Anticorpi anti-ADN dublu catenar

Informatii generale

Autoanticorpii anti-ADN sunt directionati impotriva unor determinanti antigenici variati; cei mai semnificativi sunt cei indreptati impotriva ADN-lui nativ.

Anticorpii anti-ADN dublu catenar reprezinta un marker de inalta specificitate pentru lupusul eritematos sistemic (LES), fiind prezenti la aproximativ 60% dintre pacientii cu boala lupica. S-a demonstrat ca acesti anticorpi sunt implicati in patogenia bolii,contribuind la formarea de complexe imune care se depun in diverse tesuturi (ex: glomerul) si determina leziuni la nivelul acestora. Din acest motiv, reprezinta unul din criteriile de diagnostic ale LES (conform ACR – American College of Rheumatology).

Constituie de asemenea un instrument de monitorizare a evolutiei clinice a acestei boli, deoarece nivelele serice de anticorpi anti-ADN se coreleaza cu gradul de activitate a bolii (in special pentru nefrita lupica). In perioadele de remisiune a bolii, concentratia anticorpilor se reduce foarte mult2;3.

Recomandari pentru determinarea ADN dublu catenar – suspiciune LES; monitorizarea pacientilor cu boala lupica1;2.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese)1

Specimen recoltat – sange venos1

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei – ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian1.

Stabilitate proba -serul separat este stabil 7 zile la 4°C; timp mai indelungat la -20°C3.

Metoda

Metoda – imunoenzimatica cu detectie prin fluorescenta (FEIA)2.

Reactivul folosit este o plasmida recombinata provenita de la E.coli1

Valori de referinta:
<10 UI/mL : negativ
10-15 UI/mL : echivoc
>15 UI/mL : pozitiv 1

Limite si interferente

Un rezultat negativ nu exclude boala lupica.

Anticorpii anti-ADN dublu catenar mai pot aparea, intr-un procent scazut si in alte boli reumatismale (<1% din cazurile de poliartrita reumatoida si <10% din cazurile de sindrom Sjögren primar si boala mixta de tesut conjunctiv) , hepatita cronica activa, ciroza biliara, mononucleoza infectioasa.

Procainamida si hidralazina pot induce atat anticorpi anti-histone (specifici pentru lupusul indus medicamentos) cat si anticorpi anti-ADN2;3.

Bibliografie

1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog

2. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Anti-dsDNA (Double-Stranded) Antibodies. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication

3. Rudolf Mierau, Ekkehard Genth. Autoantibodies in Systemic Rheumatic Diseases. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 815-816.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?