Întârziere ciclul menstrual
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Nu inteleg in ce privinta imi cereti sfatul. Nu are legatura frecventa contactelor sexuale... citește

Cele mai
Caută în:

QuantiFERON TBC test

Cuprins
Informatii generale
Recoltarea
Metoda si interpretarea rezultatelor
Limite si interferente
sus

Informatii generale

Tuberculoza (TBC) reprezinta o boala infectioasa respiratorie contagioasa produsa de bacteriile incluse in complexul Mycobaterium tuberculosis (M. tuberculosis, M. bovis si M. africanum).

Infectia tuberculoasa cuprinde atat forme active cat si latente; tuberculoza latenta se produce atunci cand o persoana devine expusa la M. tuberculosis, iar organismul controleaza infectia dar nu reuseste sa o eradicheze. Se estimeaza ca aproximativ 10% din persoanele cu tuberculoza latenta vor progresa in cursul vietii catre o forma activa. Printre cauzele associate cu reactivarea infectiei latente se numara infectia HIV si tratamentele cu antagonisti de TNFα. Din acest motiv, diagnosticarea tuberculozei latente reprezinta o etapa importanta in prevenirea reactivarii infectiei in special la persoanele cu risc crescut. Tratamentul tuberculozei latente poate reduce semnificativ riscul de progresie catre formele active5.

QuantiFERON TB, dezvoltat de firma Cellestis Limited (Australia),  a fost aprobat de FDA in mai 2005 ca test in vitro cu utilitate in diagnosticul infectiei cu Mycobacterium tuberculosis, atat pentru forma latenta cat si pentru cea activa. In Comunitatatea Europeana testul a fost certificat pentru a fi folosit in aceleasi situatii in care este indicat testul la tuberculina.

Pana nu demult, IDR la tuberculina a reprezentat singura metoda de diagnostic a infectiei TBC. Desi larg folosit testul la tuberculina prezinta o serie de limitari. In cazul QuantiFERON-ului, care este un test de laborator efectuat din singe, stimularea limfocitelor cu antigenele TBC are loc in tubul de flebotomie si nu intradermic. Din acest motiv se exclude efectul de “booster” care poate sa apara in cazul testului la tuberculina (efectuarea unui test cutanat la o persoana care nu a fost expusa la infectia TBC stimuleaza sistemul imun si-l determina sa reactioneze la tuberculina intr-o etapa ulterioara, cand se repeta testul cutanat).

Spre deosebire de IDR la tuberculina, rezultatele testului nu sunt influentate de vaccinarea BCG; infectiile in antecedente cu mycobacterii netuberculoase exercita de asemenea o influenta mai redusa. Sunt eliminate si reactiile adverse de hipersensibilitate care pot sa apara in cazul testului cutanat. De asemenea rezultatele la QuantiFERON TBC test sunt mult mai obiective, fara sa intervina erori in citire si interpretare1;4;5.

Indicatiile testului:

1. Poate fi folosit in toate situatiile in care este utilizat in mod obisnuit testul la tuberculina:
-suspiciune clinica si radiologica de tuberculoza activa;
-contactii pacientilor cu forme contagioase de TBC;
-screening-ul persoanelor cu risc crescut: personalul din unitati sanitare si institutii de ingrijire, persoane provenite din medii cu igiena deficitara, etc1;4;5.

Un studiu din 2008 a indicat faptul ca testul poate fi aplicat si copiilor peste 2 ani in scopul diagnosticarii tuberculozei latente, cu aceleasi caracteristici de performanta ca si la adulti2.

Mentiune: QuantiFERON TBC inlocuieste testul la tuberculina; nu trebuie folosite concomitent ambele teste1;4;5.

2. Poate constitui un instrument pentru monitorizarea pacientilor cu tuberculoza activa. Exista unele studii care indica potentiala utilitate a testului in evaluarea eficientei tratamentului tuberculostatic prin urmarirea cantitatii de interferon gamma eliberate care se modifica in timp6.

Conform unui studiu, evaluarea prin QuantiFERON la 2 luni de la initierea terapiei poate avea valoare predictiva semnificativa asupra probabilitatii ca la sfarsitul fazei intensive de tratament culturile din sputa sa ramana pozitive3.

3.  Poate fi folosit inaintea unei terapii imunosupresoare (de ex. cu anticorpi anti-TNFα) sau inaintea transplantului de organe pentru a exclude o infectie latenta cu M. tuberculosis1;4.

sus

Recoltarea

Pregatire pacient – se va intrerupe terapia imunosupresoare (citostatice) cu cel putin 14 zile inaintea recoltarii4.

Specimen recoltat - sange venos4.

Recipient de recoltare - vacutainer cu heparinat de litiu4.

Volum proba - minim 10 mL sange heparinat4.

Stabilitate proba - sangele trebuie sa ajunga in 12 ore (max.16 ore) la laboratorul la care se efectueaza testul si in aceasta perioada se pastreaza la temperatura camerei. Este contraindicata refrigerarea probei4.

