Dr. Mihai Ionescu: „Se simte o revenire a preocupării oamenilor pentru un trai sănătos și pentru a rezolva problema obezității”

Am stat de vorbă cu Dr. Mihai Ionescu, care ne-a explica cum operația de micșorare a stomacului poate fi o soluție salvatoare în cazul obezității.
  • Publicat:
Dr. Mihai Ionescu: „Se simte o revenire a preocupării oamenilor pentru un trai sănătos și pentru a rezolva problema obezității”
Dr. Mihai Ionescu: „Se simte o revenire a preocupării oamenilor pentru un trai sănătos și pentru a rezolva problema obezității”

Nu mai este nicio noutate. Datele sugerează cât se poate de clar că, la nivel global, obezitatea se numără printre principalele cauze de deces. Din păcate, pandemia a pus stăpânire pe obiceiurile noastre alimentare, iar astfel multe persoane au devenit mai sedentare și au dezvoltat tulburări alimentare. Am stat de vorbă cu Dr. Mihai Ionescu,medic primar în chirurgie generală, care ne-a explicat cum arată situația în urma pandemiei de COVID-19, dar și cum operația de micșorare a stomacului poate fi o soluție salvatoare în cazul obezității.

CSID: Obezitatea este o problemă cu care se pare că ne vom confrunta și în următoarele decenii. În ciuda accesului la informații despre o viață sănătoasă, cazurile continuă să crească. Din ce cauză se întâmplă acest lucru? Cum anume estimați că va evolua situația?

Dr. Mihai Ionescu: Nu este suficient faptul că doar avem acces la informații despre cum putem avea o viață și o alimentație sănătoasă. Avem nevoie ca fiecare dintre noi să adopte din temelii o nouă gândire. Trebuie să înțelegem că alimentația actuală, bazată majoritar pe carbohidrați, și mesele dezorganizate nu pot duce la nimic bun. Estimez că nivelurile de obezitate vor crește atât ca prevalență, în societățile care ating un nivel de producție și consum de tip occidental, cât și ca anvergură în societățile în care s-a instalat deja. Consider că este binevenit ca factorii de decizie (Ministerul Sănătății, al Tineretului și Sportului, al Finanțelor) să gândească practici și politici care să descurajeze consumul de alimente cu nivel ridicat de calorii, prin educație sau prin taxare ridicată. Există deja exemple de urmat în SUA sau Europa.

Obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare, un trio de amploare

CSID: Obezitatea are ca efecte secundare o serie afecțiuni. Odată ce ne propunem să dăm kilogramele jos, cum să procedăm cu afecțiunile cu care ne-am pricopsit?

Dr. Mihai Ionescu: Chirurgia metabolică (a obezitatii) rezolvă atât problema obezității, cât și comorbiditățile asociate acesteia, adică acele afecțiuni precum hipertensiunea, diabetul de tip II, dislipidemiile, bolile cardiovasculare sau artritele. Multe din aceste suferințe se vindecă sau se ameliorează chiar înainte ca obezitatea să dispară complet. În felul acesta, calitatea vieții după operație va crește semnificativ. Se va diminua greutatea și se va renunța și la medicamentele de dinainte fără de care viata nu era posibilă.

CSID: Știm că există o legătură între obezitate, diabet și bolile cardiovasculare. Dar ce ne puteți spune de durerile articulare provocate de această boală? Mai sunt și alte consecințe pe care nu le recunoaștem?

Dr. Mihai Ionescu: Durerile articulare sunt cvasiprezente la cei cu exces ponderal. Până la 45-50 de ani suferința articulară se limitează la inflamație cu durere. După această vârstă, sau după un anumit număr de kilograme, articulațiile se degradează până la nivelul la care vor necesita protezare. Greutatea în exces uzează și erodează suprafețele articulare alterând în timp mobilitatea și capacitatea de avea o viață normală.

Prevalența obezității, în ascendență pe timpul pandemiei

CSID: Au crescut cazurile în timpul pandemiei? Avem o statistică în acest sens? Au apelat mai multe persoane la chirurgia bariatrică?

Dr. Mihai Ionescu: Fără îndoială, prevalența obezității la populația generală a crescut în timpul pandemiei. Există studii care dovedesc că a crescut consumul de calorii semnificativ, din cauza izolării la domiciliu, alături cu tensiunea nervoasă cauzată de situația pandemică, și de faptul că am avut acces continuu la alimente. Apoi, sălile de fitness au fost închise, iar nu foarte multe persoane au făcut sport acasă. În această perioadă și numărul de intervenții chirurgicale s-a redus din pricina limitării accesului în spitale. În ultima vreme se simte o revenire a preocupării oamenilor pentru un trai sănătos și pentru a rezolva problema obezității prin intermediul chirurgiei metabolice.

CSID: Afectează obezitatea și sănătatea mentală?

Dr. Mihai Ionescu: N-aș spune că este vorba de boli psihice, dar aș sublinia existența unor manifestări deficitare de relaționare cu semenii care provin din angoasă, anxietate și frustrări de tot felul. Acest comportament este potențat și de stigma socială legată de obezitate, mai ales că, în ultimele decenii, s-a promovat modelul de siluetă skinny. Gândiți-vă ce simt foarte multe persoane când se raportează la ce văd în revistele de modă! Pe lângă faptul că le este greu să rămână la o siluetă echilibrată, nici atitudinea celor din jurul lor nu le este de mare ajutor.

„Împacă-te cu tine însuți, dar urmărește-ți mereu propriul bine!”

CSID: Există o presiune din partea societății asupra persoanelor care suferă de obezitate? Sunt ele judecate prea aspru că nu fac nimic pentru a slăbi? Ce v-au povestit pacienții?

Dr. Mihai Ionescu: Toate aceste tulburări de relaționare cu cei din jur duc inevitabil în timp la semne de depresie și izolare în casă ori în propriul sine.

CSID: Este cazul să meargă aceste persoane pe filosofia ”Acceptă-te așa cum ești”? Sau este neapărată nevoie să facă ceva urgent pentru a slăbi?

Dr. Mihai Ionescu: Eu militez pentru o bună relație cu sinele, pentru un echilibru interior, dar este nevoie să fim și onești cu noi înșine. Nu putem trece cu vederea faptul că obezitatea nu aduce nimic pozitiv, ea afectând atât somatic, cât și psihic, indivizii, duce la o alterare progresivă a calității vieții și implicit scade speranța de viață. Împacă-te cu tine însuți, dar urmărește-ți mereu propriul bine!

Operația de micșorare a stomacului, o soluție salvatoare în cazul obezității

CSID: Cum ajută chirurgia bariatrică, mai exact operația de micșorare a stomacului ori o interventie de bypass gastric în astfel de cazuri? Este soluția salvatoare mai eficientă decât să se mobilizeze să mănânce mai puțin și să facă sport?

Dr. Mihai Ionescu: Trebuie să înțelegem că nu oricine are ambiția și resursele interioare necesare pentru a-și schimba radical stilul de viață odată ce a ajuns să se confrunte cu problema obezității. Nu oricine poate deveni o fire sportivă și nici nu are puterea de a fi riguros cu noile obiceiuri de viață și alimentație. Din experiența cu pacienții, din toți acești ani, vă pot spune că suntem caractere diferite, cu bagaj genetic diferit, un background cultural diferit, astfel că nu putem avea toți aceleași rezultate pe aceleași căi. Chirurgia metabolică îi ajută pe cei care au nevoie să scape de impactul atât de negativ al obezității, atât din punctul de vedere al sănătății, cât și al îmbunătățirii vieții sociale. Este o procedură rapidă, cu rezultate rapide și de durată, care poate salva vieți. Obezitatea este o problemă de sănătate și trebuie tratată ca atare.

CSID: Care este profilul candidatului ideal la aceasta intervenție?

Dr. Mihai Ionescu: Nu aș spune că există un profil clar al candidatului ideal, ci, mai degrabă, criterii de acces:  obezitatea de grad II cu suferințe asociate, sau obezitatea de grad 3 indiferent dacă asociază sau nu alte boli. Experiența personală, dar și literatura de specialitate, ne arată că, aplicată si unui grad de obezitate I, chirurgia obezității este sigură și eficientă.

CSID: Ce presupune și cum va arăta viața lui după operație?

Dr. Mihai Ionescu: După operație, va crește gradul de mobilitate, speranța de viață, scad sau dispar suferințele asociate. Voi publica în curând un studiu prin care vom demonstra cum îmbunătățesc relațiile interumane, afective sau viața sexuală, după o astfel de intervenție chirurgicală care ne schimbă în bine viața. Viitorul va arăta mult mai bine!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being