Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

Proteina C reactiva inalt sensibila (hsCRP)

Cuprins
Informatii generale
Recoltarea
Metoda si interpretarea rezultatelor
Limite si interferente
sus

Informatii generale

CRP reprezinta  unul din cei mai sensibili reactanti de faza acuta. Nivelurile sale plasmatice cresc dramatic (de 100 ori sau mai mult) dupa traumatisme severe, infectii bacteriene, inflamatii, interventii chirurgicale sau in cursul unor proliferari tumorale.

In mod traditional, determinarea CRP a fost utilizata pentru a evalua si a monitoriza activitatea afectiunilor inflamatorii, pentru a depista infectiile post-operatorii si respingerea grefelor2.

In ultimii ani numeroase studii epidemiologice au confirmat faptul ca pacientii cu niveluri plasmatice bazale crescute de CRP prezinta un risc crescut de boala coronariana si infarct miocardic. Studiile prospective desfasurate in tarile europene si SUA au furnizat rezultate concordante in ceea ce priveste valoarea predictiva a determinarilor CRP asupra riscului cardiovascular atat la barbati cat si la femei.

Astfel, CRP este un factor de risc indirect pentru boala coronariana, iar nivelurile crescute pot reflecta unele din urmatoarele situatii:

-o inflamatie a arterelor coronare ca raspuns la agenti infectiosi;
-severitatea raspunsului inflamator in vasele aterosclerotice;
-extinderea inflamatiei asociate cu ischemia miocardica;
-extinderea inflamatiei asociate cu necroza miocardica;
-cantitatea si activitatea citokinelor proinflamatorii circulante1.

Desi exista dovezi certe privind rolul inflamatiei in boala coronariana nu a fost stabilit pana acum mecanismul precis al relatiei dintre nivelurile plasmatice CRP si riscul cardiovascular. O problema ramasa inca nerezolvata este aceea daca cresterea nivelului CRP reprezinta cauza sau consecinta bolii (probabil amandoua). Este posibil ca raspunsul inflamator asociat cu leziunile ateromatoase sa declanseze productia de citokine intr-o cantitate suficienta pentru a induce o crestere masurabila a CRP in plasma. La randul sau CRP, datorita efectelor proinflamatorii, poate determina cresterea vulnerabilitatii placii ateromatoase sau poate avea alte actiuni care agraveaza boala.

Centralizarea datelor obtinute din studiile prospective in care testarea CRP a fost folosita pentru estima riscul pe termen scurt sau lung de evenimente coronariene recurente sau deces de cauza cardiaca la pacientii care au fost monitorizati pe o perioada de timp variabila (90 zile – 9 ani) a relevat urmatoarele aspecte majore:
-nivelurile serice medii ale CRP sunt in general crescute la persoanele cu boala coronariana in comparatie cu martorii sanatosi (inainte si dupa ajustarea pentru alti factori de risc cardiovascular);
-nivelurile serice CRP se coreleaza atat cu factorii de risc cardiovascular “clasici”: fumat, varsta, indice de masa corporala, diabet cat si cu unele variabile clinice cum ar fi: infarct miocardic in antecedente si severitatea stenozei arterelor coronare;
-nivelurile serice CRP sunt crescute la pacientele care urmeaza terapie hormonala de substitutie;
-nivelurile bazale CRP constituie un factor predictiv independent pentru riscurile pe termen scurt si lung de infarct miocardic recurent sau deces la pacientii cu angina instabila sau infarct miocardic in antecedente;
-un studiu efectuat pe un lot de barbati cu hipercolesterolemie si boala coronariana severa a constat ca asocierea dintre CRP si prognosticul bolii coronariene a fost atenuata de alti factori de risc.

Ca o concluzie, persoanele cu niveluri serice CRP care depasesc in mod sustinut 1 mg/L prezinta un risc crescut de infarct miocardic.

In ceea ce priveste studiile prospective efectuate pe perioade cuprinse intre 3 si 8 ani care au inclus persoane asimptomatice, initial sanatoase, s-au comunicat observatii similare:
-nivelurile bazale CRP crescute constituie un factor predictiv independent pentru riscul pe termen lung de boala coronariana al persoanelor aparent sanatoase si, in unele cazuri reprezinta factorul predictiv cel mai puternic;
-riscul de afectiuni cardiovasculare este de 2-7 ori mai mare  la persoanele cu niveluri CRP crescute fata de cei cu niveluri joase; cresterea CRP este inregistrata cu cativa ani inainte de debutul clinic al bolii coronariene;
-nivelurile CRP sunt crescute la persoanele de sex feminin sanatoase care urmeaza terapie hormonala de substitutie postmenopauza;
-rezultatele testului CRP se adauga la cele obtinute pentru markerii cardiovasculari standard (colesterol total si LDL colesterol) contribuind la cresterea valorii predictive a acestora, la persoane sanatoase apartinand ambelor sexe;
-riscul crescut al persoanelor cu nivel CRP ridicat este evident pe termen lung si este independent de alti factori de risc cardiovascular cum ar fi hiperlipemia si fumatul;
-se pare ca valoarea predictiva a CRP este mai mare la persoanele care nu prezinta factori de risc  „clasici” (spre exemplu, indivizi normolipemici sau nefumatori).

Cercetarile indica faptul ca persoanele care prezinta niveluri CRP crescute trebuie sa intrerupa fumatul, sa scada in greutate, sa reduca valorile tensiunii arteriale, sa practice exercitii fizice si sa urmeze o dieta echilibrata, indiferent de nivelul colesterolului seric. In plus, se crede ca terapia cu statine poate fi utila in scaderea nivelurilor CRP1.

Exista doua tipuri de teste CRP: unul dintre acestea prezinta un domeniu masurabil  care include valorile obtinute la pacientii cu procese infectioase sau inflamatorii (in general, 3-200 mg/L) iar celalalt poate detecta niveluri CRP mai mici (sensibilitate analitica in jur de 0.1 mg/L) pentru estimarea riscului de evenimente cardiace. Din acest motiv, cel de-al doilea test este denumit CRP cu sensibilitate inalta (CRP ultrasensibil; “high-sensitive” CRP)2.

Determinarile CRP ultrasensibile sunt folosite si pentru depistarea precoce a infectiilor in pediatrie3.

Recomandari pentru determinarea CRP

Pentru estimarea riscului cardiac, AHA (American Heart Association) si CDC (Centers for Disease Control and Prevention) au formulat urmatoarele recomandari de testare hsCRP:
-testarea nu trebuie efectuata la pacientii cu semne de infectie, inflamatie sistemica sau traumatisme;
-in mod optim, pentru estimarea riscului cardiovascular se va folosi o valoare hsCRP medie, rezultata din 2 valori masurate la un interval de 2 saptamani; daca la una dintre determinari se depisteaza o valoare > 10 mg/L trebuie cercetata o cauza inflamatorie iar testarea va fi repetata peste alte 2 saptamani;
-vor beneficia cel mai mult de testare persoanele la care determinarea markerilor standard a furnizat un risc moderat (de exemplu, un risc de 10-20% de a dezvolta afectiuni cardiovasculare in urmatorii 10 ani) iar medicul clinician solicita informatii suplimentare pentru a conduce tratamentul preventiv;
-rolul hsCRP in preventia secundara (la pacientii deja diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare) este limitat, deoarece nu influenteaza deciziile terapeutice (acestea trebuie sa fie agresive, indiferent de valorile CRP);
-nu se recomanda screening-ul intregii populatii adulte, iar hsCRP nu trebuie sa se substituie markerilor standard ai riscului cardiovascular (reprezinta un element adjuvant)3;4.

sus

Recoltarea

Pregatire pacient – nu este necesara3.

Specimen recoltat - sange venos3.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator3.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare3.

Volum proba – minim 0.5 mL ser3.

Cauze  de respingere a probei - specimen intens lipemic sau intens hemolizat3.

Stabilitate proba – serul este stabil 3 zile la temperatura camerei; 8 zile la 2-8ºC; timp idelungat  la –20ºC3.

sus

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – latex-imunoturbidimetrie3.

Limita de detectie – 0.15 mg/L3.

Valori de referinta si interpretarea rezultatelor

Intervalele de decizie pentru evaluarea riscului cardiovascular sunt stabilite conform recomandarilor CDC/AHA:
< 1mg/L : risc scazut
1- 3 mg/L : risc moderat
> 3 mg/L : risc crescut

In cazul valorilor > 10 mg/L trebuie luata in considerare o cauza non-cardiovasculara3.

Valori de referinta pentru nou-nascuti si copii:

Nou-nascuti (0-3 saptamani): 0.1-4.1 mg/L
Copii (1 luna – 15 ani): 0.1 -2.8 mg/L
Factori de conversie:
mg/L x 9.52 = nmol/L
mg/L x 0.1 = mg/dL3.

sus

Limite si interferente

Cresterile nivelului CRP sunt nespecifice si nu trebuie interpretate decat in contextul clinic al pacientilor.
Determinarile seriate de CRP nu trebuie folosite pentru monitorizarea tratamentului.
• Interferente analitice
In cazuri foarte rare prezenta gamapatiei, in special IgM (macroglobulinemia Waldenström) poate determina rezultate eronate3.

 

Sursa:
Analize medicale de laborator si dictionar medical online, Synevo

Bibliografie

1. Francesco Dati & Erwin Metzmann. Acute Phase Proteins. In Proteins Laboratory Testing and Clinical Use, Media Print Taunusdruck GmbH, Frankfurt am Main; 2005, 301-305.

2. Frances Fischbach. Overview of Immunodiagnostics Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostics Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 642-643.

3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog

4. Richard A. McPherson, Matthew R. Pincus. Evaluation of Cardiac Injury and Function. In Henry’s clinical diagnosis and management by laboratory methods, Ed., 2007, 224-225.

Citește și:
Profil lipidic > Trigliceride
Profil lipidic > Colesterol HDL
Homocisteina

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.Sursă: Laboratoarele Synevo România

Cele mai citite din Analize medicale din ultimele 7 zile

 • Testul de paternitate

  Testul de paternitate este un test genetic prin care se stabileste daca...

 • Fibromax

  Investigatia FibroMax, dezvoltata de BioPredictive, constituie o combinatie...

 • Sideremie

  Cantitatea totala de fier din organism difera in functie de varsta si...

 • Anti-HBs(cantitativ)

  Hepatita virala B se vindeca in totalitate la 90% dintre pacienti in decurs...

 • Coprocitograma

  Coprocitograma este o tehnica uzuala, care stabileste un diagnostic prezumtiv...

 • Listeria: când este periculoasă

  Listeria este un microb extrem de raspandit in natura, dar care are anumite...

Fecioară Fecioară 23 august - 21 septembrie

În luna august s-ar putea ca toate lucrurile să vă apară într-o lumină minunată. Conjuncţia astrelor stârneşte imaginaţia şi entuziasmul. Aşteptaţi o veste importantă sau căutaţi un răspuns...citește mai departe

×

Zf.ro
Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi de 50% din impozit. Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi...
SURPRIZĂ: O nouă investiţie majoră într-un...
Marele paradox al salariilor din Poliţie...
BusinessMagazin.ro
Ce AVERE are Dan Barna, omul care poate deveni următorul preşedinte al României Ce AVERE are Dan Barna, omul care poate...
Vreţi să vă MUTAŢI din România? O ţară...
Mediafax.ro
Un asteroid cu ”POTENŢIAL PERICULOS” va trece pe lângă Pământ. Anunţul făcut de NASA Un asteroid cu ”POTENŢIAL PERICULOS”...
Posibile CAUZE ale decesului lui Torok Zsolt:...
Bloomberg: Activele celor mai bogate familii...
Gandul.info
Mărturii şocante din camera morţii. „Îmi ARDE braţul drept. Simt gustul injecţiei letale” / Martorii la execuţie au rămas marcaţi pe viaţă: „Sunt mielul de sacrificiu al Domnului. Sper ca într-o zi să...” Mărturii şocante din camera morţii. „Îmi...
Un bărbat se uita pe poze de pe site-ul...
Adevăratul HANNIBAL LECTER, închis pe...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Fiica lui Gheorghe Dincă a cedat presiunii interogatoriului şi a mărturisit tot! Dezvăluiri şocante ale fetei criminalului din Caracal despre ce se întâmpla în casa bărbatului Fiica lui Gheorghe Dincă a cedat presiunii...
Secretele vieţii lui Liviu Dragnea în...
Anunţ istoric al patronului FCSB: Gigi...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
NOKIA pregăteşte o SURPRIZĂ pentru fanii telefoanelor sale. Cum reuşesc finlandezii să concureze cu Apple, Samsung şi Huawei NOKIA pregăteşte o SURPRIZĂ pentru fanii...
TELEFONUL ANULUI a ajuns în România. Iată...
O nouă INOVAŢIE de la APPLE: IPHONE 11...
ProMotor.ro
Care e principala cauză ale exploziei anvelopei. GREŞEALA pe care o fac toţi şoferii, care îi pune în pericol Care e principala cauză ale exploziei anvelopei....
Cu o banală SÂRMĂ hoţii i-au deschis...
Un nou examen MEDICAL pentru şoferi. Dacă...
Descopera.ro
GREŞEALA majoră pe care mulţi o fac în TIMPUL sexului. ''NU aşa trebuie'' GREŞEALA majoră pe care mulţi o fac în...
GESTUL româncelor de altă dată care înnebunea...
Problema SEXUALĂ pe care o au multe tinere....
ULTIMA ORĂ
Un asteroid cu ”POTENŢIAL PERICULOS” va trece pe lângă Pământ. Anunţul făcut de NASA

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.