Urciorul: Care sunt cauzele de apariție și metode de tratament medicamentos și naturist

Hurdeolumul sau urciorul, așa cum îl știm în mod popular reprezintă o infecție care se formează în interiorul pleoapelor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Urciorul: Care sunt cauzele de apariție și metode de tratament medicamentos și naturist
Foto: shutterstock

Hurdeolumul, așa cum mai este denumit științific, sau urciorul, așa cum îl știm în mod popular reprezintă o infecție care se formează în interiorul pleoapelor. Această infecție este localizată la nivelul glandelor sebacee și este cauzată de către stafilococul auriu, o bacterie care trăiește pe suprafața pielii noastre.

Apariția urciorului, fie el intern sau extern, este favorizată de către o serie de factori precum igiena locală deficitară, patologia cronică a marginilor pleoapelor, blefaritele cornice sau chiar predispoziția naturală a organismului către o astfel de afecțiune. Din fericire, o astfel infecție nu poate fi transmisă de la o persoană la alta mai ales atunci când sunt respectate regulile de igienă.

Cum tratăm urciorul?

Ca în cazul altor afecțiuni, auto-diagnosticare și auto-medicația pentru orjelet nu este recomandată. Atunci când observați o umflătură la nivelul pleoapelor este recomandat un consult la medicul de familie sau la un oftalmolog. Aceștia sunt cei care evaluează stadiul și gravitatea infecției și stabilesc tratamentul adecvat.

În situația în care urciorul prezintă riscul de a se extinde și la ganglionii sateliți, specialiștii pot decide administrarea de antibiotice și antiinflamatoare. Pentru a evita o astfel de situație, în care infecția se extinde, este indicat să vă adresați imediat unui medic și să nu aplicați presiune pe suprafața urciorului.

În faza incipientă pot fi folosite comprese reci, coliluri cu antibiotic și antiinflamatoare. Dacă vorbim de un urcior format deja este indicată continuarea tratamentului topic și aplicarea unor comprese calde care au rolul de accentua colectarea și drenarea. Eliminarea secrețiilor se poate face prin puncția cu electrocauterul.

Tratamente naturiste pentru urcior

Tratamentele naturiste care la care puteți apela au rolul profilactic și vizează creșterea rezistenței organismului la infecții. De-a lungul timpului, leacurile tradiționale recomandau administrarea unui cub de drojdie cu latura de un centimetru sau aplicarea locală a unei cozi de furculiță pentru a răci zona afectată de către ulcior.

Machiajele și lentilele de contact

Dacă observați formarea unor formațiuni suspecte pe suprafața sau în interiorul pleoapelor folosirea machiajului trebuie întreruptă imediat. Aplicarea machiajelor, a creionului dermatograf trebuie făcută în spatele genelor, pe tegument, pe pleoape. Produsele cosmetice trebuie aplicate pe piele, evitând zonele intermarginale, acolo unde se află canalele de excreție a glandelor și care pot fi astfel acoperite, crescând riscul de îmbolnăvire.

Folosirea lentilelor de contact, deși poate oferi unele beneficii estetice, trebuie să fie sistată odată cu identificarea primelor simptome asociate cu urciorul. De asemenea, această recomandare este valabilă și pe perioada tratamentului, până când un specialist vă asigură că le puteți folosi în siguranță.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân