Ce să faci să nu mai plângi când tai ceapa. Cel mai simplu truc din bucătărie care te ferește de lăcrimare

Din fericire, dacă plângi când tai ceapa, află că există un lucru pe care trebuie să-l faci înainte pentru a scăpa de acest disconfort.
  • Publicat:
Ce să faci să nu mai plângi când tai ceapa. Cel mai simplu truc din bucătărie care te ferește de lăcrimare
Ce să faci să nu mai plângi când tai ceapa. Cel mai simplu truc din bucătărie care te ferește de lăcrimare

Ceapa este o legumă extraordinar de versatilă, fiind baza în nenumărate feluri de mâncare. Totuși, poate fi un adevărat coșmar atunci când trebuie tocată, pentru că te lasă în lacrimi. Din fericire, dacă plângi când tai ceapa, află că există un lucru pe care trebuie să-l faci înainte pentru a scăpa de acest disconfort.

Ce să faci să nu mai plângi când tai ceapa

În loc să te apuci imediat de tocat, lasă ceapa la înmuiat în apă sau să o pui în congelator. Acest truc va face ca pregătirea mâncării să fie mai ușoară și considerabil mai puțin usturătoare pentru ochi. Nu este nevoie să investești în ochelari de protecție pentru a toca ceapa, ci poți să înmoi ceapa în apă rece sau să o congelezi înainte de a o tăia.

Citește și: De ce e bine să mănânci ceapă pe stomacul gol, imediat după ce te-ai trezit

Nu este necesar un timp îndelungat de răcire, pentru că doar o jumătate de oră în frigider sau congelator este suficient să nu mai plângi când tai ceapa. Motivul pentru care ceapa provoacă lăcrimare este datorat enzimelor și acidului sulfenic pe care le eliberează atunci când este tăiată. Aceste substanțe se combină și formează un gaz numit propanetial-S-oxid, care irită ochii.

Potrivit Healthline, propanetial-S-oxidul este recunoscut ca agent lacrimogen, ceea ce înseamnă că provoacă lăcrimare la contactul cu ochii. Ochii noștri au un mecanism de apărare menit să-i protejeze de factori nocivi. Când nervii din ochi detectează un agent lacrimogen, ei produc lacrimi pentru a-l elimina.

Tipul de ceapă utilizat poate influența, de asemenea, această reacție, ceapa galbenă, roșie și albă fiind cele mai puternice. Ceapa verde, cunoscută pentru gustul ei mai dulce, conține mai puțin sulf, ceea ce o face mai puțin iritantă comparativ cu celelalte tipuri.

Înmuierea sau răcirea intenționată a cepei încetinește activitatea enzimatică, ceea ce înseamnă că mai puțini compuși iritanți sunt eliberați în aer. Academia Americană de Oftalmologie a subliniat că lăcrimarea provocată de ceapă poate fi redusă prin răcirea acesteia, deoarece gazul eliberat nu se răspândește la fel de ușor în aerul rece.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult