Anticorpi anti-streptodornaza (anti DNA-aza) B

Informatii generale

Streptococii de grup A determina un spectru larg de infectii, cel mai frecvent faringita si amigdalita, dar si variate  infectii cutanate si sistemice (impetigo, limfangita, celulita, fasciita necrotizanta, scarlatina, sepsis puerperal). In absenta tratamentului antibiotic adecvat se pot dezvolta complicatii nesupurative cum ar fi reumatismul articular acut (febra reumatismala) si glomerulonefrita poststreptococica5.

Complicatiile apar dupa o perioada de latenta in care pacientul este asimptomatic; aceasta perioada variaza, fiind de aproximativ 10 zile pentru glomerulonefrita si 20 de zile pentru reumatismul articular acut. Glomerulonefrita poate sa apara atat dupa faringita streptococica cat si dupa infectii cutanate fiind asociata cu anumite serotipuri nefritogene: M2, M12, M57, M59, M60. Febra reumatismala apare ca o complicatie a faringitei streptococice, fiind asociate cu serotipuri reumatogene: M1, M3, M5, M6, M18 si M194.

In culturile streptococilor de grup A au fost identificate cateva antigene bacteriene; acesti produsi extracelulari sunt in principal enzime si includ streptolizina O, streptokinaza, deoxiribonucleaze, hialuronidaza, nicotinamid-adenin nucleotidaza.

Streptodornaza – deoxiribonucleaza streptococica – este o enzima ce depolimerizeaza ADN-ul; s-au identificat 4 tipuri antigenice (A, B, C, D), tipul B fiind produs in cantitate mare de Streptococcus pyogenes4;5.

Testele care detecteaza anticorpii fata antigenele streptococice sunt utile pentru documentarea unei infectii recente la pacientii suspectati de febra reumatismala sau glomerulonefrita postreptococica. Cel mai cunoscut este testul ASLO: anticorpii anti-streptolizina O sunt produsi in 75-80% din cazurile de infectii streptococice, dar nu sunt prezenti de obicei in infectiile cutanate. Nivelurile anticorpilor devin detectabile in 1-2 saptamani de la faringita acuta si ating un maximum dupa 3-6 saptamani; daca nivelurile ridicate persista dupa 6 saptamani sau chiar se inregistreaza o crestere a acestora se va suspecta o reinfectie. T

estul ASLO detecteaza si infectiile cu streptococi de grup C si G, care produc de asemenea streptolizina O. Anticorpii anti-DNA-aza B apar aproape in exclusivitate in infectiile cauzate de streptococi de grup A  cu cateva zile mai devreme decat anticorpii fata de streptolizina O si persista 2-3 luni dupa infectie. Acest tip de anticorpi se dezvolta la 85-90% dintre pacientii cu infectii cutanate1;5.

Desi testul ASLO are o acuratete buna, este justificata determinarea concomitenta a anticorpilor anti-DNA-aza B cel putin din doua motive. In primul rand niveluri crescute de anti-streptolizina O se inregistreaza doar la 85% dintre pacientii cu febra reumatismala; in cazul in care se utilizeaza ambele teste  90-95% dintre pacienti vor avea un rezultat pozitiv la cel putin unul dintre teste. In al doilea rand, infectiile streptococice cutanate se asociaza cu un raspuns imun atenuat fata de streptolizina O, astfel ca pacientii cu glomerulonefrita dezvoltata post-impetigo pot sa nu prezinte niveluri ASLO crescute, fiind necesari anticorpii anti-DNA-aza B pentru demonstrarea infectiei din antecedente4.

In plus, avand in vedere  faptul ca anticorpii anti-streptodornaza persista mai mult timp in ser, acest test este util si in diagnosticul coreeei reumatismale, complicatie care apare dupa o perioada de latenta mai mare de la infectia streptococica1.

Recomandari pentru determinarea anticorpilor anti-streptodornaza (anti DNA-aza) B -diagnosticul infectiilor streptococice recente1;3;4;5.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)2.

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare2.

Volum proba – minimum 1 mL ser2.

Cauze de respingere a probei – specimen intens lipemic, contaminat bacterian sau intens hemolizat2.

Stabilitate proba – serul este stabil 2 zile la temperatura camerei; 7 zile la 4-8ºC; 6 luni la –20ºC2.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – nefelometrica2.

Valori de referinta: < 188E/mL2.

Interpretarea rezultatelor

Determinarea anticorpiilor anti-streptodornaza este o metoda sensibila in diagnosticul glomerulonefritei post-streptococice si in infectiile cutanate grave, cum este de exemplu fasciita necrozanta.

Cand ASLO si anticorpii anti-DNA-aza B sunt efectuate in acelasi timp, 95% din infectiile streptococice anterioare sunt detectate. In cazul in care ambele teste sunt negative in mod repetat, simptomele pacientului nu sunt cauzate de o boala poststreptococica1;4;5.

Limite si interferente

Tratamentul antibiotic reduce nivelul anticorpilor anti-DNA-aza B1.

Bibliografie

1. ARUP Laboratories. Test Directory: DNase-B Antibody. www.aruplab.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

2. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Anti-DNase B (Streptococcal) Antibodies. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

4. Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Streptococcal Antibodies Profile. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication

5. Streptococcal-antibody-tests. www.enotes.com. Ref Type: Internet Communication

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal