Silueta: influenţată de persoanele din jur?

Silueta persoanelor cu care oamenii stau la masă sau care se află în acelaşi restaurant influenţează cantitatea şi tipul de mâncare consumată de ceilalţi oameni, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Silueta: influenţată de persoanele din jur?

Silueta persoanelor cu care oamenii stau la masă sau care se află în acelaşi restaurant influenţează cantitatea şi tipul de mâncare consumată de ceilalţi oameni, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Cantitatea de mâncare consumată la o masă, influenţată de persoanele din jur?

Cercetătorii spun că oamenii mănâncă mai mult şi mai puţin sănătos atunci când iau masa alături de o persoană supraponderală.

„Descoperirea subliniază importanţa menţinerii unei hotărâri referitoare la ceea ce vom mânca, pe care trebuie să o luăm înainte de a intra într-un restaurant” a declarat autorul principal al studiului, Mitsuru Shimizu, asistent universitar la Facultatea de Psihologie din cadrul Southern Illinois University din Edwardsville, Statele Unite.

Potrivit lui Mitsuru Shimizu, oamenii trebuie să decidă ce vor mânca înainte să ajungă la restaurant. „Dacă intraţi într-un restaurant ştiind deja ce veţi comanda, este mai puţin probabil să fiţi influenţaţi negativ de toate lucrurile care v-ar putea face să mâncaţi mai mult”, a spus Shimizu.

Cercetătorii au recrutat 82 de studenţi pentru a le oferi un prânz cu spaghete şi salată şi au angajat şi o actriţă care purta un costum ce o făcea să pară cu 20 de kilograme mai grasă.

Fiecare dintre cei 82 de participanţi a fost pus, aleatoriu, într-una din patru situaţii prestabilite. Astfel, actriţa mânca mai sănătos, adică mai multă salată şi mai puţine paste, atât în timp ce purta costumul, cât şi când nu era îmbrăcată cu acel costum. În celelalte două situaţii, femeia alegea un meniu mai puţin sănătos, adică mai multe paste, în timp ce era „supraponderală”, dar şi când nu purta costumul respectiv.

Voluntarii o vedeau mai întâi pe actriţă luând masa şi apoi ei înşişi erau invitaţi să mănânce.

Oamenii ignoră pur şi simplu consecinţele asupra sănătăţii lor atunci când iau masa cu o persoană supraponderală

Cercetătorii au descoperit că de fiecare dată când actriţa purta costumul care o făcea să pară supraponderală, participanţii la studiu mâncau cu 31,6% mai multe paste, indiferent dacă actriţa mânca mai multe spaghete sau mai multă salată.

Când actriţa purta costumul şi consuma mai multă salată, ceilalţi participanţi la studiu mâncau cu 43,5% mai puţină salată.

„Rezultatele au arătat că indiferent de ce mânca actriţa, participanţii au consumat mai multe paste când femeia purta costumul, comparativ cu situaţiile când aceasta arăta normal. Mai mult, când actriţa alegea un meniu mai sănătos, voluntarii consumau o cantitate mai mică de salată când femeia părea să aibă o greutate normală, comparativ cu situaţia când purta costumul supraponderal”, a spus cercetătorul.

Studiul susţine că oamenii ignoră pur şi simplu consecinţele asupra sănătăţii lor atunci când iau masa cu o persoană supraponderală.

„Cercetarea dovedeşte că silueta celui care ne însoţeşte la masă şi alegerile acestuia, de a mânca mai mult sau mai puţin sănătos, influenţează cantitatea de mâncare pe care o consumăm”, a mai spus Mitsuru Shimizu.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”