Cancerul oral – descoperă-l la timp cu testul care durează doar 2 minute!

Peste 80 % din persoanele diagnosticate cu cancer oral nu mai pot fi salvate. Motivul este că ajung la medic în stadii avansate deoarece este o boală care, la început, nu are simptome. Cancerul oral afectează anual peste 640.000 de persoane, însă numărul este în continuă creştere, potrivit Oral Cancer Foundation.
  • Publicat:
Cancerul oral – descoperă-l la timp cu testul care durează doar 2 minute!

Autor: Ionuţ Leahu, medic stomatolog

Peste 80 % din persoanele diagnosticate cu cancer oral nu mai pot fi salvate.

Motivul este că ajung la medic în stadii avansate deoarece este o boală care, la început, nu are simptome.

Cancerul oral afectează anual peste 640.000 de persoane, însă numărul este în continuă creştere, potrivit Oral Cancer Foundation.

 

Ce este cancerul oral

Cancerul bucal este un sub-tip al cancerului oro-faringean, care afectează cavitatea orală şi faringele. Această boală nu este contagioasă. Simptomele bolii apar în cazurile avansate şi, foarte rar, în stadii incipiente.
Acestea se manifestă prin:

  • leziuni sau pete de culoare albă, roşie sau rozacee
     
  • inflamaţia buzelor sau a gurii, dar care nu se vindecă
     
  • sângerări ale gingiilor şi căderea dintilor

Vizita la medicul dentist este obligatorie în cazul în care ai dificultăţi în masticaţie, înghiţire şi vorbire, simţi un nod în gât sau o durere surdă de ureche.

Persoane cu risc major

Factorii de risc în cazul cancerului sunt reprezentaţi de consumul de tutun (sub orice formă), alcoolul în cantităţi mari, expunerea neprotejată şi prelungită la soare (care poate conduce la apariţia cancerului de buze), predispoziţia genetică, lipsa vitaminelor A, E, C în alimentaţie, poluarea şi prezenţa candidei albicans.

La fel de important în dezvoltarea acestei boli este virusul HPV, transmisibil, cu preponderenţă, pe cale sexuală. În acest caz, zonele predispuse apariţiei cancerului oral sunt limba şi amigdalele.

Statistici îngrijorătoare

În urmă cu câţiva ani, Oral Cancer Congress, desfăşurat în România, a stabilit că rata mortalităţii creşte proporţional prin consumul de alcool şi tutun. Totodată, s-a stabilit că este o boală de care suferă mai mult bărbaţii (54,4%).

La nivel European, România se clasează pe locul 5 privind rata de incidenţă a cancerului oral, după Belgia. În ţara noastră sunt depistate cu 12,88% mai multe cazuri decât în anii precedenţi, iar mortalitatea este de 8.2% pe an, comparativ cu Belgia, a cărei situaţie creşte alarmant: incidenţa este de 14% la 100.000 de locuitori, iar mortalitatea de aproape 10 procente.

Consumul de tutun în adolescenţă creşte riscul apariţiei şi dezvoltării cancerului oral. În 2008, în timpul congresului Oral Cancer din România, concluziile unui studiu realizat pe 100.000 de fumători arată că numărul tinerilor de 15-24 de ani, diagnosticaţi cu această boală a crescut de la 27.8% (2003) la aproape 34.5% (2007).

Din nefericire, cancerele orale descoperite în ultimele stadii de evoluţie cresc rata de deces în fiecare an. Oral Cancer Foundation atrage atenţia asupra faptului că peste 45% dintre cei bolnavi mor la 5 ani de la diagnosticare. La polul opus, atunci când cancerul oral este depistat în stadiul zero spre unu, stadiu incipient, rata de supravieţuire a pacienţilor este de 80-90%.

Un simplu test, fără radiaţii sau efecte secundare

Depistarea timpurie a anomaliilor cavităţii bucale oferă diverse opţiuni de tratament, mai puţin invazive sau traumatizante.
Dacă ai simptome ce ar putea sugera prezenţa cancerului oral, medicul dentist îţi va examina cavitatea orală şi gâtul, pentru a observa dacă există pete, umflături, depuneri, noduli, inflamaţii sau alte probleme.

Pentru a stabili un diagnostic corect, acesta poate cere investigaţii speciale, precum: radiografii, tomografii, RMN sau biopsia ţesutului.

La Dr. Leahu – Clinici Dentare  vei găsi singurul aparat din România, aprobat de Health Canada şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru depistarea cancerului oral – VEL-scopeTestul costă în jur de 100 lei şi poate depista infecţiile virale şi bacteriene, papiloamele scuamoase (responsabile de apariţia cancerului), tumori ale glandei salivare, prezenţa cancerului şi a pre-cancerului şi a oricăror alte anomalii ale mucoasei orale.

Examenul se face în cabinetul nostru, în timpul unei examinări de rutină şi durează aproximativ 2 minute.

Spre deosebire de alte dispozitive folosite în scanarea orală, VEL-scope nu necesită coloranţi sau şedinţe de testare prelungite. În timpul procedurii, aparatul va emite o lumină albastră, puternică dar, în acelaşi timp, inofensivă, care este folosită pentru a inspecta cavitatea bucală.

Datorită acestei lumini, ţesuturile moi devin fluorescente. Cele sănătoase se colorează în mod diferit faţă de ţesuturile bolnave şi astfel se poate face distincţia între ele.

Tehnologia VEL-scope este folosită în 23 de ţări în lume, de aproape 12.000 de medici dentişti. Studiile medicale efectuate pe 25 milioane de pacienţi demonstrează că acest aparat este singurul din lume care poate depista orice formă de cancer oral în fază incipientă, oferind informaţii importante în lupta împotriva stagnării şi vindecării acestei maladii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”