Fertilizarea in vitro are 30% sanse de succes

In timpul fertilizarii in vitro (FIV), spermatozoizii si ovulele recoltate se pun im­preuna si fecundatia are loc spontan, intr-un mediu spe­cial, similar cu acela din trom­pele uterine.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Fertilizarea in vitro are 30% sanse  de succes
no title

Patrick Steptoe si profesorul Robert Edwards de la Bourn Hall Clinic, Marea Britanie. Cu ei incepe istoria fertilizarii in vitro. Prima lor realizare majora s-a intamplat pe 25 iulie 1978, cand s-a nascut Louise Brown, primul copil conceput in eprubeta. In 30 de ani de incercari, tehnica FIV a ajuns la un record a ratei de reusita (28-30%) in conditiile in care la varsta de 20 de ani o femeie are lunar 25% sanse sa conceapa natural.

Mai mult de un an de incercari fara re­zul­tat, adica fara apa­ri­tia unei sarcini. Iata ce ii determina pe medicii gine­co­logi sa dea diagnosticul de infertilitate. Pentru multe cupluri care isi doresc urmasi e un moment descurajant, insa nu fara solutie, mai ales ca si in Romania se fac cu suc­ces fertilizari in vitro.

Iata ce inseamna aceasta pro­ce­dura. In timpul fertilizarii in vitro (FIV), spermatozoizii si ovulele recoltate se pun im­preuna si fecundatia are loc spontan, intr-un mediu spe­cial, similar cu acela din trom­pele uterine.

La cuplurile la care calitatea sau numarul celulelor este scazut, se practica ICSI –  injectarea spermatozoidului in citoplasma ovocitului (ICSI). In acest caz, embriologul alege cel mai bun sper­ma­to­zoid si, cu ajutorul unui mi­cromanipulator, il introduce in cel mai sanatos ovocit.

Astfel, se pot obtine unul sau mai multi embrioni, de calitate diferita. In general, rata de succes este mai ma­re la FIV decat la ICSI, pen­tru ca motivele genetice, im­posibil de tratat, care de­ter­mina spermograma infe­r­i­oa­ra sau ovocite putine ori ima­ture duc la embrioni de ca­li­tate mai slaba si, deci, la rata de implantare mai mica.

Aceasta procedura doare?

Indiferent de metoda de fer­tilizare, lucrurile nu se pe­trec peste noapte, ci du­pa reguli stricte. Pregatirea pre fer­ti­lizare in vitro consta in ana­li­ze hormonale si ale posi­bi­lelor infectii. In general, atat femeia, cat si barbatul au efectuat aceste teste in ca­drul investigatiilor pentru in­fertilitate.

Scopul acestor ana­lize este de a evalua starea de sanatate a femeii, po­si­bi­lele afectiuni sanguine sau hepatice care ar con­tra­in­di­ca procedura. In acelasi timp, aceste teste vor sa elimine cauzele unui avort spontan. Si urmeaza medicatia.

„Pre­ga­tirea reala si medicatia specifica pentru FIV (si­mi­la­ra si pentru ICSI) este tole­ra­ta bine de toate pacien­tele”, ne asigura medicul ginecolog Ruxandra Du­mi­trescu. Consta in stimulare ovariana cu produse injec­tabile, timp de aproximativ 7-9 zile. Aceste medi­camen­te stimuleaza ciclul natural ovarian, doar ca scopul este obtinerea unui numar cat mai mare de ovocite.

In ci­clul spontan, se produc una sau cel mult doua celule re­producatoare (ovocite). Insa, pentru a creste rata de suc­ces a procedurii, e nevoie ca prin medicatie sa fie ob­ti­nu­te 6-14 ovocite.

In felul aces­ta, numarul de posibili em­brioni creste, iar cei ramasi dupa embriotransfer se pot crioprezerva si se pot im­plan­ta ulterior, peste cateva luni sau ani, cu costuri mi­nime si rezultate satisfa­ca­toare, fara ca femeia sa mai treaca prin procesul de sti­mulare ovariana.

In timpul stimularii, pacienta face eco­grafie endovaginala si ii sunt recoltate probe de sange o data la 3 zile. Nu exista dureri sau alte efecte neplacute aparute din cauza si in tim­pul tratamentului, spun ginecologii.

