Cyfra 21-1 (Cytokeratin 19 fragment)

Informatii generale

Citokeratinele sunt proteine de sustinere care, impreuna cu filamentele de actina si microtubulii, formeaza citoscheletul celular; constituie un element caracteristic al celulelor epiteliale. Citokeratinele includ 20 de polipeptide diferite si au fost recunoscute histopatologic ca fiind filamente intermediare suplimentare in diferentierea tesuturilor fiziologice si patologice2.

Cyfra 21-1 este un marker relativ nou, determinat cu ajutorul a 2 anticorpi monoclonali indreptati impotriva unui fragment de citokeratina 19. Studiile imunohistochimice demonstreaza ca citokeratina 19 se afla in cantitati mari in carcinoamele pulmonare, astfel ca Cyfra 21-1 este cel mai sensibil marker pentru cancerul pulmonar, altul decat cel cu celule mici (non-small cell lung cancer-NSCLC)3. 

Recomandari pentru determinarea Cyfra 21-1

• suspiciune de cancer pulmonar NSCLC;

• diagnosticul diferential al formatiunilor pulmonare de origine necunoscuta1;

• controlul terapeutic si monitorizarea evolutiei bolii in cancerul pulmonar NSCLC; monitorizarea seriata poate fi utila in evaluarea eficientei rezectiei tumorale si poate fi un indicator precoce al recurentei tumorale3;

• monitorizarea evolutiei bolii la pacientii cu cancer de vezica urinara2.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial1.

Specimen recoltat – sange venos1.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu /fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat in maxim 2 ore; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei

• specimen hemolizat;

• specimen expus la temperatura ridicata;

• specimen contaminat bacterian1.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 1 luna  la 2-8°C; timp indelungat la -20°C sau la -70°C ; evitati decongelarea/recongelarea1.

Metoda

Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemilumiscenta (ECLIA)1

Valori de referinta1 – <3.3 ng/mL.                  

Factor de conversie: ng/mL = µg/L.

Limita de detectie –  0.10 ng/mL1.

Limite si interferente

Cyfra 21-1 nu trebuie utilizat in screening-ul cancerului pulmonar la pacienti asimptomatici sau la cei cu risc crescut (mari fumatori)3.

Deoarece cytokeratina 19 nu prezinta specificitate de organ, valori crescute pot fi intalnite in toate tumorile solide. Totusi in aceste situatii detectarea markerului nu ofera un beneficiu superior determinarii celorlalte antigene tumorale, al caror rol a fost demonstrat in tumorile respective1.

• Interferente analitice

Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:

– tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu;

– anticorpii monoclonali proveniti de la soarece administrati la unii pacienti in scop diagnostic sau terapeutic1.

 

Bibliografie

1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

2. Lothar Thomas.Tumor Markers. In Clinical Laboratory Diagnostics. 1998, 66-970.

3. The National Academy of Clinical Biochemistry. Practice Guidelines and Recommendations for Use of Tumor Markers in the Clinic (Laboratory Medicine Practice Guidelines), 2002, 40-43.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal