Aldolaza

Informatii generale

Aldolaza este o enzima implicata in glicoliza anaeroba, convertind 1,6 difosfo-fructoza in fosfat dihidroxiacetona si 3 fosfo-gliceraldehida.

Este un tetramer a carui structura primara difera in functie de tesutul care il sintetizeaza, fiind compus din una din cele trei subunitati cunoscute: A, B  si C. Dintre cele patru izoenzime descrise, AAAA se gaseste predominant la nivelul muschilor scheletici, BBBB in ficat, CCCC in creier si alte tesuturi, iar izoenzima hibrid AAAC este prezenta in diferite tesuturi, dar in concentratii foarte mici. Metodele enzimatice de evidentiere a aldolazei determina activitatea totala a enzimei, nefiind specifica pentru muschi.

Acest test poate evalua distrugerea musculara si poate diferentia slabiciunea musculara de cauza neurologica (cu valori normale ale aldolazei) de cea de etiologie musculara propriu-zisa. 

De asemenea, valori ridicate ale aldolazei pot fi intalnite in hepatite, infarct miocardic, pancreatita hemoragica, gangrena, delirium tremens si unele tipuri de neoplazii4,5.

Recomandari pentru determinarea aldolazei serice

– afectiuni musculare;

– distrofie musculara progresiva Duchenne;

– dermatomiozita;

– polimiozita;

– trichineloza;

– miopatii;

– monitorizarea pacientilor cu distrofie musculara;

– diagnostic diferential cu bolile neurologice (ex. poliomielita, miastenia gravis, scleroza multipla)4,5.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)3.

Specimen recoltat – sange venos3.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator3.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare3.

NOTA: Se dilueaza serul lipemic inainte de lucru3.

Volum proba – minim 0.5 mL ser3.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 7 zile la temperatura camerei; 1 luna la 4°C sau la -18°C3.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat3.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – fotometrica3.

Valori de referinta  – variaza in functie de varsta.

Nou-nascuti: < 23.2 U/L

1 – 6 luni:  < 15.1 U/L

7- 12 luni: < 11.0 U/L

1 – 18 ani: < 9.3 U/L

> 18 ani:  2.2 – 8.5 U/L3.

Interpretarea rezultatelor

In distrofiile musculare progresive activitatea aldolazei poate creste de 10-15 ori, insa doar in formele incipiente cand masa musculara este inca intacta, valorile scazand dramatic pe masura ce masa musculara se diminueaza.

Cresteri ale activitatii aldolazei pot fi intalnite in hepatite, hepatopatii de diferite etiologii, determinari secundare hepatice ale diverselor carcinoame, infarct miocardic, pancreatita hemoragica, gangrena, delirium tremens, discrazii sanguine si unele tipuri de neoplazii (tumori prostatice, leucemii cronice).

In hepatitele virale, activitatea aldolazei serice creste in paralel cu ALT, depasind valorile normale de 20 de ori.

Determinarea activitatii aldolazei si a creatinkinazei reprezinta un reper important in monitorizarea tratamentului cu antiinflamatoare steroidiene la pacientii cu miopatii inflamatorii.

In infarctul miocardic activitatea aldolazei serice variaza in timp, dupa acelasi pattern ca si AST.

In poliomielita, miastenia gravis, scleroza multipla, ciroza portala si icterul obstructiv nu se inregistreaza modificari ale activitatii enzimatice.

O proportie mica de adulti tineri, care au contactat virusul rujeolos, poate prezinta valori semnificativ crescute ale aldolazei serice si creatinkinazei, ca de altfel si pacientii cu sindromul mialgie – eozinofilie aparut ca urmare a tratamentului cu L – triptofan4,5.

Limite si interferente

• Medicamente

Cresteri: corticotropin, diclofenac, itraconazol, lovastatin, niacin, simvastatin, tiabendazol, vasopresina.

Scaderi : probucol, fenotiazine2.

Bibliografie

1. ARUP Laboratories. Test Directory: Aldolase, Serum. www.aruplab.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

2. Frances Fischbach. Effects of Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 ed., 2009; 1222.

3. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010 Ref Type: Catalog.

4. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Aldolase, Serum. www.labcorp.com . 2010. Ref Type: Internet Communication.

5. Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Aldolase, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.

 

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Prof. dr. Irinel Popescu: ficatul gras a ajuns prima cauză de transplant hepatic