Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

QuantiFERON TBC test

Cuprins
Informatii generale
Recoltarea
Metoda si interpretarea rezultatelor
Limite si interferente
sus

Informatii generale

Tuberculoza (TBC) reprezinta o boala infectioasa respiratorie contagioasa produsa de bacteriile incluse in complexul Mycobaterium tuberculosis (M. tuberculosis, M. bovis si M. africanum).

Infectia tuberculoasa cuprinde atat forme active cat si latente; tuberculoza latenta se produce atunci cand o persoana devine expusa la M. tuberculosis, iar organismul controleaza infectia dar nu reuseste sa o eradicheze. Se estimeaza ca aproximativ 10% din persoanele cu tuberculoza latenta vor progresa in cursul vietii catre o forma activa. Printre cauzele associate cu reactivarea infectiei latente se numara infectia HIV si tratamentele cu antagonisti de TNFα. Din acest motiv, diagnosticarea tuberculozei latente reprezinta o etapa importanta in prevenirea reactivarii infectiei in special la persoanele cu risc crescut. Tratamentul tuberculozei latente poate reduce semnificativ riscul de progresie catre formele active5.

QuantiFERON TB, dezvoltat de firma Cellestis Limited (Australia),  a fost aprobat de FDA in mai 2005 ca test in vitro cu utilitate in diagnosticul infectiei cu Mycobacterium tuberculosis, atat pentru forma latenta cat si pentru cea activa. In Comunitatatea Europeana testul a fost certificat pentru a fi folosit in aceleasi situatii in care este indicat testul la tuberculina.

Pana nu demult, IDR la tuberculina a reprezentat singura metoda de diagnostic a infectiei TBC. Desi larg folosit testul la tuberculina prezinta o serie de limitari. In cazul QuantiFERON-ului, care este un test de laborator efectuat din singe, stimularea limfocitelor cu antigenele TBC are loc in tubul de flebotomie si nu intradermic. Din acest motiv se exclude efectul de “booster” care poate sa apara in cazul testului la tuberculina (efectuarea unui test cutanat la o persoana care nu a fost expusa la infectia TBC stimuleaza sistemul imun si-l determina sa reactioneze la tuberculina intr-o etapa ulterioara, cand se repeta testul cutanat).

Spre deosebire de IDR la tuberculina, rezultatele testului nu sunt influentate de vaccinarea BCG; infectiile in antecedente cu mycobacterii netuberculoase exercita de asemenea o influenta mai redusa. Sunt eliminate si reactiile adverse de hipersensibilitate care pot sa apara in cazul testului cutanat. De asemenea rezultatele la QuantiFERON TBC test sunt mult mai obiective, fara sa intervina erori in citire si interpretare1;4;5.

Indicatiile testului:

1. Poate fi folosit in toate situatiile in care este utilizat in mod obisnuit testul la tuberculina:
-suspiciune clinica si radiologica de tuberculoza activa;
-contactii pacientilor cu forme contagioase de TBC;
-screening-ul persoanelor cu risc crescut: personalul din unitati sanitare si institutii de ingrijire, persoane provenite din medii cu igiena deficitara, etc1;4;5.

Un studiu din 2008 a indicat faptul ca testul poate fi aplicat si copiilor peste 2 ani in scopul diagnosticarii tuberculozei latente, cu aceleasi caracteristici de performanta ca si la adulti2.

Mentiune: QuantiFERON TBC inlocuieste testul la tuberculina; nu trebuie folosite concomitent ambele teste1;4;5.

2. Poate constitui un instrument pentru monitorizarea pacientilor cu tuberculoza activa. Exista unele studii care indica potentiala utilitate a testului in evaluarea eficientei tratamentului tuberculostatic prin urmarirea cantitatii de interferon gamma eliberate care se modifica in timp6.

Conform unui studiu, evaluarea prin QuantiFERON la 2 luni de la initierea terapiei poate avea valoare predictiva semnificativa asupra probabilitatii ca la sfarsitul fazei intensive de tratament culturile din sputa sa ramana pozitive3.

3.  Poate fi folosit inaintea unei terapii imunosupresoare (de ex. cu anticorpi anti-TNFα) sau inaintea transplantului de organe pentru a exclude o infectie latenta cu M. tuberculosis1;4.

sus

Recoltarea

Pregatire pacient – se va intrerupe terapia imunosupresoare (citostatice) cu cel putin 14 zile inaintea recoltarii4.

Specimen recoltat - sange venos4.

Recipient de recoltare - vacutainer cu heparinat de litiu4.

Volum proba - minim 10 mL sange heparinat4.

Stabilitate proba - sangele trebuie sa ajunga in 12 ore (max.16 ore) la laboratorul la care se efectueaza testul si in aceasta perioada se pastreaza la temperatura camerei. Este contraindicata refrigerarea probei4.

