Alergii la insecte (alergeni de insecte)

Alergizarea prin înţepătură de insecte nu este frecventă, însă poate fi extrem de gravă, chiar fatală.

Principalele insecte responsabile sunt albina (Apis melifera) şi viespea (Vespula spp.). Veninurile de albina şi de viespe sunt diferite, fiecare conţinând diferiţi alergeni majori, bine definiţi. Fosfolipaza A2 şi melitina sunt prezente numai in veninul de albina, antigenul 5 numai in veninul de viespe, dar ambele veninuri conţin hialuronidaza.

Pacienţii sunt rar alergici la ambele tipuri de veninuri în acelaşi timp.

Simptomele alergiei

În mod normal, după inocularea veninului apare eritem, edem şi durere locală, care mai degrabă se datorează unei reacţii toxice locale, nu unei reactii alergice; aceasta reacţie non-alergica se dezvoltă într-un interval de câteva ore, fără consecinţe şi se menţine 1-2 zile.

La indivizii alergici, dupa inocularea veninului apare o reacţie mai rapidă şi de intensitate variabilă de la o reacţie uşoara cu eritem şi edem localizat, prurit şi durere intensă, ce apar în câteva minute de la înţepatură, pană la reacţii mai severe ce includ edem şi prurit generalizate, urticarie şi angioedem, stare de slabiciune, transpiraţii, cefalalgie intensă, crampe abdominale şi stări de vomă, senzaţie de constricţie toracica sau senzaţie de sufocare cu edem laringian şi in cazuri extreme, şoc anfilactic cu potenţial letal; aceste manifestări se pot dezvolta în 10 minute de la înţepatură, aşa ca intervenţia promptă este esenţială.

Diagnosticul de alergie

Alergia la veninul de insecte este diagnosticată pe baza istoricului de reacţie alergică, care trebuie confirmat prin demonstrarea IgE venom-specific prin teste cutanate “in vivo” sau teste alergologice “in vitro”.

Este dificilă predicţia severitaţii reacţiilor viitoare cu ajutorul testelor alergologice; un nivel înalt de IgE nu înseamnă neapărat o reacţie alergică viitoare severă.

Testele skin prick sunt mult mai precise pentru diagnosticul alergiei la veninul de insecte, dar prezintă un risc de inducere a unei reacţii alergice severe, într-un numar mic de cazuri. O parte dintre pacienţii ce suferă reacţii anafilactice la veninul de viespe vor avea teste alergologice negative – posibil datorită IgE legate in ţesuturi sau a unui mecanism non-IgE mediat; deci un test alergologic negativ nu exclude posibilitatea unei reacţii anafilactice.1,2

Bibliografie

1. Pamela W Ewan, ABC of allergies: Venom allergy, British Medical Journal, 1998.
2. Adrian Morris, Allergy to Wasp stings, www.allergy-clinic.co.uk, 2006.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?