Cauze de respingere a probei – specimene care au depasit intervalul de stabilitate, probe refrigerate sau congelate4.

sus

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda

Sangele heparinat al pacientului se incubeaza timp de 24 ore impreuna cu un amestec de peptide sintetice ce simuleaza cele 3 proteine specifice pentru M. tuberculosis : ESAT- 6, CFP- 10 si TB 7.7 (p4). Aceste proteine sunt produse de toate tulpinile de Mycobacterium tuberculosis si de tulpinile patogene de Mycobacterium bovis, dar nu si de catre tulpinile incluse in vaccinul BCG . Astfel, QuantiFERON este mai specific decat testul la tuberculina in detectarea infectiei cu M. tuberculosis. Daca in proba de sange sunt limfocite T cu memorie pentru aceste proteine (ceea ce se intampla si in cazul unei infectii cu multi ani in urma), aceste celule vor produce γ-interferon in contact cu antigenul specific. Determinarea cantitativa a γ-interferonului eliberat in plasma se face printr-o metoda imunoenzimatica inalt sensibila (ELISA). Se utilizeaza obligatoriu controale pozitive si negative pentru a asigura validitatea testului. Controlul pozitiv este reprezentat de fitohemaglutinina (substanta mitogena) iar controlul negativ de ser fiziologic (folosit ca un blank pentru a masura nivelul bazal de γ-interferon). Cantitatea de γ-interferon eliberata este exprimata in UI/mL1;4.

Interpretarea rezultatelor

Rezultat negativ (cantitatea de γ-interferon eliberata < 0.35 UI/mL)
In conditiile date se poate exclude o infectie cu Mycobacterium tuberculosis. Totusi, la pacientii cu infectie cronica HIV sau alte cauze care dau o imunodeficienta severa (tratament imunosupresor, anumite afectiuni hematologice: leucemii, limfoame, anumite tumori solide: pulmonare sau din regiunea cap-gat, diabet, silicoza, insuficienta renala cronica) trebuie luat in considerare statusul imun actual si utilizate si alte metode de diagnostic a infectiei1;4.

Un studiu recent efectuat in Japonia indica faptul ca QuantiFERON TB test este mai util in diagnosticarea infectiei tuberculoase la pacienti imunodeprimati decat testul la tuberculina. Totusi, avand in vedere faptul ca  s-a obtinut o rata crescuta de rezultate neconcludente la pacientii cu limfopenie care primesc tratament imunosupresor rezultatele trebuie interpretate cu prudenta la aceasta categorie de pacienti7.

In cazul unui rezultat negativ la persoanele care au venit recent in contact cu pacienti diagnosticati cu forme de TBC contagios acesta va fi confirmat printr-un nou test efectuat la 6-8 saptamani de la sfarsitul perioadei de expunere (ca si in cazul testului la tuberculina) 1;4.

Rezultat pozitiv (cantitatea de γ-interferon eliberata ≥ 0.35 UI/mL)

Un rezultat pozitiv indica o infectie cu M. tuberculosis. In majoritatea cazurilor, diferentierea dintre o infectie latenta si una activa nu este posibila cu acest test.

In cazul suspiciunii clinice de tuberculoza activa raman valabile toate metodele de diagnostic microbiologic (microscopie, cultura) si de biologie moleculara1;4.

Rezultat neconcludent

Apare in situatia in care nu s-au obtinut criteriile de validare fie a controlului pozitiv mitogen (raspuns inadecvat < 0.5 UI/mL), fie ale controlului negativ (nivel bazal crescut al γ-interferonului). In conditiile in care recoltarea si transportul probei s-au efectuat in conditii adecvate, lipsa de validare a controlului mitogen indica cel mai probabil o imunosupresie severa cauzata de SIDA si tratamentul curent cu medicamente imunosupresoare (corticosteroizi in doze mari, antagonisti ai TNFα, medicamente folosite la pacientii cu transplant de organe) 1;4.

sus

Limite si interferente

Valoarea predictiva a testului depinde de prevalenta infectiei cu M. tuberculosis in populatia testata. Fiecare rezultat trebuie interpretat in contextul clinic si epidemiologic al pacientului1.

 

Sursa:
Analize medicale de laborator si dictionar medical online, Synevo

Bibliografie

1. Gerald H. Mazurek, MD, John Jereb, MD, Phillip LoBue, MD, Michael F. Iademarco, MD, Beverly Metchock, PhD, Andrew Vernon, MD. Guidelines for Using the Test for Detecting Mycobacterium tuberculosis Infection, United States. Division of Tuberculosis Elimination, National Center for HIV, STD, and TB Prevention. MMWR 2005; 54 (No. RR-15).

2. Jennifer Lighter, MD, Mona Rigaud, MD, MPH, Roger Eduardo, BS, Chia-Hui Peng, MPH and Henry Pollack, MD. Latent Tuberculosis Diagnosis in Children by Using the QuantiFERON-TB Gold In-Tube Test. In Pediatrics Vol. 123 No. 1 January 2009, pp. 30-37.

