerei; 2 zile la 2-8°C; 3 luni la -20°C sau la -70°C3. Evitati decongelarea/recongelarea3.

Metoda

Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemilumiscenta (ECLIA)3.

Valori de referinta – <0.105 μg/L3.

Limita de detectie – 0.005 μg/L3.

Limite si interferente

S100  nu trebuie utilizat in screening-ul cancerului  la pacienti asimptomatici4.

• Interferente analitice

Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:

– tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu;

– anticorpii monoclonali proveniti de la soarece administrati la unii pacienti in scop diagnostic sau terapeutic3.

Bibliografie

1. Butterworth RJ, Abraha HD, Sherwood RA, Bath PMW (1996), Serum S-100 predicts outcome after acute stroke. In Cerebrovasc Dis 6(suppl 2): 50.

2. Heizmann CW, Fritz G, Schafer BW (2002), S100 proteins: structure, functions and pathology. In Front Biosci.2002 May 1;7: 1356-1368.

3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

4. Susan M Swetter. Malignant Melanoma. eMedicine . 2005. Ref Type: Internet Communication.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?