FT4 ( Tiroxina libera )

Informatii generale

Tiroxina (T4) este un hormon tiroidian cu efecte asupra metabolismului general, dar reprezinta si o componenta fiziologica a circuitului de reglare a glandei tiroide. Majoritatea tiroxinei circulante este legata de proteine de transport (TBG, prealbumina si albumina). Restul hormonului circula liber sub forma de FT4 (tiroxina libera), biologic activa1;3.   

Recomandari pentru determinarea FT4

Determinarea FT4 este un element important in diagnosticul clinic de rutina. FT4 se determina impreuna cu TSH atunci cand se suspecteaza afectiuni tiroidiene. Determinarea FT4 este de asemenea utila in monitorizarea terapiei de supresie tiroidiana. Determinarea FT4 are avantajul de a fi independenta de concentratia si proprietatile de legare ale proteinelor care transporta tiroxina, corelandu-se astfel fidel cu statusul clinic al pacientului4.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate). La pacientii hipotiroidieni, dupa administrarea de tiroxina, nivelul de tiroxina libera creste, atingand un maxim la 1-6 ore de la ingestie; in consecinta proba trebuie prelevata exact inainte de administrarea dozei urmatoare. Daca pacientul se afla in tratament cu medicamente hipolipemiante care contin tiroxina, recoltarea de sange pentru determinare FT4 se va face la 4-6 saptamani dupa intreruperea acestuia5.

Specimen recoltat – sange venos5.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator5.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C5.

Volum proba – minim 0.5 mL ser5.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat5.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 7 zile la 2-8°C; 1 luna la -20°C; nu decongelati/recongelati5.

Metoda

Metoda imunodochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)5.

Valori de referinta 5

Varsta

Valoare (pmol/L)

0-3 zile

8.5-34.9

4 zile- 2luni

10.6-39.8

2-12 luni

6.2-30.1

2-6 ani

11.0-22.5

7-11 ani

11.6-21.5

12-19 ani

12.0-20.6

Adult

12.0-22.0

Femeile gravide au concentratii mai scazute de FT4, corelate cu varsta gestationala. Aceasta scadere continua a nivelului FT4 se datoreaza probabil deficitului progresiv de iod:

– trimestrul I: 12.05-19.6 pmol/L;

– trimestrul II: 9.63-17.0 pmol/L;

– trimestrul III: 8.39-15.6 pmol/L.

Factor de conversie: nmol/L x 0.077688 = µg/dL; µg/dL  x 12.872 = nmol/L; ng/L x 1.287=pmol/L.  

Limita de detectie – 0.300 pmol/L (0.023 ng/dL)5.     

Limite si interferente

Medicamente

Cresteri: amiodarona, aspirina, carbamazepin, danazol, eritropoietina, fenitoin, furosemid, heparina, L-tiroxina, propranolol, propiltiouracil, substante radiologice de contrast, tamoxifen4;6.

Scaderi: amiodarona, anticonvulsivante (carbamazepin, fenitoin), isotretinoin, litiu, metadona, ranitidina, steroizi anabolizanti4;6.

Interferente analitice

Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:

– tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se  faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu;

– anticorpii monoclonali proveniti de la soarece administrati la unii pacienti in scop diagnostic sau terapeutic4.

Bibliografie

1. Henry John Bernard. Evaluation of endocrine function. In Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. ASM Press, USA, 20 Ed., 1998, 879-880.

2. Ion Teodorescu Exarcu. Fiziopatologia tiroidei. In Fiziologia si fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicala, Romania, Ed. 1989, 363-419.

3. Ion Teodorescu Exarcu. Glanda tiroida. In Fiziologia si fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicala, Romania, Ed. 1989; 345-358.

4. Jacques Wallach. Afectiuni endocrine. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, Ed. 7, 2001, 767-768.

5. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

6. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Thyroxine (T4) Free, Direct, Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?