8 alimente pe care NU ar trebui să le speli înainte de a le depozita

  • Publicat:
8 alimente pe care NU ar trebui să le speli înainte de a le depozita
Un gastroenterolog de la Harvard avertizează împotriva a trei alimente care cresc riscul de cancer

Atunci când venim de la piață sau supermarket, primul impuls este să spălăm toate alimentele, crezând că astfel le protejăm mai bine. Deși intenția este bună, în unele cazuri, spălarea înainte de depozitare poate duce la deteriorarea mai rapidă a produselor sau chiar la riscuri pentru sănătate.

Iată 8 alimente pe care NU ar trebui să le speli înainte de a le pune în frigider sau cămară:

1. Ouăle

Ouăle proaspete au o peliculă naturală protectoare, numită „cuticulă”, care împiedică pătrunderea bacteriilor. Dacă le speli, elimini această barieră și riști contaminarea ulterioară. Spală-le doar înainte de a le găti.

2. Fructele de pădure (afine, zmeură, căpșuni)

Sunt foarte fragile și absorb ușor umiditatea. Dacă le speli înainte de depozitare, se vor strica mult mai repede. Cel mai bine e să le păstrezi uscate și să le clătești doar înainte de consum.

3. Ciupercile proaspete

Ciupercile absorb apa ca un burete, iar spălarea le face moi și predispuse la mucegai. Depozitează-le uscate, într-o pungă de hârtie, și curăță-le ușor cu o perie sau un șervețel doar înainte de gătit.

4. Ardeii

Ardeii au o coajă subțire și netedă, care devine mai sensibilă după spălare. Apa favorizează dezvoltarea mucegaiului în frigider. Păstrează-i uscați și spală-i doar înainte de utilizare.

5. Dovleceii și vinetele

La fel ca ardeii, dovleceii și vinetele se înmoaie mai repede dacă sunt spălați și depozitați umezi. Umiditatea în exces duce la alterarea lor timpurie.

6. Cartofii

Spălarea cartofilor înainte de depozitare le scurtează semnificativ durata de viață. Umiditatea pătrunde în coajă, favorizând apariția mucegaiului sau a putregaiului. Curăță-i doar înainte de a-i găti.

7. Ceapa

Ceapa trebuie păstrată într-un loc uscat și bine aerisit. Spălarea înainte de depozitare reține umezeala în coajă, ceea ce accelerează procesul de alterare.

Sfat util:

Dacă simți nevoia să „curăți” alimentele de murdărie vizibilă, șterge-le ușor cu un prosop uscat. Spălarea trebuie făcută doar înainte de consum sau gătire, nu la momentul cumpărării.

Concluzie

Uneori, mai puțin înseamnă mai bine. Spălarea prematură a unor alimente le poate scurta durata de viață și chiar favoriza apariția bacteriilor. Alege să le depozitezi corect și să le cureți doar atunci când urmează să le folosești.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult