Interviu Andrei Ghizdăvescu, PMI, despre produsele care încălzesc tutunul ca alternativă la fumat

Andrei Ghizdăvescu, Manager Scientific & Medical Affairs în cadrul Philip Morris România, ne-a vorbit într-un interviu despre produsele care încălzesc tutunul ca alternativă la fumat.
  • Publicat:

Potrivit celor mai recente date Eurostat, în 2022, procentul de fumători adulți din România era în jur de 33%. Andrei Ghizdăvescu, Manager Scientific & Medical Affairs în cadrul Philip Morris România, ne-a vorbit într-un interviu despre produsele care încălzesc tutunul ca alternativă la fumat.

Întrebat care sunt motivele pentru care fumatul este un obicei nociv, Andrei Ghizdăvescu a spus pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” că „Încă de la introducerea tutunului, din secolul XVI, am ajuns foarte greu sau destul de târziu la înțelegerea faptului că e un obicei nociv, aproape fără niciun fel de beneficiu, doar cu efecte periculoase pentru sănătate. Și primii pași importanți au fost făcuți de abia în anii ’50, odată cu studiile care demonstrează relația de cauzalitate dintre fumat și cancerul pulmonar. Următoarea provocare pentru medici și cercetători a fost să înțeleagă mecanismele prin care fumatul produce aceste boli grave pe care le cunoaștem: cancere, boli cardiovasculare, boli pulmonare.

Și asta s-a întâmplat în cu cercetarea din următoarele cinci decenii, în care oamenii au ajuns la un nivel de profunzime a înțelegerii încât au putut să identifice care sunt substanțele cancerigene, cele care provoacă apariția cancerelor. Că nu este doar cancerul pulmonar provocat de fumat. Foarte multe aparate și sisteme sunt afectate în mod nociv de fumat. În momentul în care s-au identificat, au înțeles foarte clar că nocivitatea fumatului vine din expunerea organismului la aceste substanțe toxice”.

Privind substanțele toxice care se regăsesc în fum, trebuie să reamintim că acestea sunt peste 6000 la număr, dintre care peste 100 sunt identificate și demonstrate ca fiind cauze ale bolilor pe care deja știm.

„Practic fumătorul, plecând din ideea de a inhala nicotina pe care o caută, inhalează la pachet cantități enorme de substanțe periculoase și așa, prin expunere în timp, apar și bolile. Cumva aici trebuie să ajungem să stabilim care face mai mult rău de fapt: fumul sau nicotina. Pentru că exact cum am spus și la începutul discuției sunt foarte multe persoane care spun că fumatul face rău, dar nu știu exact ce parte a fumatului face rău”, ne-a explicat Andrei Ghizdăvescu, Manager Scientific & Medical Affairs în cadrul Philip Morris România.

Urmărește interviul integral pe canalul nostru de Youtube.

Interviu susținut de Philip Morris România.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult