Alergiile alimentare la copii: noi reguli de prevenire

Dacă până acum se recomanda alăparea exclusivă până la vârsta de 6 luni, potrivit celor mai recente studii, regulile se schimbă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alergiile alimentare la copii: noi reguli de prevenire

Alergiile alimentare au crescut alarmant în rândul copiilor mici şi foarte mici, chiar în primul an de viaţă, iar acest fapt duce la schimbarea regulilor de nutriţie care fac referire la diversificarea alimentelor în rândul bebeluşilor. Dacă până acum Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Societatea Europeană pentru Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică recomandau alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, potrivit celor mai recente studii, regulile se schimbă, fiind indicat ca alimentele să fie deja introduse în alimentaţia bebeluşului, în cantităţi foarte mici, în perioada 4-6 luni. În această perioadă de viaţă a micuţului, sistemul imunitar se pregăteşte să înţeleagă şi să recunoască proteinele străine pe care mai târziu  nu le va ataca, iar în felul acesta se evită sensibilizările alimentare întâziate sau alergiile.

Alergii alimentare: nutriţie şi reguli de prevenire

”Copilului, după vârsta de 4 luni, trebuie să i se dea o cantitate infimă, între o boabă de mac şi o boabă de mei, în guriţă. Sau îi dăm să lingă un pic de banană, un pic de portocală, un pic de morcov. Începem cu ce avem în bucătărie la îndemână şi apoi ar trebui să trecem prin toţi alergenii principali, în special ou, peşte, arahide, nuci, alune, dar cantităţi extrem de mici. Seminţele se înmoaie, ca să fie foarte moi şi se recomandă în fiecare zi un alt aliment. Fiind o cantitate infimă, nu are cum să producă vreo reacţie alergică gravă, în schimb, sistemul lui imunitar şi limfocitele o vor prelucra şi va fi recunoscută ca proprie”, explică dr. Anca Cochino, medic specialist pediatru.

Medicii atrag atenţia în privinţa cantităţii şi a modului în care li se prezintă alimentele bebeluşilor, diversificarea propriu-zisă fiind necesară în momentul în care copilul este pregătit, neapărat după ce acesta poate sta fără ajutor în şezut. Mai mult, este esenţială evitarea produselor ambalate şi se recomandă consumul de mese gătite acasă, în primul an de viaţă, ca cel mic să nu se confrunte cu probleme digestive.

”Gătitul la abur este cel mai potrivit pentru bebeluşi. Atunci când fierbem în apă o parte din nutrienţi se pot transfera în apă iar pe aceasta o aruncăm. Vitaminele hidrosolubile, de exemplu, ajung în apă, cele mai multe dintre ele nu mai rămân în mâncare şi atunci calitatea nutritivă a meselor scade considerabil. Când fierbem la abur, practic alimentul este copt din interior, nu se produce niciun transfer de vitamine şi minerale către niciun lichid, iar bebeluşul beneficiază de toţi nutrienţii de care are nevoie”, explică Andreea Carmen Radu, consultant în nutriţie.

Peste 220 de milioane de oameni suferă de o formă de alergie alimentară. Numărul celor diagnosticaţi s-a dublat în ultimii 10 ani, conform estimărilor Academiei Europene de Alergii şi Imunologie Clinică, iar în Europa sunt peste 17 milioane de persoane ce suferă de cel puţin o alergie alimentară. 8% dintre copii prezintă o reacţie alergică la alimente în primul an de viaţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”