Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

FibroTest-ActiTest

Cuprins
Informatii generale
Recoltarea
Metoda si interpretarea rezultatelor
Limite si interferente
sus

Informatii generale

In mod traditional, biopsia hepatica reprezinta metoda “gold-standard” pentru evaluarea leziunilor histologice ale ficatului si in consecinta pentru stabilirea gradului afectarii hepatice. Cu toate acestea biopsia prezinta mai multe incoveniente:

-datorita caracterului invaziv nu este acceptata de toti pacientii;

-poate asocia complicatii minore (circa 30% din pacienti prezinta durere) sau severe pana la deces (in 0.03% din cazuri);

-erori semnificative de esantionaj (pana la 40% in stadializarea fibrozei);

-variabilitate importanta intra- si inter-examinator6.

Investigatia FibroTest-ActiTest (FT/AT), dezvoltata de BioPredictive, constituie o alternativa non-invaziva la biopsia hepatica care a fost validata clinic la pacienti cu hepatita cronica B si C, hepatopatie indusa de etanol si steatoza hepatica non-alcoolica. Are la baza un algoritm care combina rezultatele obtinute la determinarea unor markeri biochimici serici in scopul evaluarii gradului de fibroza si a activitatii necroinflamatorii. Astfel, FT masoara gradul fibrozei prin combinarea urmatorilor markeri: alfa-2macroglobulina, haptoglobina, apolipoproteina A1, bilirubina totala, gamaglutamiltranspeptidaza-GGT, iar AT estimeaza gradul de activitate (necroza si inflamatie) prin asocierea alanin-aminotransferazei-ALT la markerii de mai sus. Rezultatele testului includ un scor de fibroza si unul de activitate necro-inflamatorie, ale caror valori sunt cuprinse in intervalul 0-1 (de la absenta bolii sau o afectare minima pana la fibroza sau activitate necroinflamatorie severa). Algoritmul ajusteaza rezultatele in functie de varsta si sex3;5.

De la lansarea sa in 2002, validarea si standardizarea analitica a FT/AT au fost realizate de-a lungul a 50 studii clinice. La ora actuala aceasta strategie diagnostica este folosita in 33 tari de pe intreg globul.
Conform studiilor efectuate, AT/FT are o valoare diagnostica mai mare decat alti markeri hepatici non-invazivi si, spre deosebire de biopsia hepatica, furnizeaza o evaluare non-invaziva a stadiului de fibroza si a gradului de activitate necroinflamatorie corespunzatoare stadiilor F0-F4 si gradelor A0-A3 ale scorului Metavir. Se recomanda ca testul sa fie repetat la fiecare 6 luni in cazul fibrozei moderate si anual daca fibroza este minima.

Un studiu prospectiv care a inclus 537 pacienti cu hepatita C si care a comparat rezultatele biopsiei hepatice cu cele obtinute la FT/AT a indicat o discordanta intre cele 2 metode la 29% din pacienti, intr-un procent de 16% pentru stadiile fibrozei si 17% pentru gradele de activitate. Discordanta a fost atribuita esecului FT/AT in 2.4% din cazuri si a biopsiei hepatice la 18.1% din pacienti1;6.

O centralizare a rezultatelor obtinute la 8540 de FT/AT a evidentiat faptul ca scorurile medii obtinute la aceasta investigatie non-ivaziva s-au asociat intr-un mod linear cu stadiile fibrozei si gradele activitatii necroinflamatorii. Astfel, valoarea diagnostica a testului a fost aceeasi atat pentru stadiile moderate de fibroza si activitate necro-inflamatorie cat si pentru cele extreme. In cazul infectiei cu virusul hepatitei B FT/AT isi mentine aceeasi valoare diagnostica independent de originea etnica, sex, prezenta/absenta AgHBe si valoarea transaminazelor; de asemenea scorurile de fibroza si activitate necroinflamatorie au valoare predictiva in ceea ce priveste dezvoltarea complicatiilor in urmatorii 4 ani (intr-un studiu prospectiv s-a constatat ca la scoruri de fibroza < 0.27 si la cele de activitate necroinflamatorie < 0.29 nu a aparut nici o complicatie in decurs de 4 ani). In cazul infectiei cu virusul hepatitei C FT/AT isi mentine aceeasi valoare diagnostica independent de originea etnica, sex, genotip, incarcatura virala si alte co-morbiditati ; de asemenea scorurile de fibroza au valoare predictiva in ceea ce priveste dezvoltarea complicatiilor in urmatorii 5 ani (intr-un studiu prospectiv s-a constatat ca la scoruri de fibroza < 0.32 nu a aparut nici o complicatie in decurs de 5 ani).

Testul a fost validat si pentru urmatoarele categorii de pacienti: copii, subiecti >65 ani, pacienti cu insuficienta renala, transplant renal, hemofilie sau boli inflamatorii cronice.

Cercetatorii au concluzionat ca FT/AT constituie o alternativa eficienta din punct de vedere al costului la biopsia hepatica1;2;5;6.

sus

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (de preferat)4.

Specimen recoltat - sange venos4.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator4.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare; se lucreaza in aceeasi zi; daca acest lucru nu este posibil, serul se poate stoca la 2-8°C sau la -20°C4.

Cauze de respingere a probei – specimene hemolizate sau lipemice4.

Volum proba - minim 3 mL ser4

Stabilitate proba - serul separat este stabil  3 zile la 2-8° C si protejat de lumina (pentru bilirubina); timp indelungat  la -20° C4.

sus

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda - in laboratorul Synevo dozarea celor sase  markeri biochimici se realizeaza prin metode standardizate in conformitate cu recomandarile tehnice furnizate de BioPredictive:

• metoda imunoturbidimetrica pentru alfa-2macroglobulina, haptoglobina si apolipoproteina A1;

• metoda enzimatica cu piridoxal fosfat standardizata in conformitate cu IFCC pentru ALT;

• metoda enzimatica standardizata in raport cu metoda Szasz pentru GGT;

• metoda colorimetrica (reactie diazo) pentru bilirubina totala4.

Interpretarea rezultatelor

Rezultatele obtinute la markerii serici sunt introduse, cu ajutorul unui cod de acces, pe site-ul BioPredictive unde se va genera un raport cu scorurile de fibroza si activitate necroinflamatorie pentru fiecare pacient testat4.

sus

Limite si interferente

Aceasta investigatie nu este recomandata la pacienti cu hepatita acuta (cresc valorile ALT), hemoliza acuta (scad valorile haptoglobinei), stari inflamatorii acute (cresc valorile alfa2-macroglobulinei) sau colestaza extrahepatica.

La pacientii cu hemoliza cronica sau sindrom Gilbert se va solicita consultul unui specialist pentru interpretarea rezultatelor6.

Sursa:
Analize medicale de laborator si dictionar medical online, Synevo

Bibliografie

1. Gilles Morali, Yaacov Maor, Rachel Klar, Marius Braun, Ziv Ben, Yoram Bujanove, Eli Zuckerman, Sarah Boger, Philippe Halfon. Fibrotest-Actitest™: The Biochemical Marker of Liver Fibrosis –The Israeli Experience. In IMAJ 2007;9:588–591.

2. Halfon P., Bourlier M., Deydier R. et al. Independent prospective multicentric validation of biochemical markers (FibroTest-ActiTest) for prediction of liver fibrosis and activity in patients with chronic hepatitis C: the Fibropaca study. In Am J Gastroenterol 2006; 101: 547-55.

3. Ioan Sporea, Alina Popescu. Biopsia sau markerii non-invazivi pentru evaluarea hepatopatiilor cronice difuze. In Gastro.ro nr.6, 2007.

4. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

5. Thierry Poynard; Rachel Morra; Philippe Halfon; Laurent Castera; Vlad Ratziu; Françoise Imbert-Bismut; Sylvie Naveau; Dominique Thabut; Didier Lebrec; Fabien Zoulim; Marc Bourliere; Patrice Cacoub; Djamila Messous; Mona Munteanu; Victor de Ledinghen. Meta-Analyses of FibroTest Diagnostic Value in Chronic Liver Disease In BMJ Gastroenterology, 2007.

6. www.biopredictive.com. Reference Type: Internet Communication.

Citește și:
Vitamina B1
Serotonina serica
Albumina serica

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.Sursă: Laboratoarele Synevo România

Cele mai citite din Analize medicale din ultimele 7 zile

 • Testul de paternitate

  Testul de paternitate este un test genetic prin care se stabileste daca...

 • Sideremie

  Cantitatea totala de fier din organism difera in functie de varsta si...

 • Vitamina C

  Sinonime – acidul ascorbic. Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina...

 • Anti-HBs(cantitativ)

  Hepatita virala B se vindeca in totalitate la 90% dintre pacienti in decurs...

 • Fosfataza alcalina

  Fosfataza alcalina (ALP) este o enzima ce face parte din clasa hidrolazelor...

 • Anti-HIV 1+2

  Virusul imunodeficientei umane (HIV), agentul etiologic al sindromului...

Peşti Peşti 19 februarie - 20 martie

În această lună ai parte de o atmosferă excelentă în familie, datorită unui succes care îi priveşte pe toţi cei ai casei. Se anunţă o veste bună pentru viitorul tău alături de cei dragi...citește mai departe

×

Zf.ro
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore. S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de...
RĂSTURNARE uriaşă de teatru de la unul...
BREAKING NEWS: Metoda LEGALĂ prin care...
BusinessMagazin.ro
Povestea lui Mohammad Murad, omul care a adăugat cuvântul ŞAORMA în limba română: Banii nu trebuie să te ridice undeva unde nu mai simţi nimic Povestea lui Mohammad Murad, omul care a...
Cele mai SIGURE maşini. 9 modele în care...
Catastrofă la graniţa cu România: Moartea...
Mediafax.ro
Ca „muritorii de rând”. Ce nume de familie vor purta Harry şi Meghan după ce renunţă la titulatura „Alteţa sa regală” Ca „muritorii de rând”. Ce nume de...
Preşedintele USR Găvojdia, acuzată că...
Avion prăbuşit în Kazahstan. Bilanţul...
Gandul.info
E VESTEA zilei! ADEVĂRATUL MOTIV pentru care DANA GRECU (Chera) a PLECAT de la Antena 3 E VESTEA zilei! ADEVĂRATUL MOTIV pentru...
Virusul mortal din China, coronavirsul,...
O nouă televiziune în România. Ce programe...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ApropoTv.ro
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor "Îmi pare rău că iubitul tău se uită...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită...
Go4it.ro
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor...
O companie britanică lansează în 2020...
Cum arată adidaşii de 400 de dolari în...
ProMotor.ro
S-au fotografiat pe capota unui FERRARI, dar nu se așteptau la asta! Acum regretă amarnic S-au fotografiat pe capota unui FERRARI,...
Nu te pui cu RUȘII. Ce a pățit un moldovean...
Cum merge Dacia Duster cu motorul de MERCEDES....
Descopera.ro
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost DESCIFRAT în sfârşit. „Le dă o astfel de abilitate” Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost...
De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE...
ULTIMA ORĂ
Povestea cutremurătoare a unei femei, transformată la doar 12 ani în „soţia” tatălui său

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.