Cauze de respingere a probei – specimene care au depasit intervalul de stabilitate, probe refrigerate sau congelate4.

sus

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda

Sangele heparinat al pacientului se incubeaza timp de 24 ore impreuna cu un amestec de peptide sintetice ce simuleaza cele 3 proteine specifice pentru M. tuberculosis : ESAT- 6, CFP- 10 si TB 7.7 (p4). Aceste proteine sunt produse de toate tulpinile de Mycobacterium tuberculosis si de tulpinile patogene de Mycobacterium bovis, dar nu si de catre tulpinile incluse in vaccinul BCG . Astfel, QuantiFERON este mai specific decat testul la tuberculina in detectarea infectiei cu M. tuberculosis. Daca in proba de sange sunt limfocite T cu memorie pentru aceste proteine (ceea ce se intampla si in cazul unei infectii cu multi ani in urma), aceste celule vor produce γ-interferon in contact cu antigenul specific. Determinarea cantitativa a γ-interferonului eliberat in plasma se face printr-o metoda imunoenzimatica inalt sensibila (ELISA). Se utilizeaza obligatoriu controale pozitive si negative pentru a asigura validitatea testului. Controlul pozitiv este reprezentat de fitohemaglutinina (substanta mitogena) iar controlul negativ de ser fiziologic (folosit ca un blank pentru a masura nivelul bazal de γ-interferon). Cantitatea de γ-interferon eliberata este exprimata in UI/mL1;4.

Interpretarea rezultatelor

Rezultat negativ (cantitatea de γ-interferon eliberata < 0.35 UI/mL)
In conditiile date se poate exclude o infectie cu Mycobacterium tuberculosis. Totusi, la pacientii cu infectie cronica HIV sau alte cauze care dau o imunodeficienta severa (tratament imunosupresor, anumite afectiuni hematologice: leucemii, limfoame, anumite tumori solide: pulmonare sau din regiunea cap-gat, diabet, silicoza, insuficienta renala cronica) trebuie luat in considerare statusul imun actual si utilizate si alte metode de diagnostic a infectiei1;4.

Un studiu recent efectuat in Japonia indica faptul ca QuantiFERON TB test este mai util in diagnosticarea infectiei tuberculoase la pacienti imunodeprimati decat testul la tuberculina. Totusi, avand in vedere faptul ca  s-a obtinut o rata crescuta de rezultate neconcludente la pacientii cu limfopenie care primesc tratament imunosupresor rezultatele trebuie interpretate cu prudenta la aceasta categorie de pacienti7.

In cazul unui rezultat negativ la persoanele care au venit recent in contact cu pacienti diagnosticati cu forme de TBC contagios acesta va fi confirmat printr-un nou test efectuat la 6-8 saptamani de la sfarsitul perioadei de expunere (ca si in cazul testului la tuberculina) 1;4.

Rezultat pozitiv (cantitatea de γ-interferon eliberata ≥ 0.35 UI/mL)

Un rezultat pozitiv indica o infectie cu M. tuberculosis. In majoritatea cazurilor, diferentierea dintre o infectie latenta si una activa nu este posibila cu acest test.

In cazul suspiciunii clinice de tuberculoza activa raman valabile toate metodele de diagnostic microbiologic (microscopie, cultura) si de biologie moleculara1;4.

Rezultat neconcludent

Apare in situatia in care nu s-au obtinut criteriile de validare fie a controlului pozitiv mitogen (raspuns inadecvat < 0.5 UI/mL), fie ale controlului negativ (nivel bazal crescut al γ-interferonului). In conditiile in care recoltarea si transportul probei s-au efectuat in conditii adecvate, lipsa de validare a controlului mitogen indica cel mai probabil o imunosupresie severa cauzata de SIDA si tratamentul curent cu medicamente imunosupresoare (corticosteroizi in doze mari, antagonisti ai TNFα, medicamente folosite la pacientii cu transplant de organe) 1;4.

sus

Limite si interferente

Valoarea predictiva a testului depinde de prevalenta infectiei cu M. tuberculosis in populatia testata. Fiecare rezultat trebuie interpretat in contextul clinic si epidemiologic al pacientului1.

 

Sursa:
Analize medicale de laborator si dictionar medical online, Synevo

Bibliografie

1. Gerald H. Mazurek, MD, John Jereb, MD, Phillip LoBue, MD, Michael F. Iademarco, MD, Beverly Metchock, PhD, Andrew Vernon, MD. Guidelines for Using the Test for Detecting Mycobacterium tuberculosis Infection, United States. Division of Tuberculosis Elimination, National Center for HIV, STD, and TB Prevention. MMWR 2005; 54 (No. RR-15).

