Guma de mestecat poate conţine un ingredient nociv pentru dinţi! Află care este acesta!

Guma de mestecat reprezintă un pericol pentru sănătatea orală. Iată ce spune medicul Adrian Mina.
  • Publicat:
Guma de mestecat poate conţine un ingredient nociv pentru dinţi! Află care este acesta!
FOTO: Profimediaimages.ro / Medic stomatolog român, despre guma de mestecat: ”Efectele pozitive ale gumei de mestecat sunt aproape nule”
Guma de mestecat se regăseşte în genţile şi buzunarele multora dintre noi. O consumăm aproape zilnic, deşi nu suntem conştienţi de modul în care ne poate afecta sănătatea dinţilor. De-a lungul anilor au apărut numeroase mituri, care vorbesc atât despre beneficii, dar şi despre efectele nedorite ale acestui aliment. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune adevărul despre unul din cele mai consumate produse din supermarketurile de pretutindeni.  
 
Încă din cele mai vechi timpuri guma de mestecat există sub diferite forme, cu diferite arome şi texturi. Dacă în Antichitate oamenii mestecau seva unor arbori, baza folosită în prezent pentru majoritatea gumelor de mestecat este un amestec de materiale sintetice, arome, culori şi îndulcitori.
 
“Guma de mestecat ne împrospătează respiraţia neutralizând mirosurile neplăcute, însă este bine să o consumăm doar câteva minute şi nu ore întregi. Stimulează secreţia salivară şi neutralizează aciditatea apărută dupa masă, având astfel rol anti-carie prin reechilibrarea proceselor de mineralizare şi demineralizare apărute în cursul meselor. Din păcate, multe produse de acest tip conţin zahăr, pentru a le face mai gustoase. Acesta accentuează practic demineralizarea dinţilor prin menţinerea unui ph salivar scăzut şi favorizează apariţia cariilor. Deci într-un final, rezultatul pozitiv al stimulării secreţiei salivare este practic anulat de zahărul din compoziţie”, explică medicul stomatolog.

Fumatul şi mestecatul de gumă în acelaşi timp, un obicei nociv

Optim ar fi să renunţăm definitiv la guma de mestecat sau măcar să alegem o variantă fără zahăr. De asemenea, nu trebuie să asociem mestecatul gumei cu fumatul, dar nici să credem că aceasta poate înlocui periajul dentar.
 
“Pentru consumatorii de gumă de mestecat, cea mai bună variantă de consum este cea a produselor care nu conţin zahăr, iar momentul optim consumului ar fi după mese. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că gumele de mestecat conţin aşa numitele “E-uri” alimentare care sunt nocive pentru organism dacă sunt consumate în cantitate mare. Nu trebuie să asociem mestecatul gumei cu fumatul, pentru că efectele nocive ale acestuia sunt potenţate. În ultimul rând trebuie menţionat faptul că aceste gume de mestecat nu vor înlocui niciodată un periaj dentar corect realizat şi că în lipsa acestuia, efectele pozitive ale gumei de mestecat sunt aproape nule, cele negative fiind pe primul loc”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân