Pentru ca în sezonul cald obișnuim sa facem excese alimentare, care nu fac altceva decât sa ne pună sănătatea în pericol, Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, ne-a dat câteva sfaturi care sa ne ajute sa ținem la distanță excesele de orice fel, fie ca vorbim de alcool, alimentație sau chiar fumat, iar asta pentru ca suntem tot mai aproape de perioada vacanțelor și a momentelor de relaxare în aer liber.
În perioadele de relaxare – fie că este vorba de weekendurile obișnuite sau de cele prelungite, de vacanțe mai scurt sau mai lungi, este indicat să luăm pauză de la agitația zilnică, să ne concentrăm pe introspectie, să ne destindem, să petrecem timp de calitate alături de familie, să ne dedicăm unor activități care ne fac plăcere și care ne echilibrează, dar pe care poate nu avem timp să le facem în restul timpului – citit, meditație, plimbări lungi în natură.
Astfel de momente nu ar trebui să fie dominate de stresul alergatului după cumpărături, nicide treburi casnice mai puțin agreabile.
Echilibrul, moderația trebuie să ne însoțească mereu – atât în ceea ce privește alimentația, câtși în viața cotidiană. Tocmai am ieșit din perioada sărbătorilor de Paști, cu meniul tradiționalextrem de bogat în proteine și grăsimi de origine animală.
Este de preferat ca în săptămânile următoare să revenim la un regim alimentar echilibrat,recomand mai ales salatele și legumele proapsete, pe care le găsim acum din abundență, de asemenea recomand o hidratare corespunzătoare – 2 – 2,5 l de apa pe zi și alcool cât maipuțin – un pahar (125 ml), maximum două de vin sunt porțiile recomandate pentru ocaziideosebite.
În opinia mea, țigările clasice ar trebui să lipsească cu desăvârșire întotdeauna sau, dacă nu se poate renunța complet la acest obicei, măcar să se folosească variante mai puțin dăunătoare.
Mai ales în weekenduri sau în vacanțe, oamenii tind să exagereze cu mâncatul și consumul de alcool, ceea ce poate duce la diverse probleme de sănătate, de la balonare și disconfortdigestiv până la colicile biliare, tahicardie, afecțiuni cardiovasculare. Dacă suferiți de bolicornice, este maim ult decât indicat să aveți grijă să continuați administrarea tratamentului. Importnt: în niciun caz nu trebuie să întrerupeți tratamentul pentru a putea consuma alcool.
Atunci când vremea este frumoasă și soarele destul de puternic, la picnic trebuie să luămalimente care nu se pot altera ușor. Optați pentru fructe si legume proaspete, de preferatcumpărate chiar în ziua picnicului, sendvișuri cu carne slabă pregatită la cuptor sau pe grătar, cu branză tartinabilă light etc. Dacă alegeți să faceti și un grătar la iarbă verde, este de preferat săpuneți pe el un pește slab gen pastrav, șalau, carne de pui, frigărui de legume sau legume simple pe grătar însoțite de salată verde. Pentru o hidratare corespunzatoare apa plata, ceaiurile de fructesau limonadele pregătite acasă sunt alegerea ideală. De asemenea, pentru amatori, poate fi consumată o bere (330 ml) în cazul femeilor si maximum 2, în cazul bărbaților.
Un aspect foarte important de reținut – cantitatea face diferența!