Peptid intestinal vasoactiv (VIP)

Informatii generale

Polipeptidul intestinal vasoactiv a fost initial izolat din intestinul subtire porcin si a fost recunoscut pentru efectul sau vasoactiv potent. Hormonul este larg raspandit in organism, fiind prezent in neuronii din sistemul nervos central, tractul digestiv, respirator si urogenital, precum si la nivelul tiroidei, suprarenalelor si glandelor exocrine. Principalele sale efecte includ relaxarea musculaturii netede (bronsice si vasculare), stimularea secretiei gastrointestinale de apa si electroliti si eliberarea hormonilor pancreatici3.

Hipersecretia VIP este intalnita in „sindromul holerei pancreatice”, sindromul Verner – Morrison sau sindromul diaree apoasa – hipokaliemie – hipoclorhidrie. Tabloul clinic include hipermotilitate, sindroame diareice apoase cu hipokaliemie si hipoclorhidrie, deshidratare si astenie fizica marcata. VIP poate fi secretat de tumori insulare pancreatice (90% din cazuri) sau ectopice precum si de celule insulare hiperplazice. In cadrul vipoamelor se mai pot intalni: hipercalcemie, flushing si intoleranta la glucoza2.

Recomandari pentru determinarea VIP – diagnosticul si monitorizarea tumorilor secretante de VIP la pacienti cu afectiuni diareice cronice3.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) – cel putin 8 ore de la ultima ingestie de alimente. Se va evita administrarea de substante radioactive cu 24 ore inaintea efectuarii testului1.

Specimen recoltat – sange venos; vacutainerul se agita foarte usor, prin rasturnare si se pune imediat pe gheata; se transporta la laborator cat mai repede posibil pentru a fi centrifugat1.

Recipient de recoltare – vacutainer cu EDTA1.

Cantitate recoltata – cat permite vacuumul1.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat, care nu a fost adus la laborator pe gheata sau plasma care nu fost separata imediat dupa recoltare1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – in maxim 30 de minute de la recoltare se separa plasma prin centrifugare 15 minute la 1500 x g [g = (1118 + 10-8) x (raza in cm) x (rpm)2]; pentru separarea plasmei se foloseste  o pipeta de plastic. Se lucreaza imediat; daca acest lucru nu este posibil, plasma se pastreaza la -20°C in recipient de plastic (polipropilen sau polistiren); probele de plasma recoltate in afara sediilor laboratorului vor fi transportate in recipientul destinat probelor congelate1.

Stabilitate proba – plasma este stabila 6 luni la -20°C sau la -70°C; nu decongelati/recongelati1.

Metoda

Metoda – RIA (radioimunologica) 1.

Valori de referinta – <17 pmol/L1.

Limite si interferente

Nu toti pacientii cu aceste sindroame prezinta niveluri crescute de VIP. Pe de alta parte, cresteri ale acestui hormon pot fi inregistrate si la persoane sanatoase precum si la cele care folosesc in mod abuziv laxative2.

Bibliografie

1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

2. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Vasoactive Intestinal Plypeptide (VIP), Plasma. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

3. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Vasoactive Intestinal Plypeptide (VIP), Plasma. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”