Jocul Kendama: ce este, de ce face bine la sănătatea copilului şi cum se joacă

Vrei să îţi scapi copilul de dependenţa de telefon? Atunci e cazul să afli de noua nebunie Kendama. Nu ştii ce este? Îţi spunem noi: o jucărie de îndemânare care are numeroase efecte benefice atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Jocul Kendama: ce este, de ce face bine la sănătatea copilului şi cum se joacă

Vrei să îţi scapi copilul de dependenţa de telefon? Atunci e cazul să afli de noua nebunie Kendama.

Nu ştii ce este? Îţi spunem noi: o jucărie de îndemânare care are numeroase efecte benefice atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Condiţie de bază: joacă regulat! Şi neapărat învaţă regulile. Ţi le spunem noi mai jos!

Ce este Kendama?

Pentru cei care nu au încă Kendama pentru colecţia lor de activităţi de timp liber fun, trebuie să menţionăm că este mai mult decât un simplu joc, este un stil de viaţă şi provoacă „dependenţă”. De ce se spune asta?! Ei bine, pentru că, odată prins jocul, vei putea face oricâte trucuri cu Kendama, dacă îţi laşi îndemânarea şi imaginaţia să „zburde” (între 300 şi 50.000 de trickuri).

Jucăria Kendama a apărut undeva prin secolele XVII-XVIII, iar jocul care a inspirat Kendama este originar din Franţa Bilboquet, joc a cărui denumire înseamnă textual „cupă şi bilă”.

Kendama este un joc de atenţie, este un joc de coordonare, este un joc de strategie. De obicei, jocul de Kendama este recomandat copiilor peste 4 ani.

Kendama este o jucărie de îndemânare de lemn tradiţională japoneză, care s-a bucurat la început de popularitate în rândul copiilor, dar a ajuns în scurt timp o jucărie pentru adulţi şi copii deopotrivă.

O Kendama originală costă de la 69 lei şi poate ajunge să coste chiar până la 300 lei dacă vorbim despre variantele monster (de dimensiuni mai mari).

Din ce este compusă o jucărie Kendama

Componenţa Kendama explică rapid şi de unde vine numele de Kendama. O kendama este compusă în primul rând din „ken” care este mânerul şi din „tama” care este bila de lemn. Cele două părţi, ken şi tama, sunt legate între ele printr-un fir, o aţă numită „ito”.

Corpul kendama, ken, are două cupe de dimensiuni diferite şi un vârf, iar la capăt are o altă cupă. Vârful corpului ken se numeşte „kensaki”, iar cupa de la partea opusă se numeşte „Chuzura”.

Cele două cupe sunt de dimensiuni diferite: cea mare se numeşte Ozara, iar cupa mică se numeşte Kozara. Traversa de pe Ken pe care sunt situate cele 2 cupe se numeşte Sorado. Gaura din bilă, din tama, se numeşte „ana”.

Mai jos puteţi vedea figurate toate părţile Kendama cu denumirile aferente în limba japoneză:

Cum se joacă Kendama

Obiectivul principal în jocul cu Kendama este de a îţi coordona corpul pentru a prinde tama (bila) cu diferite părţi ale mânerului ken. Pentru a face acest lucru, mai ales odată ce trucurile devin mai complexe, va fi nevoie de o bună coordonare a părţii superioare a corpului cu partea inferioară. Mâinile sunt cele care execută mişcările, pe când picioarele sunt cele care ridică sau coboară bila, tama.

Deşi jocul de Kendama pare foarte simplu pe hârtie şi nu este deosebit de complex, în realitate este de dificultate cel puţin medie, anumite trucuri fiind cu adevărat dificile. Cele mai simple trucuri cu care ar trebui să începi călătoria în universul Kendama sunt acelea în care prinzi bila de lemn în cupa cea mare şi reuşeşti să o menţii, prinzi bila de lemn în cupa cea mică şi reuşeşti să o menţii, prinzi bila de lemn în cupa opusă vârfului sau prinzi cupa direct în vârf.

Atunci când ajungi la un nivel mai avansat, există trucuri complicate cu Kendama, trucuri care implică secvenţe de prinderi, echilibru şi jonglări. La nivel mondial, sunt cunoscute mii de trucuri pentru Kendama, deci nu vei avea timp să te plictiseşti prea repede. Odată ce avansezi, se pot inclusiv schimba regulile – sunt trucuri Kendama unde trebuie să ţii de bilă şi să prinzi vârful mânerului în gaura bilei.

Dacă ajungi la nivelul de maestru, există şi numeroase competiţii naţionale şi internaţionale de Kendama la care poţi participa şi în care se testează rapiditatea, îndemânarea, imaginaţia.

Beneficiile Kendama pentru copii şi adulţi

Chiar dacă provoacă ceea ce numim noi în glumă ”dependenţă”, părinţii din întreaga lume îşi încurajează copiii să se joace cu Kendama, tocmai pentru că preferă să îşi vadă copiii ”lipiţi” ore în şir de o jucărie de îndemânare decât de un calculator şi un joc video.

În plus, jocul cu Kendama are numeroase beneficii evidente atunci când este practicat cu regularitate, atât de către copii, cât şi de către adulţi:

  • Îmbunătăţeşte coordonarea ochi-mână;
  • Îmbunătăţeşte îndemânarea;
  • Ajută la un mai bun echilibru;
  • Îmbunătăţeşte reflexele;
  • Exersează abilităţile strategice – întrucât coordonarea trebuie realizată după o strategie planificată bine anterior.

Postura corectă atunci când joci Kendama

Nu este o regulă, dar recomandarea este să stai cu genunchii uşor îndoiţi atunci când joci Kendama şi să ai picioarele depărtate la lăţimea umerilor. Piciorul pe care te simţi cel mai stabil ar trebui să fie uşor mai în faţă decât celălalt. În mod normal, dacă eşti dreptaci, vei avea piciorul drept în faţă, iar dacă eşti stângaci, vei avea piciorul stâng în faţă. Postura nu este cheie, dar este importantă, pentru că a juca Kendama este mult mai uşor atunci când îţi foloseşti întregul corp.

Grip-uri Kendama

Există mai multe feluri de a ţine Kendama atunci când execuţi un truc – mai multe grip-uri, aşa cum au rămas numite şi în limba română de către cei care practică Kendama. Cele mai comune grip-uri sunt cele de mai jos:

Sara grip sau grip-ul stilou


 

Apuci corpul Kendamei aşa cum ai apuca un stilou, astfel încât degetele arătător şi mijlociu să fie pe cupa opusă celei cu care vrei să prinzi bila


Ken grip sau grip-ul obişnuit 

Apuci corpul kendamei astfel încât degetul mare să fie pe partea cu cupa cea mare, iar celelalte degete să fie pe partea cu cupa cea mică


Tama grip sau grip-ul bilei

Apuci bila Kendamei cu degetele cel mare, aratător şi mijlociu şi cu gaura bilei în partea de sus


Rousoku grip sau grip-ul lumânare

Apuci Kendama de vârf şi o ţii cu Chuzara în sus. Vârful îl ţii cu primele 3 degete – degetul cel mare, arătătorul şi degetul mijlociu.

Regulile de bază ale unei competiţii Kendama

O competiţie Kendama înseamnă doi jucători, fiecare cu propria kendama, jucând unul împotriva celuilalt unu la unu. Scopul jocului este ca fiecare dintre cei doi jucători să reuşească să pună bila (tama) în cât mai multe poziţii de tip cupă sau vârf.

Fiecare prindere reuşită a tama se numeşte WAZA. Câştigător este acel jucător care numără cele mai multe waza la finalul timpului de joc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”