Apneea obstructivă de somn dublează riscul de moarte subită

Un studiu apărut în BMJ Open Respiratory Research, arată că persoanele care au primit ca diagnostic apneea obstructivă de somn se află sub risc de moarte subită.
  • Publicat:
Apneea obstructivă de somn dublează riscul de moarte subită
Foto: shutterstock

Apneea obstructivă de somn a devenit o problemă îngrijorătoare la nivel global. Apneea în somn a fost asociată de-a lungul timpului cu un risc crescut de boli cardiovasculare și moarte subită. Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe scăderea și prevenirea acestor afecțiuni de somn.

Se estimează că peste un milion de indivizi se confruntă cu boli cronice de somn. Un studiu realizat de Colegiul de medicină Penn State din Hershey, apărut în BMJ Open Respiratory Research, arată că persoanele care au primit ca diagnostic apneea obstructivă de somn se află sub riscul de moarte subită. Apnee înseamnă „fără respirație”, ceea ce presupune că în timpul unui episod de apnee obstructivă de somn căile respiratorii sunt reduse sau blocate complet în timpul somnului. Aceasta se manifestă în diferite moduri, inclusiv în somnul de pe timpul zilei, atunci când ești obosit sau când sforăi.

Apneea obstructivă de somn și consecințele bolii

Există simptome care pot afecta calitatea vieții indivizilor, dar pe lângă acestea mai sunt și alte consecințe serioase precum deces cardiac și moarte subită. Există o analiză cantitiativă care include un total de 42.000 de indivizi din întreaga lume, unde majoritatea persoanelor aveau vârste de 62 de ani și 64% dintre ele erau bărbați. În analiză se arată că indivizii cu apnee obstructivă de somn aveau un risc de două ori mai mare de a experimenta moartea subită față de indivizii care nu sufereau de această afecțiune de somn. Autorul studiului, Dr. John S. Oh susține că „apneea obstructivă de somn este o afecțiune comună care poate avea consecințe fatale”.

Diagnostic și tratament

Pacienții cu o apnee în somn netratată sunt predispuși să se confrunte cu hipertensiune, boli cardiovasculare și numeroase alte afecțiuni de sănătate. Dar riscul de moarte subită face ca diagnosticarea și tratamentul să se facă din timp. Efectele sistemului nervos asupra ciclului de somn pot explica o asociere între apneea în somn și creșterea numărului de morți subite. Din lipsa de oxigen, persoanele care se confruntă cu această afecțiune, pot experimenta un sistem nervos supraîncărcat care necesită mai mult aer, doar că în schimb cresc tensiunea arterială sistolică și diastolică.

În cazul altor pacienți, poate apărea stresul oxidativ, care la rândul său contrinuie la un dezechilibru de antioxidanți în corp. Acest dezechilibru poate deteriora celulele și accelera procesul de îmbătrânire și alte probleme de sănătate, în timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being