Complexe imune circulante (CIC)

Informatii generale

Formarea complexelor imune este in mod obisnuit un proces benign, cu efect protector, al unui sistem imun cu functionalitate normala. CIC sunt indepartate din circulatie prin mecanisme complexe biochimice, enzimatice si celulare, sistemul complementului avand un rol esential.

In anumite afectiuni, CIC pot initia leziuni mediate prin complement ale diferitelor organe si tesuturi. Aceasta activare a complementului poate declansa o serie de evenimente potential destructive, cum ar fi: liza celulara, productie de anafilatoxine, stimulare leucocitara si activarea macrofagelor. Majoritatea leziunilor tisulare este indusa prin fixarea complexelor imune la nivelul membranelor celulare, cum se intampla in cazul unor glomerulonefrite3.

Prezenta complexelor imune circulante poate fi demonstrata in boli reumatice, infectioase, neoplazice cat si in majoritatea afectiunilor mediate imunologic (ex. purpura trombotica trombocitopenica, boli intestinale inflamatorii).

Testul are astfel utilitate in monitorizarea bolilor cu complexe imune (LES, glomerulonefrite, vasculite, boala serului) precum si in monitorizarea evolutei anumitor neoplazii2. La pacientii cu LES valorile CIC se coreleaza semnificativ cu gradul de activitate a bolii, evaluata prin simptome clinice si nivelul complementului seric. La pacientii cu poliartrita reumatoida valorile nu reflecta activitatea clinica a bolii, insa exista o corelatie importanta cu nivelurile factorului reumatoid de tip IgM, concentratia serica de IgG si unii markeri de inflamatie sistemica4.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) 1.

Specimen recoltat – sange venos1.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la -20°C1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat1.

Stabilitate proba – timp indelungat la -20°C; nu decongelati/recongelati1.

Metoda

Metoda – ELISA. CIC care fixeaza C3 sunt blocati intr-o prima etapa de anticorpii anti-C3 imobilizati la nivelul microplacii; pentru a cuantifica complexele CIC-IgG se adauga ulterior anticorpi anti-IgG conjugati cu peroxidaza si apoi substratul TMB; intensitatea culorii obtinute este direct proportionala cu nivelul complexelor C3d-CIC legate de faza solida1.

Valori de referinta1 

Negativ: < 16 μg echiv./mL agregate IgG

Echivoc: 16-18 μg echiv./mL agregate IgG

Pozitiv: > 18 μg echiv./mL agregate IgG

Limite si interferente

Valorile CIC trebuie intotdeauna sa fie interpretate in context clinic1.

Bibliografie

1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

2. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Immune Complexes,. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

3. www. quidel.com. CIC-C3d EIA. Ref Type: Internet Communication.

4. Yoshinova S, et. al. Circulating immune complexe levels measured by new ELISA kits utilizing monoclonal anti-C1q anti-C3d antibodies correlate with clinical activities of SLE but not with those of RA. In J. Clin Lab Immunol. 1992; 38(4): 161-73.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?