6 remedii care pot ajuta la combaterea reacţiilor alergice

Se întâmplă să vă luptaţi cu o erupţie cutanată să acuzaţi mâncărimi, iar pe piele să vă apară pete roşii, iar asta după ce aţi atins sau mâncat ceva? Este posibil să aveţi o reacţie alergică la nivelul pielii. Un sistem imunitar puternic poate ţine piept organismelor patogene, precum bacteriile şi viruşii. dar unul sensibil poate fi afectat şi de substanţele aparent inofensive din latex sau de coabitarea cu un animal de companie. Astfel, apar alergiile.
  • Publicat:
6 remedii care pot ajuta la combaterea reacţiilor alergice

Se întâmplă să vă luptaţi cu o erupţie cutanată  să acuzaţi mâncărimi, iar pe piele să vă apară pete roşii, iar asta după ce aţi atins sau mâncat ceva? Este posibil să aveţi o reacţie alergică la nivelul pielii. 

Un sistem imunitar puternic poate ţine piept organismelor patogene, precum bacteriile şi viruşii. dar unul sensibil poate fi afectat şi de substanţele aparent inofensive din latex sau de coabitarea cu un animal de companie. Astfel, apar alergiile.

Apa rece

Cu excepţia cazului în care alergia la nivelul pielii este declanşată de frig, duşul cu apă rece poate fi exact soluţia de care aveţi nevoie. În timpul unei reacţii alergice, o substanţă chimică (histamina) este eliberată din celule. Se varsă din sânge şi intră în ţesutul de sub piele. Aceasta duce la apariţia reacţiei alergice. Apa rece poate stopa eliberarea histaminei şi reduce severitatea reacţiei alergice. Ba mai mult, ajută la ameliorarea iritaţiei apărute pe piele. 

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline extra- virgin poate fi o adevărată binecuvântare pentru piele. Nu numai că este grozav ca dressing pentru salată, ci este şi un hidratant grozav. Bogat în vitamina E, este vital pentru buna sănătate a pielii. De asemenea, este încărcat cu antioxidanţi puternici. Acestea ajută la vindecarea pielii care s-a luptat cu o leziune alergică. De asemenea, reduce mâncărimea. Aplicaţi cantităţi generoase de ulei de măsline peste partea afectată. Ba mai mult, îl puteţi folosi pe tot corpul după duşul cu apă rece.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate fi remediul ideal pentru o alergie cutanată, iar asta pentru că ajută pielea să îşi recapete aspectul normal. De asemenea, ameliorează mâncărimea şi previne inflamaţia ulterioară a pielii. Faceţi o pastă amestecând o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu în apă. Aplicaţi pe zona afectată, lăsaţi-o câteva câteva minute să acţioneze, apoi clătiţi.

Oţetul de mere

Oţetul de mere hidratează pielea şi reduce mâncărimea. Oţetul are multe beneficii pentru sănătate, una dintre ele fiind capacitatea sa de a reduce severitatea refluxului de acid. De asemenea, are proprietăţi antiseptice şi antiiritante. Dacă îl aplicaţi pe piele, acesta calmează hidrateză şi reduce mâncărimea. Puneţi câteva picături de oţet (utilizaţi soiul brut, organic, nefiltrat) pe fâşia de bumbac cu care urmează să împachetaţi zona afectată. Clătiţi după câteva minute. Pentru rezultate bune, procedeul trebuie repetat de cel puţin de două ori pe zi.

Plante medicinale şi ierburi (Aloe Vera, Neem, Calendula, Coriandru)

Aloe vera este cunoscută pentru proprietăţile sale antibacteriene, antifungice şi antiiritante. De asemenea, puteţi aplica şi ulei de gălbenele pe zonele afectate. Porţiunea din frunza proaspătă de aloe vera, care este asemănătoare unui gel, poate calma pielea. Ba mai mult, puteţi obţine o pastă prin măcinarea frunzelor de neem, busuioc şi coriandru, iar aceasta poate fi aplicată pe partea afectată. Lăsaţi să acţioneze timp de o oră, apoi clătiţi. Nu utilizaţi săpun sau detergenţi.

Făina de ovăz

Făina de ovăz poate acţiona ca un balsam liniştitor pentru pielea inflamată, iar asta pentru că reduce roşeaţa şi mâncărimea. Ovăzul conţine anumite substanţe chimice care combat mâncărimile şi au proprietăţi antiinflamatoare. Dacă aveţi zone mari de piele afectate, adăugaţi fulgi de ovăz sub formă de pulbere într-o cadă plină cu apă călduţă. Staţi acolo aproximativ o jumătate de oră, apoi clătiţi uşor cu apă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”