Joaca in aer liber pazeste copiii de miopie

Petrecand cat mai mult timp privind obiecte indepartate (cum se intampla afara) se creeaza un fel de bariera impotriva instalarii miopiei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Joaca in aer liber pazeste copiii de miopie
no title

Copiii care isi petrec cel mai mult timp in aer liber – departe de televizor si calculator – vor avea o vedere de vultur, spun cercetatorii americani, care mai adauga ca riscul de miopie este minim in cazul acestora.

Cercetatorii din Boston, Statele Unite, au reusit sa demonstreze ca activitatile desfasurate afara – care nu trebuie sa implice activitate fizica in mod obligatoriu – sunt deosebit de benefice pentru copiii aflati in perioada de crestere, cat si pentru adultii tineri. Motivul este simplu: acest tip de activitati impiedica progresia miopiei.

Autorii studiului au tinut sub observatie un grup de copii in care varsta medie era de 13 si au ajuns la concluzia ca cei cu probleme de vedere isi petreceau in jur de 8,3 ore pe saptamana in aer liber, comparativ cu ceilalti copii, care isi petreceau 12,6 ore in aer liber.

Mai mult decat atat, cei cu miopie priveau la televizor in jur de 12,5 ore pe saptamana, in timp ce copii sanatosi isi petreceau 8,4 ore pe saptamana in fata televizorului.

Ce se intampla de fapt?

O posibila explicatie este ca petrecand cat mai mult timp privind obiecte indepartate (cum se intampla afara) se creeaza un fel de bariera impotriva instalarii miopiei. In plus, lumina soarelui provoaca contractarea pupilelor, rezultand astfel o distanta mai mare de focalizare (raza in care obiectele apar clare).

Sa nu uitam desigur ca in cultura populara, tocilarii si copii mai studiosi sunt imaginati cu ochelari. Toate acestea pleaca de la un fapt cat se poate de real: cititul, privitul la televizor si orice alta activitate ce presupune un exercitiu intens al ochilor distruge vederea.

Sfatul cercetatorilor este sa lasam copii afara, in aer liber, sa se joace cat mai mult timp posibil. In aceste conditii nu este nici un pericol daca isi petrec cateva ore pe saptamana citind, uitandu-se la televizor sau jucandu-se la calculator.

De ce apare miopia?

Circa o treime din populatia Americii sufera de miopie, iar in Asia procentul de populatie este si mai mare. In Romania, unul din trei romani sufera de miopie. Afectiunea se mosteneste genetic sau se dobandeste in timpul vietii ca urmare a stilului de viata.

Cand este descoperita la copiii de 6 – 7 ani, miopia are o evolutie lent-progresiva, se stabilizeaza in jurul varstei de 25 de ani si poate fi corectata cu ajutorul ochelarilor. Nu poate depasi valori mai mari de -6, -7 dioptrii.

Atunci cand este prezenta de la nastere, miopia evolueaza progresiv toata viata si poate ajunge la valori de -40 de dioptrii.

Citeste si Scapa de miopie cu ajutorul laserului
                  Copilul meu este… altfel

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”