3. Katiyar, S.K.; Sampath, A.; Bihari, S.; Mamtani, M.; Kulkarni, H. Use of the QuantiFERON-TB Gold In-Tube® test to monitor treatment efficacy in active pulmonary tuberculosis. In The International Journal of Tuberculosis and Lung Disease, Volume 12, Number 10, October 2008 , pp. 1146-1152(7).

4. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

5. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. QuantiFERON®-TB Gold www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication

6. R. Markova, R. Drenska, Y. Todorova, V. Terzieva and D. Stefanova. Monitoring the efficacy of anti-TB therapy by using the QuantiFERON-TB Gold In tube test. In European Respiratory Review, 2008;17: 74-75.

7. Y. Kobashi, K. Mouri, Y. Obase, M. Fukuda, N. Miyashita and M. Oka. Clinical evaluation of QuantiFERON TB-2G test for immunocompromised patients. Division of Respiratory Diseases, Dept of Medicine, Kawasaki Medical School, Kurashiki, Japan, 2008.

Citește și:
QuantiFERON TBC test
Mycobacterium tuberculosis complex-ADN

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.Sursă: Laboratoarele Synevo România
Cele mai citite din Analize medicale din ultimele 7 zile
 • Testul de paternitate

  Testul de paternitate este un test genetic prin care se stabileste daca...

 • Fibromax

  Investigatia FibroMax, dezvoltata de BioPredictive, constituie o combinatie...

 • Sideremie

  Cantitatea totala de fier din organism difera in functie de varsta si...

 • Anti-HBs(cantitativ)

  Hepatita virala B se vindeca in totalitate la 90% dintre pacienti in decurs...

 • Coprocitograma

  Coprocitograma este o tehnica uzuala, care stabileste un diagnostic prezumtiv...

 • Vitamina D3 (1,25-(OH)2-Vitamina D3)

  Vitaminele D sau calciferolii sunt sintetizate din provitamine prin clivajul...

Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

Vă atrag foarte mult distracţiile şi v-aţi propus să nu pierdeţi niciun prilej în a le dovedi celorlaţi că ştiţi să trăiţi. Pe plas socio-profesional se bun ale baze ale evoluţiei dumneavoastră...citește mai departe

×

Zf.ro
Mutare fulger: Un miliardar român construieşte cel mai nou mall din Capitală, în unul dintre cele mai ”de lux” cartiere Mutare fulger: Un miliardar român construieşte...
Oraşul din România care se transformă...
V-aţi pregătit conturile? ANAF începe...
BusinessMagazin.ro
Cel mai sărac oraş din România, adus în paragină de o fraudă masivă cu fonduri europene. Localnicii emigrează pe capete Cel mai sărac oraş din România, adus...
Lovitură de teatru pentru omul de 146 de...
Mediafax.ro
VIDEO - Operaţiune ca în filme, pe străzile din Cluj-Napoca. Un suspect pentru multiple crime în Marea Britanie, doborât la pământ de poliţişti deghizaţi VIDEO - Operaţiune ca în filme, pe străzile...
ISTORIC VEHICUL: Aplicaţie RAR prin care...
Tânără ROMÂNCĂ, aproape desfigurată...
Gandul.info
Această jurnalistă a mers să îi ia un interviu pugilistului bulgar Kubrat Pulev, la scurt timp după ce acesta i-a dat knockout în ring unui ROMÂN. Ce s-a întâmplat, în direct, este ŞOCANT. Regia nu a mai putut să taie | VIDEO Această jurnalistă a mers să îi ia un...
Au chemat preotul la o femeie muribundă,...
Unui bărbat, care stătea la o terasă,...
ProSport.ro
Poza care a declanşat un scandal naţional! Ipostaza în care a fost surprinsă această tânără, motiv de reacţii sexiste şi jignitoare. Femeia a recunoscut: “Gândiţi-vă la asta, animalelor” Poza care a declanşat un scandal naţional!...
“Respect DNA” şi jigniri la adresa...
Jucătoarea română care face ravagii în...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Soluţii simple pentru ascunderea sau parolarea de fişiere pe telefonul mobil Soluţii simple pentru ascunderea sau parolarea...
Aplicaţia care te lasă să plăteşti...
O persoană importantă din conducerea HUAWEI...
ProMotor.ro
Maşini second hand aduse din GERMANIA, care merită toţi banii în 2019. Topul nemţilor pentru autoturisme mai vechi de 8-9 ani Maşini second hand aduse din GERMANIA,...
PRIMA ŢARĂ unde toate taxiurile vor fi...
RAR a lansat aplicaţia gratuită „ISTORIC...
Descopera.ro
Cine a fost în realitate Jack Spintecătorul, CRIMINALUL care i-a contrariat şi pe istorici, nu numai pe poliţişti. DESCOPERIRE incredibilă după 130 de ani Cine a fost în realitate Jack Spintecătorul,...
SECRETUL ascuns în Biblie, descifrat după...
O nouă categorie de FILME pentru ADULŢI...
ULTIMA ORĂ
Ce se pune la cale în Venezuela? Două AVIOANE cu 100 de militari RUŞI la bord au aterizat pe un aeroport din ţara sud-americană. BREAKING NEWS la nivel internaţional

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.