Ulterior ur­mea­za procedura propriu-zisa de recoltare a ovocitelor.  Aceas­ta se face cu anestezie ge­ne­­rala intr-o anumita zi, sta­bilita in functie de masu­ra­to­rile ecografice. Dureaza 10-15 minute si se efec­tuea­za cu ghidaj ecografic. Me­dicul anunta cuplul infertil asupra numarului ovocitelor recoltate si a calitatii lor.

In functie de aceste date, se stabileste tehnica de re­pro­ducere umana asistata po­trivita pentru fiecare caz. La 48-72 ore, se efectueaza embriotransferul, adica eli­berarea embrionilor in in­te­riorul uterului.

In mod nor­mal, se implanteaza 2-3 em­brioni. „Manevra este com­plet nedureroasa”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu care efectueaza frecvent aceasta procedura.

La 14 zile de la embriotransfer se dozeaza beta hCG din sange si astfel se confirma sau nu sarcina. In acest in­terval, pacienta urmeaza un tratament de imbunatatire a functionarii uterului si de crestere a capacitatii sale de a fixa embrionii.

Cat costa?

Pacientele platesc integral costul medicatiei si al pro­cedurii. Casa de Asigurari de Sanatate nu considera infer­tilitatea o boala, deci nu deconteaza costurile pro­ce­durilor de reproducere uma­na asistata.

Medicatia de stimulare ovariana variaza de la 4.000-5.000 de lei, iar procedurile propriu-zise de la 7.000-9.000 de lei, in functie de raspunsul la stimulare si de tipul de tehnica folosita. In Romania, pe 6 februarie 1996 s-a nascut Daniel, primul copil creat „in eprubeta”. Se stie ca in tara exista cateva mii de copii nascuti datorita acestor proceduri, dar nu sunt deocamdata date oficiale.

La 5-10% dintre femeile care recurg la procedura poate aparea sindromul de suprastimulare ovariana care implica supraveghere medicala atenta.

Cum sunt copiii nascuti in eprubeta

O sarcina aparuta dupa fertilizarea in vitro decurge la fel ca o sarcina obtinuta normal. Daca viitoarea mamica va avea gemeni, singura problema este ca acestia se nasc ori­cum cu o greutate mai mica decat un fat unic. In pri­vin­ta copiilor nascuti datorita FIV sau ICSI, un studiu sue­dez facut pe 5.680 de copii a demonstrat ca 2% au diza­bilitati. Insa si la o sarcina aparuta spontan riscurile sunt similare.

De asemenea, s-a constatat ca la acesti copii greutatea la nastere a fost sub cea normala. Cu toate acestea, datele nu sunt atat de inspaimantatoare pentru a pune in pericol procedurile de reproducere umana asistata.

De altfel, in tarile dezvoltate, pana la 3% din totalul nou-nascutilor au aparut gratie acestor proceduri. Intr-un studiu facut pe 10.000 de copii din Australia, datele sunt clare: mai mult de 95% dintre copiii nascuti prin FIV sau ICSI nu au absolut nici o problema genetica sau de sanatate.

O problema etica majora

Aceasta poate aparea in cazul copiilor nascuti prin teh­ni­cile de reproducere umana asistata cu ajutorul spermei din bancile speciale. In Statele Unite a izbucnit un scandal monstru dupa ce intr-o comunitate restransa s-a des­cope­rit ca au fost nascuti 66 de copii cu ajutorul aceluias do­na­tor de sperma.

Acesti copii au nume diferite si nu se cu­nosc in­tre ei si exista un risc major sa ajunga peste cativa ani sa se casatoreasca si sa isi doreasca la randul lor copii.

Si­tua­tia creata este periculoasa, dar nu exista nici o lege care sa incrimineze banca de sperma, de altfel singura vino­vata pentru aceasta situatie cel putin, ciudata. Majoritatea ban­ci­lor de sperma promit doar limitarea mostrelor de sperma.

Citeste si Infertilitatea in cuplu poate fi cauzata de neglijenta barbatilor
              Cursuri de gimnastica intima Kriston

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân