Fructul care se vinde cu 35 lei/kg în vara lui 2025. Este numit „ginsengul românesc”

  • Publicat:
Fructul care se vinde cu 35 lei/kg în vara lui 2025. Este numit „ginsengul românesc”

În vara anului 2025, cătina este vedeta sezonului atât în piețe, cât și în magazinele naturiste. Supranumită „ginsengul românesc”, cătina atrage tot mai mulți români datorită proprietăților sale miraculoase pentru sănătate, dar și gustului său intens și ușor acrișor.

Se vinde cu 35 de lei/kg, iar produsele derivate — cum ar fi siropul de cătină sau cătina cu miere — pot ajunge chiar la 50 de lei pe unitate. Cererea este atât de mare încât mulți producători locali și-au extins plantațiile pentru a face față valului de cumpărători.

Cătina – „vaccinul natural” transmis din generație în generație

Micile bobițe portocalii, greu de cules din tufișuri spinoase, sunt o bombă de vitamine și antioxidanți. Cu un conținut de 10 ori mai mare de vitamina C decât citricele, cătina este considerată un aliat puternic în:

  • întărirea sistemului imunitar
  • prevenirea și tratarea răcelilor
  • creșterea nivelului de energie
  • protecția inimii și a vaselor de sânge
  • reducerea riscului de diabet
  • susținerea digestiei și metabolismului

Citește și: Cătina, numită şi „ginsengul românesc” sau cel mai bun vaccin natural împotriva gripei. Ce minuni face pentru sănătatea noastră

Cererea în creștere: profit pentru fermieri

Recoltarea este în toi, iar producătorii abia fac față cererii:

„Am mărit suprafața de cătină cu încă un hectar. Estimăm o recoltă de aproximativ 4 tone anul acesta, dublu față de anul trecut,” a declarat Virgil Sandu, cultivator local.

Și produsele obținute din cătină se bucură de mare succes:

„Cel mai popular e siropul de cătină cu miere, presat la rece, 35 de lei jumătate de litru. Avem și cătină în miere, pulbere de cătină — ideală pentru ceaiuri sau smoothie-uri,” spune Florin Lungu, un alt producător.

Rețeta tradițională: cătină cu miere

În multe gospodării din România, cătina cu miere rămâne un remediu de bază în sezonul rece. Este ușor de preparat, naturală și are efecte dovedite în combaterea răcelilor și susținerea imunității.

Citește și: Cătina cu miere, leacul naturii pentru tot felul de boli. Rețete pentru imunitate, beneficii, contraindicații

Consumă cu moderație!

Deși are multiple beneficii, nutriționiștii recomandă moderație în consumul de cătină. În cantități prea mari, poate provoca disconfort gastric sau alte neplăceri.

În dozele potrivite, însă, cătina este unul dintre cele mai valoroase daruri ale naturii — și, în vara lui 2025, unul dintre cele mai profitabile produse pentru fermierii români.

Citește și: Cea mai bună rețetă de ceai de cătină, care înlocuiește pliculețele din comerț. Ce ingrediente-medicament trebuie să folosești pentru a întări imunitatea 

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult