Sfaturi pentru a avea un bebeluş sănătos! Cât de indicate sunt premergătoarele?

Părinţii se tem pentru siguranţa bebeluşului încă din primele momente de viaţă ale bebeluşului. Aflaţi sub asaltul informaţiilor, aceştia încep să pună sub semnul întrebării fiecare decizie pe care trebuie să o ia. Cele mai importante sfaturi vin însă din partea specialiştilor. Iată miturile pe care aceştia le demontează!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sfaturi pentru a avea un bebeluş sănătos! Cât de indicate sunt premergătoarele?

Părinţii se tem pentru siguranţa bebeluşului încă din primele momente de viaţă ale bebeluşului. Aflaţi sub asaltul informaţiilor, aceştia încep să pună sub semnul întrebării fiecare decizie pe care trebuie să o ia. 

Cele mai importante sfaturi vin însă din partea specialiştilor. Iată miturile pe care aceştia le demontează!
 

1. Bebeluşul trebuie înfăşat foarte strâns dacă vrem să îi protejăm coloana vertebrală 

În realitate, bebeluşii au coloana vertebrală solidă şi nu este nevoie să le înfăşurăm corpul în exces. ”Sugarul are nevoie de libertate de mişcare încă din primele zile de viaţă. O înfăşare în exces împiedică dezvoltarea normală a copilului, aşa că se recomandă o îmbrăcăminte comodă, care să-i asigure un confort termic bebeluşului”, ne explică Gabriela Nedel, kinetoterapeut. Specialiştii ne atrag atenţia că înfăşarea determină o poziţie nefirească pentru articulaţia şoldului. ”Este perfect normal şi sănătos ca sugarul să stea cât mai crăcănat”, adaugă Gabriela Nedel.

2. Premergătorul îl ajută pe copil să meargă mai devreme

Medicii spun un mare NU pentru acest tip de sisteme pe care părinţii le achiziţionează cu entuziasm în jurul vârstei de 7-8 luni. ”Premergătoarele favorizează mersul pe vârfuri şi pot determina o retracţie de tendon ahilean sau strâmbarea picioruşelor. Premergătorul poate întârzia mersul. În plus, există risc crescut de accidentări, căderi sau loviri”, susţine Valentina Ioniţă, kinetoterapeut.

3. Bebeluşul trebuie să se târască sau să meargă de-a buşilea înainte de a face primii paşi

Într-adevăr, dezvoltarea fizică a copiilor poate trece prin mai multe etape după ridicarea în funduleţ, cele mai frecvente fiind târârea şi mersul de-a buşilea. Copilul trebuie să se târască sau să meargă în patru labe pentru a obţine unui tonus muscular mai bun, care îl va ajuta în etapa următoare de ridicare în picioare. „Aşa cum le spun părinţilor care vin la noi preocupaţi de diverse aspecte în dezvoltarea celor mici – copiii nu sunt toţi la fel, nu se dezvoltă după nişte tipare şi nu urmează acelaşi ritm. Rezultatele şedinţelor de kinetoterapie depind de fiecare copil în parte”, spune Gabriela Nedel.

4. Încălţămintea îi determină pe bebeluşi să facă mai rapid primii paşi

Specialiştii susţin că cel mai indicat este ca bebeluşul să înveţe să meargă prima oară în picioruşele goale. ”Purtarea încălţămintei adecvate ne ajută însă în procesul de recuperare al unor copii”, sunt de părere experţii.

5. Mersul pe vârfuri al bebeluşului sau picioruşul spre interior sau spre exterior indică anumite probleme

Dacă aceste lucruri se întâmplă în primele zile sau săptămâni de mers, nu există motive de îngrijorare, este doar o fază prin care trec foarte mulţi bebeluşi. Dacă postura incorectă persistă, sfătuim părinţii să ceară părerea unui specialist ortoped sau kinetoterapeut.

Acestea sunt doar o parte din multele mituri care au legătură cu creşterea şi dezvoltarea copiilor. Cel mai important este sfatul specialistului, singurul care poate oferi explicaţii corect argumentate!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”