Indulcitorii artificiali, mai periculosi decat am fi crezut

Cercetatorii avertizeaza ca indulcitorii artificiali folositi pentru a inlocui zaharul sunt de fapt de sute de ori mai dulci decat acesta si produc numeroase probleme de sanatate, printre care amintim diabetul, obezitatea, cancerul.
  • Publicat:
Indulcitorii artificiali, mai periculosi decat am fi crezut
Indulcitorii artificiali, mai periculosi decat am fi crezut

Consumam indulcitori
artificiali uneori cu buna stiinta, alteori fara sa stim – o data
cu produsele din comert, gandindu-ne ca sunt sanatosi si chiar
eficienti pentru controlul glicemiei si al greutatii. Adevarul
despre ei insa nu este nici pe departe acesta.

Deserturile, gumele de mestecat, sucurile, cafeaua instant,
vitaminele masticabile, inghetata, gelatina, bomboanele,
iaurturile, aproape toate produsele dietetice, „light” sau „sugar
free” nu sunt nicidecum o alegere inteleapta. Cercetatorii
avertizeaza ca
indulcitorii artificiali
folositi pentru a inlocui
zaharul sunt de fapt de sute de ori mai dulci decat acesta si
produc numeroase probleme de sanatate, printre care amintim
diabetul, obezitatea, cancerul.

Aspartamul, indulcitorul ucigas

Aspartamul este cel mai periculos indulcitor artificial din
prezent, de 180 de ori mai dulce decat zaharul, prezent in peste
6000 de produse alimentare. La nivel global, peste 250 de milioane
de oameni il consuma, din peste 100 de tari.

Numele acestui indulcitor se afla in stransa legatura cu o serie de
afectiuni, printre care spasme musculare, probleme de vedere,
atacuri de panica, pierderea auzului, ameteli, vorbire ingreunata,
palpitatii, pierderea memoriei, dureri generalizate, depresie,
oboseala accentuata, iritabilitate, insomnie, dureri de cap,

Parkinson
, Alzheimer, epilepsie, diaree.

In mod special insa, aspartamul este un factor determinant pentru
urmatoarele probleme:

Migrene: a fost demonstrat stiintific ca
aspartamul declanseaza si chiar inrautateste
durerile de cap
, mai ales in cazul unei
expuneri prelungite.

Cancer la creier

Legatura dintre aspartam si cancer continua sa fie controversata.
In timp ce unii oameni sustin ca nu ar avea nimic de a face unul cu
altul, au existat de-a lungul timpului numeroase dovezi
sustinatoare.

Un exemplu ar fi situatia din anul 1984 din America, atunci cand a
fost aprobata utilizarea aspartamului pentru sucurile dietetice:
consumul a fost urias, iar un an mai tarziu, incidenta cancerului
la creier a fost mai mare ca niciodata si a continuat sa se mentina
ridicata si in anii urmatori.

Obezitate

Sa nu te miri ca produsele dietetice si „fara calorii” iti
saboteaza dieta si eforturile de controlare a greutatii.

Principalele ingrediente ale aspartamului, fenilalanina si acidul
aspartic, stimuleaza eliberarea de insulina si leptina, hormoni
care indeamna corpul sa stocheze grasimile. In plus, pentru ca
nevoile de zaharuri nu sunt satisfacute, iti va fi
pofta de dulciuri
si bauturi dulci, iar
consumul acestora evident ca iti va influenta greutatea
corporala.

Cea mai inteligenta miscare pe care ai putea sa o faci pentru tine
si familia ta este sa elimini pe cat posibil din alimentatie
produsele care contin indulcitori artificiali, cu atat mai mult
aspartamul, si sa consumati dulciuri si compoturi preparate in
casa.

Citeste si
Frisca, o alegere benefica?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bypass-ul gastric
Bypass-ul gastric
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”