2. Jennifer Lighter, MD, Mona Rigaud, MD, MPH, Roger Eduardo, BS, Chia-Hui Peng, MPH and Henry Pollack, MD. Latent Tuberculosis Diagnosis in Children by Using the QuantiFERON-TB Gold In-Tube Test. In Pediatrics Vol. 123 No. 1 January 2009, pp. 30-37.

3. Katiyar, S.K.; Sampath, A.; Bihari, S.; Mamtani, M.; Kulkarni, H. Use of the QuantiFERON-TB Gold In-Tube® test to monitor treatment efficacy in active pulmonary tuberculosis. In The International Journal of Tuberculosis and Lung Disease, Volume 12, Number 10, October 2008 , pp. 1146-1152(7).

4. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

5. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. QuantiFERON®-TB Gold www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication

6. R. Markova, R. Drenska, Y. Todorova, V. Terzieva and D. Stefanova. Monitoring the efficacy of anti-TB therapy by using the QuantiFERON-TB Gold In tube test. In European Respiratory Review, 2008;17: 74-75.

7. Y. Kobashi, K. Mouri, Y. Obase, M. Fukuda, N. Miyashita and M. Oka. Clinical evaluation of QuantiFERON TB-2G test for immunocompromised patients. Division of Respiratory Diseases, Dept of Medicine, Kawasaki Medical School, Kurashiki, Japan, 2008.

Citește și:
QuantiFERON TBC test
Mycobacterium tuberculosis complex-ADN

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.Sursă: Laboratoarele Synevo România

Cele mai citite din Analize medicale din ultimele 7 zile

Leu Leu 23 iulie - 22 august

În a doua jumătate a lunii primiţi în mod neaşteptat o mare sumă de bani de la o rudă mai în vârstă. La serviciu vă place foarte mult ceea ce faceţi, depuneţi suflet şi vă angajaţi total,...citește mai departe

×

Zf.ro
Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi de 50% din impozit. Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi...
SURPRIZĂ: O nouă investiţie majoră într-un...
Marele paradox al salariilor din Poliţie...
BusinessMagazin.ro
Vreţi să vă MUTAŢI din România? O ţară superbă din Europa caută cu DISPERARE IMIGRANŢI care să vină să se stabilească la ei pentru că nu mai au muncitori Vreţi să vă MUTAŢI din România? O ţară...
Geniul nebun care îşi concedia angajaţii...
Mediafax.ro
Posibile CAUZE ale decesului lui Torok Zsolt: Ce spune şeful Salvamont Sibiu despre sfârşitul TRAGIC al alpinistului/ Se afla într-o zonă foarte INSTABILĂ Posibile CAUZE ale decesului lui Torok Zsolt:...
Bloomberg: Activele celor mai bogate familii...
„BĂ ROMÂNULE care ai avut bani de un...
Gandul.info
Un bărbat se uita pe poze de pe site-ul NASA când ceva i-a atras atenţia la o cometă. A mărit imaginea şi a cercetat cu atenţie două cratere, apoi a rămas perplex de uimire. Acum e sigur: EXISTĂ! / Voi ce părere aveţi, este aceasta dovada de netăgăduit? - FOTO, VIDEO Un bărbat se uita pe poze de pe site-ul...
Adevăratul HANNIBAL LECTER, închis pe...
Un tânăr căuta comori într-o cascadă,...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Anunţul momentului de la INML, ce lovitură! Decizia legată de probele ADN răstoarnă complet ancheta în cazul Caracal! Anunţul momentului de la INML, ce lovitură!...
Tulburător! Era respectat de milioane de...
Ultima oră! Soţia lui Gheorghe Dincă,...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Telefonul din CHINA care depăşeşte Samsung, Huawei şi APPLE. CEL mai PUTERNIC model din lume se lansează foarte curând Telefonul din CHINA care depăşeşte Samsung,...
HUAWEI mai are un AS în mânecă! MATE...
Cum arată MATE 30 PRO, cel mai PERFORMANT...
ProMotor.ro
VIDEO - Singura maşină care nu poate fi RIDICATĂ de autorităţi. Cu modelul ăsta ai parcare GRATIS pe viaţă - TESTAT VIDEO - Singura maşină care nu poate fi...
CEA MAI SPECTACULOASĂ MAŞINĂ DIN LUME,...
Filmarea care a împărţit internetul în...
Descopera.ro
Problema SEXUALĂ pe care o au multe tinere. E prea RUŞINOS Problema SEXUALĂ pe care o au multe tinere....
Metoda MINUNE care creşte PLĂCEREA sexuală....
Metoda PĂCĂTOASĂ prin care celebrul Rasputin...
ULTIMA ORĂ
CRATER într-o intersecţie din centrul Bucureştiului. O maşină a fost ÎNGHIŢITĂ de asfalt | FOTO, VIDEO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.