Anti-tiroglobulina

Informatii generale

Tiroglobulina este sintetizata in glanda tiroida, fiind principalul component din lumenul foliculului tiroidian. Impreuna cu peroxidaza specifica tiroidei (TPO) detine un rol esential in iodinarea L-tirozinei si in formarea hormonilor tiroidieni T3 si T4. Atat tiroglobulina cat si TPO sunt potential autoantigenice.

Niveluri crescute de anticorpi anti-tiroglobulina si anti-TPO sunt sugestive pentru  tiroidita cronica Hashimoto.

Anticorpii fata de tiroglobulina pot fi depistati la 70-80% din pacientii cu tiroidita autoimuna, inclusiv boala Hashimoto, si la aproximativ 30% din pacientii cu boala Graves1;2.

Recomandari pentru determinarea anticorpilor anti-tiroglobulina – suspiciune de tiroidita autoimuna cu anti-TPO negativ; boala Graves fara infiltrat limfocitar; monitorizarea pacientilor cu tiroidita Hashimoto; excluderea posibilelor interferente analitice generate de anticorpii anti-tiroglobulina la determinarea tiroglobulinei1;2.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)2.

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C2.

Volum proba – minim 0.5 mL ser2.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat2.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 3 zile la +2°C-+8°C ;1 luna la -20°C; nu decongelati/recongelati2.

Metoda

Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)2.

Valori de referinta – < 115 UI/ml2.

Factor de conversie:  UI/ml = kUI/l

Limite si interferente

Testul se poate pozitiva si in alte afectiuni autoimune, in special in anemia pernicioasa. Acesti autoanticorpi pot fi prezenti, intr-un procent redus, si la indivizi sanatosi, mai ales la femeile varstnice1.

• Interferente analitice

Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:

– tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se  faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu2.

Bibliografie

1. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication

2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica