Alergii la insecte (alergeni de insecte)

Alergizarea prin înţepătură de insecte nu este frecventă, însă poate fi extrem de gravă, chiar fatală.

Principalele insecte responsabile sunt albina (Apis melifera) şi viespea (Vespula spp.). Veninurile de albina şi de viespe sunt diferite, fiecare conţinând diferiţi alergeni majori, bine definiţi. Fosfolipaza A2 şi melitina sunt prezente numai in veninul de albina, antigenul 5 numai in veninul de viespe, dar ambele veninuri conţin hialuronidaza.

Pacienţii sunt rar alergici la ambele tipuri de veninuri în acelaşi timp.

Simptomele alergiei

În mod normal, după inocularea veninului apare eritem, edem şi durere locală, care mai degrabă se datorează unei reacţii toxice locale, nu unei reactii alergice; aceasta reacţie non-alergica se dezvoltă într-un interval de câteva ore, fără consecinţe şi se menţine 1-2 zile.

La indivizii alergici, dupa inocularea veninului apare o reacţie mai rapidă şi de intensitate variabilă de la o reacţie uşoara cu eritem şi edem localizat, prurit şi durere intensă, ce apar în câteva minute de la înţepatură, pană la reacţii mai severe ce includ edem şi prurit generalizate, urticarie şi angioedem, stare de slabiciune, transpiraţii, cefalalgie intensă, crampe abdominale şi stări de vomă, senzaţie de constricţie toracica sau senzaţie de sufocare cu edem laringian şi in cazuri extreme, şoc anfilactic cu potenţial letal; aceste manifestări se pot dezvolta în 10 minute de la înţepatură, aşa ca intervenţia promptă este esenţială.

Diagnosticul de alergie

Alergia la veninul de insecte este diagnosticată pe baza istoricului de reacţie alergică, care trebuie confirmat prin demonstrarea IgE venom-specific prin teste cutanate “in vivo” sau teste alergologice “in vitro”.

Este dificilă predicţia severitaţii reacţiilor viitoare cu ajutorul testelor alergologice; un nivel înalt de IgE nu înseamnă neapărat o reacţie alergică viitoare severă.

Testele skin prick sunt mult mai precise pentru diagnosticul alergiei la veninul de insecte, dar prezintă un risc de inducere a unei reacţii alergice severe, într-un numar mic de cazuri. O parte dintre pacienţii ce suferă reacţii anafilactice la veninul de viespe vor avea teste alergologice negative – posibil datorită IgE legate in ţesuturi sau a unui mecanism non-IgE mediat; deci un test alergologic negativ nu exclude posibilitatea unei reacţii anafilactice.1,2

Bibliografie

1. Pamela W Ewan, ABC of allergies: Venom allergy, British Medical Journal, 1998.
2. Adrian Morris, Allergy to Wasp stings, www.allergy-clinic.co.uk, 2006.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica